Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Rozvoj vytrvalostních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zátěžové testy anaerobních schopností Výskoková ergometrie Kyslíkový dluh/kyslíkový deficit Wingate test.
Advertisements

Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
© 2010 Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Druhy map turistická mapa.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
A TLETICKÉ BĚHY – STŘEDNÍ TRATĚ - REGENERACE VE SPORTU Jitka Gottvaldová, , TVS-RVS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Zvýšená hodnota metabolismu v zátěži vyžaduje zvýšený přísun kyslíku do tkání pro zajištění oxidativní glykolýzy (štěpení cukrů za přístupu kyslíku- od.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova.
Induktivní statistika
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Testy vytrvalostních schopností
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Vytrvalostní schopnosti
Dobrý den Horská klinika 2011.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Úvod do fyziky opakování
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
zpracovaný v rámci projektu
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
ATLETIKA přednáška.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Spirometrie.
VALIDCE MODELU SYMOS’97, UPRAVENÉHO PRO PACHOVÉ LÁTKY
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Zdravotní tělesná výchova (ZTV)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
SPIROERGOMETRIE funkční vyšetření v laboratoři při tělesném zatěžování, které je možné charakterizovat ve fyzikálních jednotkách a na základě tohoto určovat.
Testy aerobních předpokladů
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
Věcné učení První pomoc
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Rozvoj vytrvalostních schopností Vytrvalost je schopnost provádět cvičení s nemaximální intenzitou co nejdéle, nebo po stanovenou dobu s co možná nejvyšší intenzitou. Nebo rovněž schopnost odolávat únavě.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova rychlostní vytrvalost - doba trvání do 20 sekund krátkodobá vytrvalost - doba trvání 20 sekund - 3 minuty střednědobá vytrvalost - doba trvání minut dlouhodobá vytrvalost - doba trvání přes 10 minut i několik hodin 1.2 Druhy vytrvalostních schopností Mezi nejčastěji používané dělení vytrvalostních schopností patří dělení dle délky trvání zatížení (běhu)

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 Závislost intenzity zatížení a tepové frekvence Ukazatel maximální spotřeby kyslíku Ukazatel tepové frekvence za 1 minutu zatížení (běhu) do cca 20s cca 20 s – 3 min. 3 min. – 10 min. 10 min. +

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Elektronické učební materiály - II. stupeň Tělesná výchova 1.4 Tréninková pásma – vytrvalostní schopnosti Autor: Mgr. Roman Havlíček

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.5 Výpočet maximální srdeční frekvence - orientační Příklady odhadů výpočtů maximální tepové frekvence: 1.vzorec: Odečtěte svůj věk od čísla 220 (pro muže), nebo odečtěte svůj věk od čísla 226 (pro ženy). Výpočet je doporučován pro začínající běžce, kteří vedli doposud sedavý způsob života. 2.vzorec: Odečtěte polovinu vašeho věku od čísla 205. Výpočet je vhodnější pro ty, kteří jsou poměrně aktivní. Většina měřičů tepové frekvence již dnes umí vypočítat maximální tepovou frekvenci. Je ale dobré umět si vypočítat maximální tepovou frekvenci a porovnat s údajem, který nám vypočetl sporttester. Mnoho výpočtů je odvozeno z maximální tepové frekvence, což je nejvyšší rytmus srdce za minutu a z klidové srdeční frekvence, což je počet úderů srdce za minutu, když je osoba úplně v klidu, bez rušivých podnětů. sporttester Oba vzorce stanoví pouze přibližné hodnoty, které jsou založené na standardech normální MTF pro daný věk. Poměrně přesný výpočet MTF lze dosáhnout testováním fyzické námahy.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 Výpočet maximální srdeční frekvence – dle Sporttesteru Osobní zátěžový test – zvolíte kopec o délce 200 – 300 metrů. Vezměte si měřič tepové frekvence a rozcvičte se. Potom vámi zvolenou trasu 5 – 6 krát vyběhněte nahoru a seběhněte dolů, bez přerušení. Naměřená TF bude vaši maximální tepovou frekvenci, nebo bude této hodnotě velmi blízko. Pokud nenaleznete žádnou trasu se stoupáním, lze provést test i na rovině, ale vzdálenost prodlužte na asi 400 metrů a odsprintujte 5 – 6 krát. Na konci běhu byste měli mít pocit, že je to maximum, co jste ze sebe vydali. Samozřejmě i daty platí, že po testu ještě chvíli vyklusáváme a protáhneme zatěžované svaly, čímž zabráníte nevolnosti a podpoříte fázi regenerace.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 Rozvoj vytrvalostních schopností podle Sporttesteru – mládež (6-17let) Rychlostní vytrvalost Úzce souvisí s rychlostními schopnostmi. Rozdíl mezi rychlostním a rychlostně vytrvalostním zatížením je v intervalu odpočinku a počtu opakování. rychlostní vytrvalost: interval odpočinku - 1:4-5, počet opakování (30-50) rychlost: interval odpočinku - 1:10, počet opakování 4-6 Krátkodobá vytrvalost Rozhodující faktor rozvoje je množství energie uvolňované bez přístupu kyslíku. Krátkodobá vytrvalost by se neměla v tréninku mládeže objevovat, protože k ní nelze mladý organismus přizpůsobit – čerpání energie z glykolytického metabolismu je asi o 50 % nižší než u dospělého jedince. Především v před pubertou -ve svalech se hromadí mnoho laktátu (kyseliny mléčné) a organismus dětí má problémy s jeho odbouráváním (svalová zranění-mikrotraumata,vazivové problémy-utržené křížové vazy v koleni). Ve roce můžeme začít zařazovat tuto metodu do tréninku mládeže. Strednědobá a dlouhodobá vytrvalost U dětí spíše dlouhodobá. 1. Souvislá metoda: Pro menší děti min u větších 30 a více minut. Tepová frekvence tepů/min. Pokud se baví je to OK, pokud jsou zadýchané špatné. Př. Výběhy, cyklistika, běh na lyžích 2. Fartleková metoda: střídání intenzity běhu a rychlejší úseky tepů/min. Hra s rychlostí minut, základem je střídání intenzity běhu, úseky a rychlejší úseky tepů/min. Po rovině volně, do kopce pomalu, z kopce sprintem. Střídání intenzity může být volné, podle chuti a dispozic dětí nebo plánované. 3. Intervalová metoda: Pouze u dětí od roku a starších.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.8 Zdroje YtswVEwcO7wA1DUs-9&orientation= YtswVEwcO7wA1DUs-9&orientation CGYtswVEw8dHwArMMFvw&orientation= CGYtswVEw8dHwArMMFvw&orientation =CGYtswVEweszwA3ryVTp&orientation= =CGYtswVEweszwA3ryVTp&orientation wVECCKEwA1SK5l5&filter=1&hint&from=19 wVECCKEwA1SK5l5&filter=1&hint&from=19