Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education"— Transkript prezentace:

1 Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Ženy vě vzdělávání Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education

2 O čem to dnes bude? Trocha historie (skoro) nikoho nezabije
Jak je to dnes? Ženy a věda Ženy a kariéra Co je to skleněný strop? Co je to skleněný výtah? Nejsou dnes v nevýhodě spíš muži?

3 Jak se ženy ke vzdělání dostaly
1774 – Všeobecný školský řád – vzdělání i pro dívky Rozvrh v roce 1788 – hodin ručních prací; 2-5 hodin čtení; 3-4 hodiny psaní; 2-3 hodiny počtů; 3 hodiny náboženství týdně Do 40. let 19. století probíhalo další vzdělání měšťanských dívek zejména v domácím prostředí. Rozhled a poznatky omezené pro výkon role manželky a matky. Dívky z nižších vrstev byla základní škola jediným zdrojem vzdělání. Povinná školní docházka do 12 let nebyla ve skutečnosti plně realizována ani v 19. století. Ženy a dívky neměly přístup na střední či vysoké školy. Ženy učitelky či vychovatelky se nevdávaly.

4 Jak se ženy ke vzdělání dostaly
Emancipační hnutí chápalo vzdělávání žen jako základ posunu k rovnoprávnosti. Věnceslava Lužická-Srbová – názor omezený z pohledu katolické církve a role ženy jako matky a maželky; žena se měla vzdělávat, aby se uživila, kdyby zůstala bez manžela a aby kvalitně vychovávala mladou generaci vlastenců Magdalena Dobromila Rettigová – vzdělání jako příprava na roli vzorné matky a manželky 1842 – škola Budeč – Karel Slavoj Amerling – moderní vzdělávací zařízení pro ženy předbehlo svou dobu Od 60. let 19. století se mění názor na ženské vzdělávání – základ pro práci mimo domov Ženské spolky – vzdělání – vlastenecké úsilí 1890 – dívčí Gymnázium Minerva – Eliška Krásnohorská

5 Jak se ženy ke vzdělání dostaly
Přístup na univerzitu získaly ženy od roku 1896 jako hospitantky, což znamenalo, že přednášky mohly navštěvovat jen se souhlasem vyučujícího a vstup na univerzitu jim mohl být kdykoliv zakázán a neměly právní nárok skládat zkoušky.  Od roku 1900 dívčí lycea (6 let) – uzavšené středoškolské vždělání ale i mimořádný přístup na fylozofické fakulty. Úplnou volnost ve výběru vzdělávacího zařízení získaly dívky až výnosem ze dne června 1921, kdy bylo připuštěno dívčí studium na chlapeckých středních školách bez jakéhokoliv omezení.

6 Jak je to dnes?

7 Jak je to dnes?

8 Proč ženy studují, ale nemají lepší místa?
Skleněný strop Skleněný výtah

9 Ženy a věda

10 A co muži? Motivace ke studiu Studium „ženských“ oborů
Požadavek po výkonu

11 Co s tím? ???

12 Díky za pozornost


Stáhnout ppt "Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education"

Podobné prezentace


Reklamy Google