Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky"— Transkript prezentace:

1 SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
MANUÁL PRO RODIČE

2 Kompenzační cvičení (posilování/protahování)
Pohybový výkon zajišťují SVALY, jejich VYVÁŽENÝ ROZVOJ umožňuje být rychlejší, obratnější i silnější! Svaly musí být nejen silné, ale i protažené – jen sval, který je schopen pracovat v celé své délce, může vyvinout maximální sílu! OHEBNOST – je ukazatel zdravého vývoje a svalového rovnováhy „BALANCE“. Ohebnost pomáhá zajišťovat pestrá pohybová aktivita dětí. Svaly, které potřebují více posilovat nebo protahovat a fotbalový trénink nám to nedokáže zajistit: - ochabují – bicepsy, břišní, mezilopatkové, hýžďové POSILOVÁNÍ zkracují se (drží vzpřímené postavení) – horní část trapézového svalu – krk, bederní část zad, svaly na zadní straně nohou PROTAHOVÁNÍ Vyváženost posílených a zároveň protažených svalů je významná pro výkon i pro zdraví a to zejména z dlouhodobého hlediska. MUSÍME ROVNOMĚRNĚ „POSILOVAT“VŠECHNY SVALY V TĚLĚ, ABY NEDOCHÁZELO K PŘETÍŽENÍ „DISBALANCÍM“ A ROVNĚŽ MUSÍME „PROTAHOVAT“ ZKRACUJÍCÍ SE SVALY, PROTOŽE MAXIMÁLNÍ SÍLU JE SCHOPEN VYROBIT JEN SVAL V MAXIMÁLNÍ DÉLCE!!!! HRÁČ BUDE OHEBNĚJŠÍ/RYCHLEJŠÍ/OBRATNĚJŠÍ/SILNĚJŠÍ POKUD BUDE KOMPENZOVAT (POSILOVAT/PROTAHOVAT)!!!!

3 KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ Pokud má dítě v týdnu tři fotbalové tréninky a ještě utkání, tedy 7-8 hodin aktivního, ale vesměs jednostranného pohybu, mělo by se v podobné míře věnovat jiným pohybovým aktivitám, které tuto jednostrannost „DISBALANCI“ vyrovnají = „KOMPENZAČNÍ AKTIVITY“ Kompenzační aktivity nelze v plné míře zajistit na tréninku a je nutná spolupráce s rodiči!!! Vhodné kompenzační aktivity – jízda na kole, plávání, procházky, pohybové hry venku s kamarády nebo i hravé praní. Dá se říci cokoliv, co zatěžuje jiné svalové partie než fotbalový trénink. Nezapomenout na tělesnou výchovu ve školách!!!!

4 PROTAHOVÁNÍ Od poloviny mladší přípravky (přelom U8/U9) by část tréninku měla být věnována „PROTAHOVÁNÍ“. Protahovat tělo by hráči měli po každém tréninku po alespoň krátkém zklidnění = tělo se má protahovat již uvolněné, což nejsme schopni v tréninku pořádně zajistit! IDEÁLNÍ VARIANTA JE PROTAHOVÁNÍ VEČER PŘED USNUTÍM A RÁNO!!!!!! Protažením připravujeme svaly na další trénink. Statické protažení před výkonem není nutné, na začátek tréninku patří dynamické rozcvičení či dynamické protažení, které může být i s míčem a formou pohybových her!!! Význam protahování pro ohebnost stoupá s roky fotbalového tréninku!!!!!

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16


Stáhnout ppt "SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky"

Podobné prezentace


Reklamy Google