Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Ing. Radka Hušková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Advertisements

Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Spotřeba pesticidů v ČR
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Znečištění půdy a potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Registrační číslo projektu:
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Právní úprava ochrany lesa
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Rezidua pesticidů v potravinách Bc. Sára Dvořáková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Vodohospodářské aktuality
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Dynamika vyplavování pesticidních látek v povodí Čechtického potoka
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Biopotraviny.
Výskyt pesticidů v podzemních vodách ČR
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
František Kožíšek, Hana Jeligová
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Ing. Radka Hušková

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Pesticidy a jejich použití Je aktuální problematika odstraňování pesticidů z vody? Situace ve VN Švihov (zdroj pro ÚV Želivka) Úhlava – zdroj pitné vody pro Plzeň a okolí Pesticidy v povodí Labe Možnosti odstranění pesticidních látek z vody Pesticidy a právní předpisy EU a ČR Národní akční plán k zajištění udržitelného používání pesticidů v ČR Závěr

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. v zemědělství pro ochranu rostlin k regulaci životních procesů v rostlinách k omezování růstu nežádoucích rostlin nebo jejich částí k regulaci růstu rostlin mimo zemědělskou půdu Klasifikace pesticidů: Podle cílových škodlivých činitelů: insekticidy, akaricidy, fungicidy, herbicidy, moluskocidy, rodentocidy, nematocidy, algicidy, slimicidy, příbuzné produkty (např. regulátory růstu) a jejich metabolity Podle chemické struktury: organochlorové pesticidy, karbamáty, pyrethroidy, dithiokarbamáty, ftalimidy, fenoxyalkanové kyseliny, kvarterní amonné sloučeniny, triaziny Vyhláška č. 252/2004 Sb. : v poznámce k parametru „jednotlivý pesticid“: Stanovují se pouze pesticidy s pravděpodobným výskytem v daném zdroji; musí být v rozboru specifikovány; pokud pesticidy nejsou součástí úplného rozboru, musí provozovatel doložit, proč nepředpokládá výskyt pesticidů ve zdroji.

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Je velmi obtížné získat informace o tom, které přípravky na ochranu rostlin včetně pesticidů byly aplikovány zejména v OPVZ Informace o spotřebě pesticidů mají provozovatelé VaK k dispozici s jedno- až dvouletým zpožděním jako celkové množství účinných látek spotřebovaných v ČR Provozovatel VaK tedy sleduje spektrum pesticidních látek, které nemusí odpovídat rozsahu reálně aplikovaných pesticidů v dané lokalitě Za rok 2011 byla celková spotřeba POR zveřejněna Nejvíce se spotřebovalo herbicidů : ,99 kg Celkové evidované množství aplikovaných POR: ,82

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Monitoring dusíkatých pesticidů v povodí VN Švihov - od roku 2005 (vybrané látky na několika základních profilech v roce 2010 monitoring rozšířen o tzv. screeningový (vyhledávací monitoring) výrazný nárůst koncentrace některých pesticidů, zejména terbuthylazinu.

Pražské vodovody a kanalizace, a.s Jankovský mlýn: 2009 Leský mlýn: 2010 Leský mlýn: 2011 Leský mlýn: 2012 Leský mlýn: terbuthylazin 1200 ng/l acetochlor 2000ng/ terbuthylazin 1700 ng/l acetochlor 1400 ng/l terbuthylazin 6500 ng/l acetochlor 2000 ng/l terbuthylazin 4000 ng/l acetochlor 850 ng/l terbuthylazin 429 ng/l Želiv Na Kocandě: Želiv Na Kocandě: Želiv Na Kocandě: Želiv Na Kocandě: Želiv Na Kocandě: terbuthylazin 800 ng/l terbuthylazin 935 ng/l acetochlor 650 ng/l terbuthylazin 535 ng/l terbuthylazin 459 ng/l terbuthylazin 183 ng/l

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. U pesticidních látek je velmi důležitá doba a způsob jejich použití Obvyklá aplikace pesticidů: na jaře do jařin a na podzim do ozimých kultur Při aplikaci pesticidů v období častých dešťových srážek - rychlé vymytí z půdního horizontu do vodních toků, látky se pak v tocích vyskytují ve vyšších koncentracích po kratší dobu. V suchých letech se vyskytují pesticidy ve vodách v menších koncentracích a po delší dobu v roce, dochází k jejich pozvolnému uvolňování do toku a současně i k intenzivnější metabolizaci v půdě. (příkladem je rok 2012) Sedlický potok, přítok nádrže Švihov: kinetika uvolňování terbuthylazinu z půdy do toku za různě „vodných“ let

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Aktuálně sleduje Vodárna Plzeň, a.s. 42 jednotlivých pesticidních látek (SV; PV) 2009 a zjištěn masivní záchyt nejvíce používaných pesticidů v povodí Úhlavy (Terbutylazin, Acetochlor, Metolachlor, Metazachlor, Chlortoluron) Původ: z aplikace v zemědělství, aplikace převážně mimo OPVZ, do Úhlavy se dostávají z malých vodotečí přitékající z oblastí mimo ochranná pásma Vzestupný trend znečištění SV a následně PV pesticidními látkami - provozovatel Vodárna Plzeň byl nucen požádat OOVZ v září 2011 o určení mírnějšího hygienického limitu pro acetochlor, metolachlor, terbutylazin, metazachlor, chlortoluron a sumu pesticidních látek. zpracována zdravotní rizika OOVZ shrnul posouzení na základě zdravotních rizik následovně: za současného stavu přechodného výskytu uvedených pesticidních látek v pitné vodě a po dobu uvedenou v žádosti je možné podle aktuálních poznatků zdravotní riziko prakticky vyloučit. (pro sumu uvedených pesticidů 3,5 µg/l). plánována rekonstrukce ÚV Plzeň jako konečné řešení

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. monitoring oblasti laboratoří Povodí Labe, s.p., ve vodě byly nejčastěji nalézány: terbutylazin, chlorotoluron, isoproturon, diuron, acetochlor, metolachlor, metazachlor a metabolity (OA,ESA) posledních tří uvedených pesticidů. V sedimentech a plaveninách: terbutylazin, terbutryn, diuron, linuron, alachlor v koncentracích desítek µg/kg glyphosat a AMPA ve stovkách až tisících µg/kg důsledek nátoku vysokých koncentrací z povodí malých přítoků Labe

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. I. Ochranná pásma vodních zdrojů nastavení přísných podmínek hospodaření v ochranných pásmech vodního zdroje (OPVZ) a jejich důsledná kontrola Častá situace: hospodaření v OPVZ při kontrolách je v souladu se stanoveným režimem pro OPVZ, ale kontaminace vodního zdroje přesto trvá Kontrola subjektů hospodařících v OPVZ je velmi komplikovaná a zdlouhavá II. doplnění technologie o vhodný separační stupeň Běžná dvoustupňová úprava vody není schopna rozpuštěné pesticidní látky odstraňovat s požadovaným účinkem možné způsoby účinného odstranění pesticidních látek: adsorpce na granulovaném aktivním uhlí (GAU), méně často na práškovém AU membránové techniky oxidace ozonem popř. směsí ozonu a peroxidu vodíku (AOP). Adsorpce na GAU patří mezi nejúčinnější a nejčastěji aplikované technologie pro snížení obsahu pesticidních látek

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. 2009/128/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů Nařízení EP A Rady (ES) č. 1185/2009 o statistice pesticidů ; Nařízení ES 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh promítnuto do novely zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči (poslední změna č. 199/2012 Sb.) Navázala příprava Národního akčního plánu (NAP) k zajištění udržitelného používání pesticidů v ČR Předloženo do vlády vláda ČR schválila NAP svým usnesením č.660

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. NAP se týká 3 oblastí, které jsou nebo mohou být dotčeny negativními dopady používáním přípravků na ochranu rostlin: ochrany zdraví lidí, prevence akutních a chronických otrav v důsledku nehod a neopatrného používání přípravků a zdravotních rizik v důsledku konzumace potravin s nadlimitním obsahem reziduí a sledování potravin s obsahem reziduí, jejichž konzumace by mohla přinášet zdravotní rizika, ochrany podzemních a povrchových vod, zejména vodních zdrojů a zdrojů pitné vody, ochrany necílových živých organismů (rostlin, bezobratlých, obratlovců) přímo i nepřímo (prostřednictvím potravního řetězce) ohrožených používáním přípravků v zemědělských a lesních ekosystémech.

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. probíhá revizní proces jak na úrovni EU, tak v ČR, který se dotýká uvádění POR na trh celá řada účinných pesticidních látek byla vyřazena z aplikace a byla nahrazena jinými, méně škodlivými látkami Dodavatelé pitné vody - omezený přístup k informacím o aplikaci přípravků na ochranu rostlin, o jejich možném výskytu ve vodních zdrojích vybrané POR včetně pesticidů budou nadále součástí hydrosféry Nutné nastavit odpovídající komunikaci a spolupráci mezi všemi dotčenými - rostlinolékaři, zemědělci, lesníky, vodohospodáři, vodárníky, státní správou, dozorovými orgány, hygieniky NAP k zajištění udržitelného používání pesticidů v ČR i jeho schválená verze takovou komunikaci a spolupráci nastartovaly

Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost