Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_23_Rasismus TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Rasismus. DUM je vytvořen jako prezentace. Vysvětluje pojem rasismus, seznamuje žáky s příklady z historie a dokumenty, které rasismus odsuzují. Součástí prezentace je odkaz na internet - snímek č.9, kde najdou videozáznam protiromské demonstrace. Studenti ji analyzují, hledají příčiny. Na snímku č.10 vypisují pomocí digitálního pera argumenty pod 2 protikladné názory a obhajují je v následující diskuzi, kterou řídí učitel. Na závěr jsou zařazeny otázky k opakování. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Rasismus Rasismus v Čechách

4 Co je to rasismus? Způsob myšlení a jednání, který se vyskytuje téměř všude ve světě, kde se setkávají příslušníci dvou nebo více rozdílných lidských ras. Vychází z předpokladu, že lidské rasy nejsou stejně hodnotné, přičemž se zpravidla zdůrazňují přednosti vlastní rasy. Rasisticky motivované jednání může mít jemné, skryté podoby např. podobu šikanování, diskriminace, ale může však dojít až k násilným formám majících za následek smrt.

5 Příklady rasismu: Nadřazenost v otrokářské společnosti
Systematické vyvražďování Židů nacistickým Německem během 2. světové války Antisemitismus Amerika- bílí proti černým V Česku především vztahy bílého obyvatelstva a Romů

6 Listina základních lidských práv a svobod
Hlava první Čl.3 Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

7 Odsouzení rasismu Oficiálně byl rasismus odsouzen až roku 1951, kdy byl vydán dokument UNESCO, který potvrzoval, že všichni lidé patří k druhu homo sapiens sapiens a pocházejí ze stejného předka. Dále OSN na 20. Zasedání Valného shromáždění v roce přijala Úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. 21.březen je v souladu s rozhodnutím Valného shromáždění OSN každoročně připomínán jako Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace.

8 Rasismus v české republice
Problematika rasismu v ČR jsou především vztahy mezi bílým obyvatelstvem a Romy  Hnutí Skinheads proti Romům Ze strany Čechů je Romům vytýkána hlučnost, špatné sousedské vztahy, nevzdělanost, nízká kvalifikace, špatná pracovní morálka, lenost, nečestné jednání, agresivita, kriminalita, prostituce. Ze strany Romů je Čechům vytýkán citový chlad, vypočítavost, nadřazené chování, xenofobie a rasismus. Mezi oběma stranami navzájem panují silné předsudky (např. požadavky vyšší kvalifikace vytlačily Romy z pracovních míst, což nyní přispívá k dojmu, že jsou líní) a negativní vlastnosti jsou, bohužel, přisuzovány celé skupině.

9 Diskuze a náměty Po shlédnutí videozáznamu z internetových stránek: &feature=related promyslete, proč došlo k vyostření situace právě v Janově, ve kterých dalších městech v ČR eskaluje napětí mezi většinovou populací a Romy. Navrhujte, jak tuto situaci v ČR změnit.

10 Napište argumenty a obhajujte proti opozici V NÁSLEDUJÍCÍ DISKUZI
Vytěsnit Romy na okraj Začlenit Romy do většinové společnosti …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………….

11 Otázky k opakování 1. Kdy byl poprvé oficiálně odsouzen rasismus ? O: V roce Kdy je každoročně připomínán Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace? O: 21. březen 3. Co je podstatou rasismu? O: Přesvědčení o nerovnosti lidských plemen. V dějinách byla nadřazována bílá rasa. 4. V čem vidí většinová populace největší problém soužití s Romy? O: V jejich nepřizpůsobivosti

12 Pojmy: Antisemitismus: Postoje a projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti a nenávisti vůči Židům. Xenofobie: Odpor, nepřátelství, strach a nedůvěra vůči všemu cizímu, neznámému. Diskriminace: Rozdílný přístup k jiným skupinám.

13 Zdroje: Listina základních práv a svobod [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: svobod/ Slovník cizích slov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: slov.abz.cz/ DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Olomouc, s.r.o., 2005, ISBN


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google