Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ"— Transkript prezentace:

1 OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Autor: Mgr. Ivana Tesařová DATUM :

2 Anotace Pracovní listy a tipy sloužící k zavedení plošných měr. Využívá jednotkových čtverců jako názoru. Ty současně slouží k vyvození vzorců pro výpočet obsahu čtverce i obdélníka i názornému převádění jednotek. Autor Mgr. Ivana Tesařová Předmět Matematika Očekávaný výstup Narýsuje základní geometrické útvary /čtverec, obdélník/. Určí obsah obrazce pomocí čtvercové sítě a užívá základní jednotky obsahu. Druh učebního materiálu Pracovní listy a návody pro práci v rovině Cílová skupina Žáci 5. ročníku Metodický postup Je podrobně uveden v textu.

3 PRAKTICKÉ ZAVEDENÍ PLOŠNÝCH JEDNOTEK
Jeden metr čtverečný je plocha /obsah/ čtverce o straně 1m. Úkol: Vystřihněte takový čtverec z papíru a rozdělte jej na menší jednotky obsahu: decimetry čtverečné, centimetry čtverečné, milimetry čtverečné. /skupinová práce/ Do sešitu si vlepte čtverec o straně jeden decimetr čtverečný rozdělený na menší jednotky obsahu./individuální práce/. S pomocí takto vyrobených pomůcek můžeš snadno převádět jednotky obsahu. Nejdříve zjisti a doplň:

4 1metr čtverečný = OBSAH ČTVERCE
Obsah čtverce tedy spočítáme tak, že mezi sebou vynásobíme ………………… …………………………………… Vzorec: S = a. a Úkol: Podle časových možností se pokus podobným způsobem zjistit, jak vypočítáme obsah obdélníka.

5 OBSAH OBDÉLNÍKA Obsah obdélníka vypočítáme tak, že vynásobíme ………………………………… ………………………………………. Vzorec: S = a . b Další praktická cvičení: Z milimetrového papíru stříhej čtverce a obdélníky a zjisti jejich obsah. Je také možné nejdříve jejich obsah vypočítat a posléze ověřit přesnost spočítáním čtverců. Současně převáděj na menší jednotky obsahu. Nyní již můžeš převádět: decimetr čtverečný 2 15 0,6 0,06 centimetr 300 4 000 milimetr 600


Stáhnout ppt "OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google