Dobrovolnictví Role a hodnota ve společnosti Marek Vyskočil2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Procesní management v oddělení logistiky
Správa sociálního zabezpečení
Plánování ve školní tělesné výchově
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hlavní město praha a integrace cizinců
Pracovní porada Pracovní list.
Pracovní porada Pracovní list.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Pracovnělékařské služby
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Správa sociálního zabezpečení
Synergie manažerského týmu
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
EURES = Evropské Služby Zaměstnanosti
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví Role a hodnota ve společnosti Marek Vyskočil2014

Obsah  Úvod do problematiky dobrovolnictví  Legislativní praxe  Dobrovolnictví v ČR a ve Světě  Hodnota dobrovolnické práce  Práce s dobrovolníky

Co je to dobrovolnictví?  Nepanuje zcela shoda  Společné prvky dobrovolnictví:  je nepovinné  bez nároku na odměnu  ve prospěch ostatních  méně častým, ale stále frekventovaným prvkem, je podle nich organizovanost  Problémy:  sousedská výpomoc, dary a drobné odměny, 3

Definice dobrovolnictví MV ČR  „Dobrovolnictví je veřejně prospěšná činnost konaná dobrovolníky svobodně a bez nároku na odměnu.“ (MVČR)

Definice ILO  Salamon, Sokolowski a Haddock, (2011:225)  Definici převzal i manuál ILO k měření dobrovolnické práce.  Dobrovolnictví: „neplacená nepovinná práce, vykonávaná jak skrze určitou organizaci, tak přímo, mimo vlastní domácnost či rodinu dobrovolníků.“ 5

Právní pozadí dobrovolnictví v ČR

 Dobrovolnictví nebylo v 90. letech minulého století zakotveno v žádném obecně platném právním dokumentu ČR  Od roku 2000 se situace postupně mění  zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě  první právní předpis upravujícím statut dobrovolníka v ČR  náležitosti smluv mezi vysílající organizací a dobrovolníkem a mezi vysílající organizací a přijímající organizací  uvedeny možné oblasti dobrovolnické služby a její časové ohraničení

8 Zákon o dobrovolnické službě  Zákon zavádí do českého právního řádu několik zcela nových pojmů. Jedná se např. o pojmy  Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční ohodnocení  Dobrovolnická činnost – aktivity spojené s organizací dobrovolnictví  Dobrovolnická služba – výkon dobrovolné práce na základě smluvního vztahu (krátkodobá a dlouhodobá – delší než 3 měsíce)  Vysílající a přijímající organizace  V Evropě běžné pojmy

Druhy dobrovolnictví dle české legislativy  Dobrovolníci dle zákona o dobrovolnické službě  Členové jednotek sboru dobrovolných hasičů  Dobrovolníci mimo zákona o dobrovolnické službě  Dobrovolníci ve smyslu zákona o IZS – ostatní složky (občanské sdružení nebo jiné NNO)

10 Právní pozadí - další pojmy -vysílající organizace -Občanské sdružení, obecně prospěšné organizace -přijímající organizace  Akreditační proces:  MVČR, první akreditace udělilo v červnu 2003  Akreditovanými organizacemi projde každoročně přibližně dobrovolníků  NNO dostává od MV akreditaci na 3 roky, může být obnovena.

Poskytování akreditací - smysl  procesu akreditace dobrovolnické služby MV sleduje a kontroluje:  jak jsou dobrovolníci vybírání a připravení na svoji činnost  zda a jaká rizika jejich činnost může představovat a jak jsou proti těmto rizikům chráněni  pojištěním, odborným vedením  jak je jejich činnost kontrolována  Platná akreditace poté umožňuje požádat o dotaci, zejména na vybavení a služby týkající se přímo dobrovolníků.

Dobrovolnictví ve světě  Podle odhadů vykonává dobrovolnickou činnost skoro miliarda lidí ročně a hodnota jejich dobrovolnické práce je miliard USD (Salamon, Sokolowski a Haddock 2011, s. 236).  Zajímavým závěrem této studie také je, že pokud by všichni dobrovolníci světa obývali jednu zemi, šlo by o druhou nejlidnatější zemi se sedmou nejsilnější ekonomikou.

Dobrovolnictví v ČR: Vyzkum FSV UK (2009 – 2010)  Dobrovolnictví organizovanému se věnuje 30% občanů ČR.  Neformálnímu, individuálnímu dobrovolnictví se věnuje 38% občanů ČR.  Především jde o sousedskou výpomoc, které se věnovalo 72% neformálních dobrovolníků.

Organizovaní dobrovolníci v ČR  V průměru odpracují 11 hodin za měsíc.  Většina z nich se věnuje své činnosti:  dlouhodobě (déle než 3 roky pracuje pro jednu organizaci téměř 60% dobrovolníků)  pravidelně (alespoň jednou za měsíc se v posledních roce věnovalo dobrovolnictví téměř 75% dobrovolníků).

Průměrný český dobrovolník  pracuje pravidelně a dlouhodobě – až tři čtvrtiny dobrovolníků pracuje déle než dva roky pro tu samou organizaci.  Je loajálním členem své organizace i proto, že zde nachází přátelské prostředí a silné emocionální vazby na jiné členy organizace.  Většinou jde o menší zájmovou organizaci (klub, sdružení, spolek) bez zaměstnanců s nízkou mírou profesionalizace řízení dobrovolníků.  Tato organizace působí hlavně v oblastech sportu, kultury a rekreace.  Motivace průměrného dobrovolníka je volnočasová a pohodová – má ze své dobrovolnické aktivity požitek, užívá si ji, baví ho to.

„A komu tím prospějete, co?”

Dobrovolnictví podle Všeobecné deklarace o dobrovolnictví  IAVE - Mezinárodní asociace pro dobrovolnické úsilí  „Dobrovolnictví je základním stavebním prvkem občanské společnosti. Uskutečňuje nejvznešenější aspirace lidstva - touhu po míru, svobodě, příležitostech, bezpečí a spravedlnosti pro všechny.“  Dobrovolnictví, individuální nebo skupinová činnost, umožňuje:  udržovat a posilovat takové lidské hodnoty jako jsou družnost, zájem o druhé a služba jiným lidem  Napomáhání celoživotního rozvoje jednotlivců  Navzdory rozdílům napomáhání žití ve zdravých, udržitelných komunitách  Způsob jak filantropicky darovat prostředky

Hodnota dobrovolnické práce?

Oceňování dobrovolnické práce – má smysl?  Informovat tvůrce politik, že dobrovolnická činnost vytváří pro společnost významný ekonomický přínos  Důležité při jejich rozhodování  Podporovat účast obyvatel na dobrovolnictví  Informovat společnost o přínosech, nákladech dobrovolnictví pro ekonomiku  Sledovat vývoj této činnosti v rámci ekonomiky  Kofinancování dotovaných projektů

Metody oceňování  Ušlou mzdou (náklady příležitosti)  Ochotou platit  Náklady na zajištění  Náhradní mzdou  Minimální  Průměrnou  Mediánovou  Mzdou specialisty  Jiné

Práce s dobrovolníky  Nábor a výběr dobrovolníků  Oznámení (bulletiny, školy, letáky, internet, DC, osobní kontakt)  Systém výběru (základní otázky, propouštění)  Příprava a vedení  Školení, základní proškolení  Role koordinátorů (komunikace, setkávání, participace)  Oceňování  „děkuji“, placky a trička, přání k svátkům, společný oběd  Ještě před: příprava organizace  Práce s dobrovolníky je v podstatě personalistika  Nároky na manažery (udržet neplacené pracovníky)  Jasná představa

Literatura:  TOŠNER, Jiří. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002, 149 s. ISBN  TOŠNER, Jiří. Dobrovolníci v neziskových organizacích. Vyd. 1. Praha: ICN, 2001, 24 s. ISBN  FRIČ, Pavol - POSPÍŠILOVÁ, Tereza. Vzorce a hodnoty dobrovolnictví v české společnosti na začátku 21. století. 1. vyd. Praha: Agnes, ISBN Dostupné z: