Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: VkO9 - 5 Datum ověření ve výuce: Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tématický okruh: Hospodářství a stát Téma: Stát a národní hospodářství

2 ANOTACE Digitální výukový materiál STÁT A NÁRODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn obrázky z internetu a vlastním grafem, který je pouze ilustrací. Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

3 Stát a národní hospodářství
Stát hraje významnou roli v národním hospodářství Ekonomice státu Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4 EKONOMIKA Je systém, ve kterém se uskutečňuje výroba statků a služeb, jejich rozdělování, směna a spotřeba. Využívá teoretické poznatky ekonomie. Jednání státu, které výrazně ovlivňuje ekono-mické procesy v celém NH, nazýváme hospodářská politika státu. Naše současná česká ekonomika je tržním hospodářstvím.

5 Užitečné činnosti, které jedni lidé vykonávají pro druhé.
STATKY SLUŽBY MONOPOL KARTEL Prostředky záměrně využívané k uspokojování lidských potřeb, jsou výsledkem ekonomických nebo přírodních procesů. Člení se na věcné (hmotné) a duševní statky (např. patenty) Užitečné činnosti, které jedni lidé vykonávají pro druhé. Výhradní postavení firmy na trhu v rámci státu, regionu. Firma nemá konkurenci. Ekonomická dohoda mezi konkurenčními firmami zpravidla stejného odvětví o koordinaci postupů v prodejní politice. Nejčastěji se týká cen, úpravy výroby a odbytu, sazeb, obchodních podmínek.

6 Na každém z uvedených trhů se:
PRODEJ A NÁKUP ZBOŽÍ NABÍDKA A POPTÁVKA SE STANOVENÍM CENY NABÍDKA A POPTÁVKA PO PRACOVNÍ SÍLE TRH ZBOŽÍ FINANČNÍ TRH TRH PRÁCE TRH JE VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ NABÍDKY A POPTÁVKY. TRŽNÍ VZTAHY JSOU VZTAHY MEZI NABÍDKOU, POPTÁVKOU A CENOU.

7 STÁTNÍ ROZPOČET Je finanční plán státu na určité období.
Obsahuje příjmy a výdaje státu v rozpočtovém roce. Zahrnuje rozpočty organizačních složek státu. Návrh rozpočtu vypracovává ministerstvo financí. Schvaluje vláda, která ho předkládá poslanecké sněmovně k projednání a schválení. Stát z něj financuje: obranu země, kulturu, zdravotnictví, zemědělství, ochrnu životního prostředí, výdaje v sociální oblasti, náklady na státní správu atd. Nejvýznamnější složku příjmů do státní pokladny tvoří DANĚ.

8 ZDROJE Janošková D.,Občanská výchova s blokem Rodinná výchova, 9. ročník, FRAUS, 2003 Hrachovcová, M. a kol., Občanská výchova pro 9. ročník, OLOMOUC, 2004


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google