Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_32_INOVACE_06/VII. SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Země ve vesmíru. Období: leden - květen 2012

2 Pohyby těles ve Sluneční soustavě
- pečlivě si prostudujte následující typový příklad - zjistěte si na internetu všechny potřebné údaje; například pomocí vyhledávačů jako: Google.cz, seznam.cz; či na encyklopediích (wikipedia atp.)

3 Typový příklad Vypočtěte rychlost oběhu Země kolem Slunce víte – li, že je Země vzdálena od Slunce průměrně 149,6 mil. km a jeden oběh trvá jeden rok. Jedná se v podstatě o výpočet rychlosti ze známé dráhy a času, čili šestý ročník ZŠ:-) Problémem jsou velká čísla a odvození délky dráhy Země na cestě kolem Slunce. Dráha Země je pro zjednodušení kružnice s poloměrem 149,6 mil. km.

4 Typový příklad - pokračování
Vzorec pro obvod kružnice je O = 2.π.r Pak tedy: O = 2.3, km O = km Máme tedy délku oběžné dráhy Země kolem Slunce... Doba oběhu je v hodinách = hodin Vzorec pro výpočet rychlosti je v = s/t. Pak tedy: v = /8 769 km/h v = ,49 km/h (zaokrouhleně)

5 Typový příklad - dokončení
Jak vidno, řítíme se vesmírem rychlostí přesahující kilometrů za hodinu. Je to další důkaz relativity pohybu. Protože jsme pevně svázáni se zemí, tak tento pohyb, jehož rychlost nejsme schopni ani vyvinout, nevnímáme. Jsme schopni ho pouze postřehnout při porovnávání změn hvězdného pozadí v průběhu jednotlivých nocí... Teď samostatně spočtěte následující příklad:

6 Příklad samostatně Vypočtěte rychlost pohybu planety Merkur kolem Slunce, využijte typový příklad, potřebná data nalezněte s vhodnou přesností na internetu. Výsledek porovnejte s výsledkem typového příkladu a pokuste se vyslovit zákonitost závislosti rychlosti planet a jejich vzdálenosti od Slunce! Hodně štěstí:-)

7 Použité zdroje: http://www.zemepis.com/Zeme.php


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil."

Podobné prezentace


Reklamy Google