Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných."— Transkript prezentace:

1 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných pesticidy.

2 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov

3 Aplikace chemických přípravků má negativní vlivy na ŽP, riziko spojené s aplikací je třeba snižovat správným a opatrným používáním. Chemická ochrana by se měla používat, jestliže nepostačuje použití jiných metod. jen při hrozbě takového poškození rostlin, kdy by došlo k ekonomicky významným ztrátám – „práh ekonomické škodlivosti“.

4 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Pesticidy Chemické látky používané k hubení či omezování škodlivých organismů

5 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Pesticidy se dělí podle účelu použití na: Insekticidy – k hubení hmyzu Fungicidy – k hubení plísní a houbových chorob Herbicidy – ničí plevele Rodenticidy – proti hlodavcům Repelenty – látky odpuzující hmyz

6 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov V chemické ochraně rostlin se používají: Desikanty (přípravky na přerušení vegetace a vysušení rostlin – využití jako herbicidní „chemická kosa“) Repelenty (odpuzovadla živočišných škůdců, použití např. na odpuzení zvěře, hlodavců, komárů, …)

7 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Regulátory růstu (látky urychlující či zpomalující růst rostlin – využití i jako herbicidů – překotný růst roztrhá buněčné stěny rostlin)

8 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Obecné zásady ochrany rostlin Dobrým předpokladem správné ochrany rostlin je určení odpovídajícího přípravku. Na trhu se vyskytuje mnoho přípravků a orientovat se v nich není určitě jednoduché. Dobrým nápadem některých výrobců je rozdělení přípravků do několika skupin podle barev, a to podle toho na co se přípravek používá.

9 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov PŘÍKLAD přípravku proti škůdcům na rostlinách (Mospilan - červená barva),Mospilan PŘÍKLAD přípravku proti houbovým chorobám (Zdravé jablko - žlutá barva),Zdravé jablko PŘÍKLAD přípravku proti plevelům v kulturních rostlinách (Agrofit kombi - zelená barva),Agrofit kombi PŘÍKLAD přípravku k hubení všech rostlin (Dominator - hnědá barva)Dominator

10 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Proti většině škůdců (např. mšice) a méně významným houbovým chorobám - se aplikují přípravky zpravidla až po zjištění jejich výskytu. Proti významným houbovým chorobám (např. plíseň bramborová na rajčatech, plíseň sněžná v trávnících) se zasahuje zpravidla preventivně, tj. před projevem choroby.

11 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov

12 Otázky k opakování Ochranné látky využívané při chemické ochraně rostlin se nazývají: Podle účelu použití pesticidy dělíme na : Desikanty se při chemické ochraně používají: Červená barva se používá při označení přípravku proti: Žlutá barva se používá při označení přípravku proti:

13 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Hnědá barva se používá k označení přípravku proti: Zelená barva se používá k označení přípravku proti: Proti mšicím se zpravidla zasahuje v období: Proti plísni bramborové se zasahuje v období:

14 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Správné odpovědi Pesticidy Insekticidy,fungicidy,herbicidy,rodentic idy, repelenty Přerušení vegetace Škůdcům na rostlinách Houbové choroby

15 Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Hubení všech rostlin Plevele v kulturních rostlinách Po zjištění výskytu Před projevem


Stáhnout ppt "Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných."

Podobné prezentace


Reklamy Google