Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 5 Datum ověření ve výuce:10. 11. 2010 Téma: Školství v zahraničí Tématický okruh: Život ve škole Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Komparativní pedagogika
k přijímacímu řízení pro školní rok
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
MěVG Klobouky u Brna.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Masarykovo Gymnázium Vsetín
Yeovil NEJMENŠÍ FOTBALOVÉ MĚSTO V BRITÁNII. Yeovil MĚSTO Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Městečko.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Příprava na výkon povolání
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Masarykovo gymnázium, SZŠ a VOŠZ Vsetín
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
2.1 Systém vzdělávání Zásady a cíle vzdělávání
Co a jak po základní škole?
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přijímací řízení 2016 základní informace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 2 Datum ověření ve výuce: Téma: Cyklus přírody - kalendář Tématický okruh: Člověk v rytmu času Vzdělávací.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Organizace předškolního vzdělávání
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Tisková konference
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Přijímací řízení pro žáky vycházející z 5. ročníků
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Školní vzdělávací program
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pracovní stáž Malta 2019.
Transkript prezentace:

Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 5 Datum ověření ve výuce: Téma: Školství v zahraničí Tématický okruh: Život ve škole Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Ročník: šestý Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Digitální výukový materiál ŠKOLSTVÍ V ZAHRANIČÍ je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn obrázky z galerie a z internetu. Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

Školství v zahraničí Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

Německo Vzdělávání v Německu je řízeno jednotlivými spolkovými vládami, podmínky škol a jejich osnovy se v jednotlivých státech liší. Vedle sebe zde fungují školy státní, soukromé a církevní. Všechny tyto školy v jednotlivých státech tvoří vlastní rámec vzdělávání, který musí respektovat široký spolkový rámec. Pro všechny spolkové země je stejná délka povinné školní docházky, zajištění návaznosti všech stupňů, označení vzdělávacích zařízení a vzájemné uznávání.

Německo Povinná školní docházka začíná šestým rokem žáka, zpravidla trvá let. Základní škola - Grundschule - trvá 4 roky. V deseti letech se roz- hoduje, jakou cestou se malý student vydá. Další vzdělání se dělí na tři proudy: 1. hlavní škola - Hauptschule let studia - poskytuje všeobecné vzdělání, je určena pro méně nadané děti. V současnosti takové školy navštěvují převážně děti imigrantů, které nejsou tak jazykově vybaveny. 2. reálná škola - Realschule - 6 let studia - ukončení tohoto typu studia je předpokladem pro další vzdělávání na středních školách, gymnáziích, odborných gymnáziích a vyšších odborných školách. 3. gymnázium - Gymnasium - 9 let studia, zpravidla ročník.

Francie Školní docházka - 6 – 16 let. Skládají tři zkoušky ve věku 7-8, 10-11, let povinně z matematiky a francouzštiny, nejstarší žáci z angličtiny a němčiny. Základní škola - je povinná pro všechny děti ve věku od 6 do 11 let. Střední škola - středoškolská výuka se dělí na 2 cykly. První cyklus navštěvují žáci ve věku od do let, realizuje se na nižší střední škole – college, od šesté do třetí třídy (číslování tříd sestupné). Typ školy jednotný, všichni žáci získají stejné vzdělání.

Druhý cyklus je pro žáky od do let a probíhá na vyšší střední škole – lycée, poskytuje tříleté studium, velké množství oborů. Existují dva typy: všeobecně vzdělávací a technické lyceum – zakončené maturitou, která je ve srovnání s českou neobyčejně obtížná a odborná lycea - zakončená výučním listem nebo složí odbornou maturitu. Studenti maturují z devíti předmětů včetně povinné matematiky, fyziky, a dále také filosofie a dvou světových jazyků.

Nizozemsko let, děti mohou chodit do školy od 4 let. Žáci mohou skládat dobrovolný test základ. vzdělání (mateřský jazyk a matematika) ve věku 11 – 12 let. Nejmenší děti nezačínají hned s učením ve třídě, jak je to u nás pro šestileté děti obvyklé od počátku září. Způsob práce s nejmenšími odpovídá naší mateřské škole, během doby se děti postupně setkávají s náročnějšími činnostmi. Povinná návštěva školy je po dovršení 6. roku. Charakteristickým znakem nizozemského školství je značná rozmanitost. Školy pro děti ve věku 4 až 12 let zřizují většinou obce, mohou to však být i různá občanská sdružení, spolky, církve apod. Existují i soukromé školy, kde se platí školné.

Na rozdíl od našeho dělení dětí do tříd podle věku se v Nizozemsku vytvářejí věkově smíšené skupiny dětí - tzv. kmenové skupiny. Výhodou uvedeného členění je možnost bezprostřední spolupráce při vyučování mezi různě starými dětmi. Mladší se mohou učit od starších, starší děti si při práci s mladšími své znalosti zopakují a dobře upevní. Uspořádání budov je rozmanité, například i chodby jsou vhodným místem k učení. Stěny objektů jsou hodně prosklené. Místnost nemusí mít místnost "čelní stěnu" se školní tabulí. Rovněž stolek pro vyučujícího může být v místnosti kdekoliv. V nizozemských školách jsou rodiče zainteresováni na výuce, často přicházejí do školy. Učitelky a učitelé si domlouvají s rodiči různé formy spolupráce. Může se například jednat o dohled nad dětmi nebo o pomoc při úpravě a výzdobě třídy apod. Rodiče se však zapojují i do výuky, což práce ve skupinkách velice usnadňuje.

Anglie Školní docházka od 5 – 16 let. Čtyři testové zkoušky (7, 11, 14 a 17 let). Kromě toho testují žáky v 5 letech při nástupu do školy. Sedmiletí skládají zkoušku z Ma a AJ, ostatní ještě z Př. Poslední zkouška závěrečná. Vybírají si z 8 – 9 předmětů. Jedinou starostí žáků je postupně složit národní zkoušky. Školu navštěvují děti ze všech vrstev, ale také zdravotně postižené a děti se sníženou schopností učení. Neexistuje tam žádná péče o talenty, stejně tak jako o zaostalé děti. Talentované jsou proto brzy líné, nedělají nic navíc, zvláštní školy stát zavřel. Žáci nedostávají známky, na slovním hodnocení jim příliš nezáleží, protože se nepropadá. Školou projdou i negramotní, kteří nepřečtou ani telefonní seznam.

Systém základního vzdělání je rozdělen do dvou stupňů. 1. stupeň – „Primary Education“ – 5 – 11 let 2. stupeň – „Secondary Education“ - 11 – 16 let Toto studium je zakončeno zkouškou GCSE= zkouška všeobecných znalostí a předpokladů. V 16 letech je možné vzdělávání ukončit a najít si práci. Většina lidí to učiní. V Británii není problém si najít práci i při nižším vzdělání. Možnost dalšího studia tzv. A-levels - zakončení zkouškou podobné maturitě. Dále je možnost studovat na univerzitách.

Na anglických školách je šikana. Šikana je důsledek toho, že do školy chodí všechny děti bez rozdílů zájmů. Učitelé nemohou ani při rvačce zasáhnout, kromě zavolání policie. Pokud by se učitel žáka dotkl, mohl by přijít o zaměstnání. Proto prý učitelé rezignují a houfně utíkají. Navíc mají poměrně nízké platy. V Anglii je školství úplně jiné. Škola je do 15:20. HODINY 1.hodina, 2.hodina, přestávka, 3.hodina, 4.hodina, oběd, 5.hodina, 6.hodina. V Anglii se nosí uniformy. Ve škole je zakázáno pít energetické nápoje.

Švédsko Povinná školní docházka ve Švédsku trvá 9 let, a to od 7 do 16 let věku dítěte. Na střední školy jsou žáci přijímáni bez přijímacích zkoušek. Střední škola poskytuje střední všeobecné a úplné střední odborné vzdělání. Vzdělávání ve Švédsku je bezplatné a to včetně vysokých škol. Základní školy Základní škola se člení na tři stupně: ročník nižší – učí zde většinou jeden učitel všechny předměty, ročník střední – některé předměty se vyučují specializovaně, ročník vyšší – specializace učitelů na 2-3 předměty. Žáci jsou hodnoceni podle „poměrného“ principu, tj. v poměru k výkonu ostatních žáků i ke stanoveným cílům.

Vysvědčení dostávají žáci na konci školního roku v 1. a 2. ročníku. Pak každý rok a v 8. a 9. ročníku i v pololetí. Bez ohledu na známky dostávají žáci osvědčení o absolvování školy. Závěrečné vysvědčení z 9. třídy je podmínkou pro vstup na střední školu. Střední školy Dvouleté střední školy (krátký program) – žáci jsou zde připravováni pro oblast výroby, administrativy, distribuce, ekonomie, zdravotnictví, sociální péče a služeb. Tří až čtyřleté střední školy (dlouhý program) – žáci zde získají úplné střední vzdělání všeobecné nebo odborné. Probíhá zde příprava žáků pro studium na vysokých školách. Vzdělání na těchto školách je zdarma. Studenti postupují do dalších ročníků bez ohledu na prospěch (opakování je možné na základě žádosti studenta). Na základě výsledků zkoušek, které student vykonává v průběhu studia dostává při ukončení školy závěrečné vysvědčení.

USA Vzdělávací systém v USA je v kompetenci jednotlivých států, vzdělávací systémy se většinou (i když třeba minimálně) liší stát od státu. Školy nemají k dispozici ani jednotné studijní osnovy. Školní docházka ve věku let. Trojí testování ve věku 9-10, 12-13, let. Zahrnuje především zkoušku z angličtiny, matematiky a přírodovědy. Basic school - to samé jako náš první stupeň ZŠ. High school - ekvivalent našeho 2. stupně ZŠ a současně SŠ dohro- mady, zakončeno maturitní zkouškou. College - vysoká škola - bez titulů - podle náročnosti – to, co naše gymnázium či SŠ.

High school je povinná, tj. všichni musí mít maturitu. Ale výuka je diferencovaná. Studenti na high school musí nasbírat dost kreditů. Není-li někdo dobrý v matematice, vezme si nejnižší level, ale pak si musí vzít vyšší v něčem jiném, třeba v angličtině či historii. Studenti jsou hodnoceni hlavně za projekty, na kterých mohou pracovat i doma. Ne za to, co odříkají ve škole. Často pracují v týmu a je hodnocena celá skupinka. Každý může být v NĚČEM dobrý - aspoň v tělocviku nebo v ručních pracích. Jde o to, aby každý našel pole, kde může něco dokázat. Americká společnost je vynikající v tom, jak dokáže mobilizovat lidské schopnosti.

Kanada Školní docházka povinná od let, v Ontariu a v New Brunswicku je hranice posunuta na 18 let. Vzdělanost a úroveň kanadského obyvatelstva přesahuje v mnohém ostatní země. Systém školství v Kanadě je ovlivněn britským systémem, v Kanadě se klade větší důraz naučit se samostatnému, kritickému myšlení a umění obhájit vlastní argumenty. Děti navštěvují od 6 do 12 let základní školu zahrnující stupně 1 až 6. Ve věku zhruba 13 let žáci přecházejí do prvního cyklu střední školy (stupeň 7-9), po kterém mohou vzdělání ukončit ve věku 15 let.

Druhý cyklus střední školy je nepovinný. Školní rok trvá od začátku září do poloviny června. Charakteristické základní předměty - jazyk, matematika a společenské vědy, úvod do vědních disciplin a umění. V některých pravomocných celcích je povinné náboženství a výuka druhého jazyka, známá jako seznámení s francouzštinou. Školství v Kanadě a i v USA se dost podstatně liší od jednotného školského systému České republiky. Hlavní rozdíl je v tom, že zde zatím není jednotný systém pro celou Kanadu. Studium v Kanadě patří k nejkvalitnějším na světě.

Austrálie 4 – 15 let, dvě zkoušky z matematiky a rodného jazyka, popř. test z přírodovědy ve věku 8-9 a let. žáci státních škol povinně, na soukromých školách dobrovolně. Základní škola Docházka začíná mezi pátým a šestým rokem dítěte. V 1. třídě se seznamují s životem ve škole, čtením a psaním a prvními spole- čenskými návyky. Další výuka je pak rozdělena do osmi klíčových oblastí: angličtina, zdraví a tělesná výchova, cizí jazyk, matematika, věda, společnost a životní prostředí, technologie a umění. Střední škola Většina chlapců a děvčat sem přicházejí ve věku 12 až 13 let. V prvních čtyřech ročnících K-7 až K-10 jsou výše uvedené předměty povinné. Je zde mnoho předmětů volitelných: informatika, další jazyky, specializace v umění, historie, geografie technické předměty.

Studenti v posledních dvou ročnících K-11 a K-12 jsou podporováni v oblastech, ve kterých vynikají a kterým se i nadále chtějí věnovat. Za tímto účelem mají na každé škole studijního poradce, který jim s volbou pomáhá. Na konci studia skládají obdobu centrální maturitní zkoušky, která je pak srovnává s ostatními studenty v daném státu. Na základě těchto výsledků jsou přijímáni na univerzitu. Rozvrh Školní rok má 3 nebo 4 termy oddělené prázdninami. Začátek vyučování bývá v 9:00 a konec okolo 15:00. Před první vyučovací hodinou bývá 15 až 30 minut, něco jako třídnická hodina, kde se zapisuje absence a řeší další problémy. Uniformy Většina státních i soukromých škol vyžaduje od studentů nošení uniformy. Většinou se ani moc neliší od normálního oblečení. Bývá to leckdy jen požadavek na barvu, či vzhled. U škol zpravidla bývá obchod s uniformami po starších studentech.

Singapur Školní docházka je povinná, let. Byla zavedena teprve v roce Ve 12 letech absolvují žáci zkoušku na konci základní školy. V 17 – 18 letech na konci střední školy. Žáci jsou testováni z MA, AJ, Př a rodného jazyka. Jedná se o malou multikulturní a multináboženskou zemi s britskou koloniální minulostí. Školy se dělí na státní a soukromé. Do státních škol chodí převážně děti z klasických (místních) rodin. Děti cizinců jdou většinou do mezinárodních soukromých škol, školné je velmi nákladné.

Singapur Na státní škole chodí děti oblečené do uniforem, aby mezi nimi nebyly vidět například finanční rozdíly. Výuka zde probíhá výhradně v angličtině. Její školství je ideálním příkladem spojení moderních výukových postupů využívajících technologie s tradičním asijským centralizovaným školstvím. Děti se nejen disciplíně. Nikdy se nestane, že by děti byly nějak rozjívené či drzé. Pokud se tak stane, dostanou rákoskou před celou třídou, aby byly odstrašujícím příkladem pro ostatní. Většina z nich to však nenechá dojít tak daleko a raději se omluví a pokorně sklopí hlavu. Být v Singapuru učitelem je velká čest, ale znamená to i být dobře placen.

Indie Docházka do školy je povinná a trvá 10 a pro dobré žáky 12 let, ti nejchudší své děti do školy neposílají. Platí se školné, žáci mají uniformy. Osnovy na základních školách jsou téměř stejné jako u nás. Známkování je jiné. Děti nedostávají tištěné vysvědčení, je jim pouze oznámeno bodové hodnocení z každého předmětu. V průběhu studia musí složit několik zkoušek, které jsou hodnoceny stupni A až D. 1. zkouška po 4. třídě (mnoho dětí z chudých rodin končí školu právě po vykonání této zkoušky). Postupové zkoušky na konci každého dalšího ročníku. Zkouška po 10. třídě uzavírá základní stupeň vzdělání. Zkouška po 12. třídě je obdobou naší maturity; uzavírá střední školu a je podmínkou pro přijetí na vyšší školy.

ZDROJE mapa_nemecko.gif mapa_nemecko.gif /4a/Mapa_Francie.PNG /4a/Mapa_Francie.PNG nizozemsko_mapa.gif nizozemsko_mapa.gif mapa2.gif mapa2.gif m_2008.gif m_2008.gif r_217.gif?time= r_217.gif?time= gif?time= gif?time= /ba/Flag_of_Germany.svg /ba/Flag_of_Germany.svg /80/Coat_of_Arms_of_Germany.svg /80/Coat_of_Arms_of_Germany.svg c3/Flag_of_France.svg c3/Flag_of_France.svg /b7/Armoiries_r%C3%A9publique_fran%C3%A7aise. svg /b7/Armoiries_r%C3%A9publique_fran%C3%A7aise. svg /20/Flag_of_the_Netherlands.svg /20/Flag_of_the_Netherlands.svg /83/Coat_of_arms_of_the_Netherlands_% %29.svg /83/Coat_of_arms_of_the_Netherlands_% %29.svg /be/Flag_of_England.svg /be/Flag_of_England.svg /dd/Royal_Arms_of_England_% %29.svg /dd/Royal_Arms_of_England_% %29.svg /4c/Flag_of_Sweden.svg /4c/Flag_of_Sweden.svg /8d/Greater_coat_of_arms_of_Sweden.svg /8d/Greater_coat_of_arms_of_Sweden.svg

ZDROJE /a4/Flag_of_the_United_States.svg /a4/Flag_of_the_United_States.svg /be/US-GreatSeal-Obverse.svg /be/US-GreatSeal-Obverse.svg cf/Flag_of_Canada.svg cf/Flag_of_Canada.svg /85/Canadian_Coat_of_Arms_Shield.svg /85/Canadian_Coat_of_Arms_Shield.svg /b9/Flag_of_Australia.svg /b9/Flag_of_Australia.svg /78/Australian_Coat_of_Arms.png /78/Australian_Coat_of_Arms.png /48/Flag_of_Singapore.svg /48/Flag_of_Singapore.svg /38/Coat_of_arms_of_Singapore_%28blazon%29.sv g /38/Coat_of_arms_of_Singapore_%28blazon%29.sv g /41/Flag_of_India.svg /41/Flag_of_India.svg /55/Emblem_of_India.svg /55/Emblem_of_India.svg zemi_pocitace.jpg zemi_pocitace.jpg 60cac5bf67bfb0259c686e8da95fd599_XL.jpg 60cac5bf67bfb0259c686e8da95fd599_XL.jpg /aiotu3F7HMNkl6QWbcdefpqy01STUw29/ _dejvice8_650x433_.jpg /aiotu3F7HMNkl6QWbcdefpqy01STUw29/ _dejvice8_650x433_.jpg G_1.jpg G_1.jpg art_School_05.jpg art_School_05.jpg rence_prisp/didakticke_zvyklosti/o10.jpg rence_prisp/didakticke_zvyklosti/o10.jpg vyucovani.cz/ov/mistnost/mistnost_1.jpg vyucovani.cz/ov/mistnost/mistnost_1.jpg

ZDROJE tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUex9CCK6 rbPjKFp51QkbpV2D-mtq7ecb1m6kaXyrLYGK9r_lP tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUex9CCK6 rbPjKFp51QkbpV2D-mtq7ecb1m6kaXyrLYGK9r_lP o2.jpg o2.jpg pages/u/prirodovedeckecentrum-009.jpg pages/u/prirodovedeckecentrum-009.jpg vittra-telefonplan-0.jpg vittra-telefonplan-0.jpg tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqsgfUIsgW l0fpDg4TkgvOV7pwLPXpRg7j5T_MdzHZO0mn4jQ tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqsgfUIsgW l0fpDg4TkgvOV7pwLPXpRg7j5T_MdzHZO0mn4jQ -P jpg -P jpg y_big/photogallery/vancouver-ilac.jpg? y_big/photogallery/vancouver-ilac.jpg? mages/galerie_fotek_obecna/skoly_v_australii.jpg mages/galerie_fotek_obecna/skoly_v_australii.jpg skoly%20Australie%20a%20vysoke%20skoly%20Aust ralie.jpg skoly%20Australie%20a%20vysoke%20skoly%20Aust ralie.jpg mages/martin_college/martin_college_sydney.jpg mages/martin_college/martin_college_sydney.jpg jpg jpg tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT76FiR2- cJgBhRffvgXc2kMNnpQO0swklQZvC0TDcsWPKPvDZ 5 tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT76FiR2- cJgBhRffvgXc2kMNnpQO0swklQZvC0TDcsWPKPvDZ indicka-skola-ilustracni-fotografie-653x367.jpg 73-indicka-skola-ilustracni-fotografie-653x367.jpg

ZDROJE /skolstvi-v-nemecku 11/skolstvi-v-nemecku anek=2674&PHPSESSID=086bfe anek=2674&PHPSESSID=086bfe studenti-z-bohatsich-rodin-maji-vyhodu studenti-z-bohatsich-rodin-maji-vyhodu zklamala-dol- /dum_osobnosti.aspx?c=2001M118U01F – se souhlasem autorky zklamala-dol- /dum_osobnosti.aspx?c=2001M118U01F systemu-ve-Svedsku systemu-ve-Svedsku o1 o1 usa/referat usa/referat annu.html annu.html skolstvivindii skolstvivindii singapuru singapuru Karel Pazourek, Příprava a další vzdělávání učitelů sekundárních škol v Austrálii, seminární práce vyučování v Austrálii Janošková, D. a kol., Občanská výchova 6 s blokem rodinná výchova, Fraus, 2003