Bezpečně v každém věku proti nekalým praktikám prodejců Městys Okříšky 26. 07. 2016 Přednáška je součástí grantového programu Prevence kriminality 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
SPOTŘEBITEL A JEHO PRÁVNÍ OCHRANA
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
Spotřebitel a jeho práva
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:19.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Firemní právník Softwarová publikace pro zvýšení právní jistoty Vašeho podnikání snadná a rychlá ovladatelnost 2x ročně aktualizace HOTLINE zdarma obsah.
Jak se nenechat přelstít od obchodníků !
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Miloš Borovička dTest, o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přijímání a vyřizování reklamací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní závazkové vztahy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základní práva spotřebitelů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Struktura obchodní smlouvy
Práva spotřebitele.
Klára Hajošová, Michal Novák, David Kodálik
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
RADÍ Jak bezpečně nakupovat Klára Trněná
OBCHODNÍ ČINNOST 10. ROLE SPOTŘEBITELE V OBCHODĚ – OCHRANA SPOTŘEBITELE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_15.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Nákupy v e-shopech mimo ČR
Bezpečný nákup na internetu
ZÁKLADNÍ PRÁVA SPOTŘEBITELE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Základní škola a mateřská škola T. G
člen Asociace občanských poraden
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Bezpečně v každém věku proti nekalým praktikám prodejců Městys Okříšky Přednáška je součástí grantového programu Prevence kriminality 2015 Fondu Vysočiny Kraje Vysočina

OBČANSKÁ PORADNA TŘEBÍČ sociální služba odborné sociální poradenství Principy služby: nestrannost, nezávislost, anonymita, bezplatnost Nabízíme: informace, rady, aktivní pomoc, asistenci pomoc se sepsáním návrhů, žádostí, vysvětlení obsahu dokumentů apod. poskytujeme ambulantní (Třebíč, Moravské Budějovice) a terénní služby

PORADENSKÉ OBLASTI dluhová problematika pracovní právo a zaměstnanost rodinné a mezilidské vztahy majetkové vztahy ochrana spotřebitele bydlení sociální dávky a sociální služby veřejná správa trestní právo občanské soudní řízení a další

CO OBČANSKÁ PORADNA NEPOSKYTUJE není krizovým centrem neposkytuje právní zastoupení nevěnuje se daňovému a investičnímu poradenství v poradně nepracují právníci ani psychologové, ale odborně vyškolení poradci

TERÉNNÍ PORADENSTVÍ možno přijet k Vám domů po předchozí domluvě bezplatně ověření totožnosti poradců

KONTAKTY Občanská poradna Třebíč Přerovského 126/6, Třebíč vchod po schodišti z ulice Přerovského nebo výtahem z Martinského nám. telefon: , mobil:

KONTAKTY Občanská poradna Moravské Budějovice nám. Míru 26, Moravské Budějovice mobil:

KDO JE SPOTŘEBITEL A KDO JE PODNIKATEL? Spotřebitel – zákazník, který kupuje zboží nebo objednává pro osobní potřebu. Podnikatel – nakupuje zboží pro své podnikání nebo na jinou výdělečnou činnost. Příklady….

SPOTŘEBITELSKÉ SMLOUVY Běžné v kamenném obchodě – není právo bezdůvodně odstoupit – NE. Prostřednictvím komunikace na dálku (internet, telefon, teleshoping) – ANO. Mimo obvyklé obchodní prostory – doma, v práci, pouliční prodej a předváděcí akce – ANO. „Záleží kde nákup uskutečníte “

OTÁZKY: Prodejní stánek v hypermarketu Farmářský stánek Výstavní/prodejní stánek na veletrhu

DODÁNÍ ZBOŽÍ ČI SLUŽBY BEZ OBJEDNÁNÍ Spotřebitel nemusí zboží či službu vracet na vlastní náklady ani jinak podnikatele vyrozumívat. POZOR na záludné otázky telefonických společností! Podnikatel musí ihned na počátku telefonního hovoru sdělit údaje o sobě a účelu hovoru!!!!

NEKALÉ OBCHODNÍ PRAKTIKY Cena. Klamavé obchodní praktiky – užívání nepravdivých údajů, vábivá reklama. Agresivní obchodní praktiky (nesmíte opustit provozovnu, opakované návštěvy v bydlišti, opakované nabídky, vyžádání dokladů totožnosti, reklama cílená na děti, vymáhání peněz za nedodané zboží, výhrůžky, klamání výhrou). Parametry výrobku (hmotnost, množství, jakost). necokolada

Návod není v českém jazyce. Neupozornění na vady výrobku.

PRODEJ PO INTERNETU, TELEFONU Zboží lze vrátit do 14 dnů od převzetí zboží, bez udání důvodu 1. Kdo hradí náklady na dopravu při vracení zboží ve lhůtě 14 dnů? 2. V jakém termínu lze odstoupit od kupní smlouvy na lístky do divadla/kina či jízdenky?

KDY NELZE ODSTOUPIT BEZ UDÁNÍ DŮVODU Zboží, u kterého cena závisí na výchylkách finančního trhu. Zboží, které bylo na přání spotřebitele upraveno. Potraviny a zboží podléhající zkáze, např. mléčné výrobky Zboží v hygienickém obalu, např. obvaz vyndaný z obalu Zvukové a obrazové nahrávky v porušeném obalu, např. CD, DVD Noviny, časopisy, lístky do kina či divadla Objednávky stravného, ubytování.

ZÁRUČNÍ DOBA Záruka je doba, během které se prodejce zaručuje, že výrobek bude funkční. Záruční lhůta běží okamžikem převzetí věci po koupi. Pokud výrobek během záruční doby přestane fungovat, můžeme jej reklamovat. Délka záruční doby: - běžné spotřební zboží 24 měsíců - použité zboží 12 měsíců - 5 let u stavby s pevným základem.

REKLAMACE Dle platného občanského zákoníku od Rozhodnout o reklamaci musí obchodník ihned, nejdéle však do 3 dnů (musíte dostat reklamační protokol) Odstranit vadu musí bez zbytečného odkladu, nejdéle však do 30 dnů. Vada do 6. měsíců od převzetí – zboží bylo vadné i při nákupu. Vada po od 7. měsíce od převzetí – v případě sporu prokázání, že za vadu odpovídá prodejce.

PRÁVA Z VADNÉHO PLNĚNÍ Spotřebitel může požadovat opravu, výměnu zboží, slevu, odstoupení (vracení kupní ceny), záleží na druhu vady. Právo vybrat si dodání nové věci, výměnu či odstoupení od smlouvy má spotřebitel, jestliže: 1. Nebyla odstraněna vada ve lhůtě 30 dnů 2. Opakovaný výskyt vady nebo větší počet vad reklamaci-mate-na-to-pravo

SPECIFIKA REKLAMACÍ VAD DÍLA – OPRAVA, ÚPRAVA, ÚDRŽBA, ZHOTOVENÍ STAVBY Oznámit vadu bez zbytečného odkladu nejpozději do 2 let, u stavby do 5 let. Dílo se považuje za vadné, neodpovídá-li smlouvě. Důležité !!!! Písemná smlouva o dílo s podrobným popisem zakázky. Písemné sepsání drobných vad a termín odstranění Nehradit 100% ceny před předáním díla.

DODÁVKY ENERGIÍ Uzavření smlouvy mimo prostory obvyklé k podnikání. Lze odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Lze písemně odstoupit do 15 dnů před zahájením dodávky. Oznámení změna ceny energií dodavatelem (10 dní před zahájením). Změna ceny energií bez oznámení (3 měsíce od data zvýšení nebo změn obchodních podmínek).

PŘÍKLADY Z PRAXE PORADNY 1. Satelit – programy pouze v cizím jazyce. 2. Punčochy – jiná adresa vracení zboží. 3. Falešní dealeři E-on – trhání smluv. 4. Energetické společnosti x žárovky. platby-za-nic

POVINNOSTI VĚŘITELE Hlídat si své pohledávky a termíny promlčení. Před žalobní upomínka. Platební rozkaz. Insolvenční rejstřík!!!!

ZODPOVĚDNÉ „ZADLUŽOVÁNÍ“ Potřebuji danou věc? Nemohu danou věc pořídit jiným způsobem? Uhradím dluh v rámci běžného rodinného rozpočtu? Nemohu využít pomoci rodiny či blízkých? Pokud se skutečně chcete zadlužit, pečlivě zvažte nabízený produkt! Nesplácejte dluhy jiným úvěrem!

ZODPOVĚDNÉ „ZADLUŽOVÁNÍ“ Neručte za malou částku velkým majetkem! Myslete na situace, které mohou nastat! Nepůjčujte si svým jménem pro někoho jiného! (např. pro rodinu, své děti) Nepodepisujte smlouvu v časové tísni! Vyzkoušejte si, zda jste schopni odkládat si peníze!

ZÁVĚREČNÉ DOPORUČENÍ Nepodepisujte smlouvu, kterou jste nečetli nebo které nerozumíte. Pokud smlouvu podepíšete, nedávejte originál z ruky. Komunikujte písemně, ústní dohody se těžko prokazují. Využijte služeb občanských poraden – je to ZDARMA.

UŽITEČNÉ ODKAZY Asociace občanských poraden (AOP) Finanční arbitr České republiky Česká obchodní inspekce Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)

UŽITEČNÉ ODKAZY Vaše stížnosti – dTest dTest

Děkuji za pozornost a přeji hezký den! Mgr. Hana Chloupková