Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Model efektivního financování sociálních služeb v ČR Ladislav P r ů š a Praha, 25. června 2012.
Advertisements

Financování sociálních služeb
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Organizace sociální správy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Předpoklady efektivního financování sociálních služeb Ladislav P r ů š a Praha, 19. června 2012.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Informace ze sociální oblasti
Kvalita v sociálních službách jako proces
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Zkušenosti poskytovatele sociálních služeb s vyrovnávací platbou Ing
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013

východiska dotační politiky princip rovných podmínek pro všechny poskytovatele veřejných služeb princip rovných podmínek pro všechny příjemce veřejných služeb princip efektivního (účelného) vynakládání veřejných prostředků princip primárního důrazu na kvalitu poskytovaných služeb princip transparentního systému financování, princip stabilního systému financování

dotace x daně r – DS: 5 595,50 Kč x 5 764,70 Kč / měsíčně / klient r. 2009: dotace od MPSV celkem5 653 mil. Kč daně a pojistné celkem7 574 mil. Kč DS2 249 Kč x Kč / měsíčně / klient PS 454 Kč x 816 Kč / měsíčně / klient

přispěje liberalizace financování sociálních služeb ke stimulaci jejich rozvoje?  služby sociální péče východiska:  pojetí efektivnosti (viz předchozí teze)  záměr MPSV – stát přestane zasahovat do systému služeb sociální péče, síť těchto služeb na regionální úrovni vznikne na základě vztahů poptávky a nabídky

↓ klíčová řešení:  odstranění závislosti poskytovatelů služeb sociální péče na přiznání dotací ze státního rozpočtu,  podmínění výplaty příspěvku na péči zajištěním péče prioritně od registrovaného poskytovatele sociální služby

↓ diferenciace výše příspěvku na péči v závislosti na formě poskytované péče (v Kč měsíčně) forma péče příspěvek na péči pobytová zařízení ambulantní zařízení terénní zařízení žádný reg. poskytovatel I II III IV

podaří se celý systém profinancovat? stát má již dnes ve své kompetenci všechny klíčové atributy systému sociálních služeb  registruje všechny poskytovatele sociálních služeb, kteří splní zákonem definované podmínky jejich poskytování,  tyto podmínky poskytování kontroluje v rámci inspekce kvality sociálních služeb,  stanoví kritéria pro přiznání příspěvku na péči,  rozhoduje o tom, kdo má na tuto dávku nárok,  příspěvek na péči vyplácí v případě neschopnosti klienta uhradit náklady – v rámci systému pomoci přiznat půjčku → vyrovnání v rámci dědického řízení

 služby sociální prevence a sociální poradenství nelze předpokládat, že tyto služby by mohly být financovány bez závislosti na poskytování dotací ze státního rozpočtu názor: zajištění těchto služeb na celém území státu by mělo být převedeno do jejich přenesené působnosti krajů a měst, popř. do kompetence Úřadu práce ČR  poskytovatel těchto služeb zasahuje ve prospěch společnosti a občana, zpravidla na jeho žádost, pomáhá mu překonat jeho obtížnou sociální situaci nebo sociální problém  cílem poskytování je zajištění prospěchu celé společnosti, resp. ochrana společnosti před působením sociálně patologických jevů

může být vyrovnávací platba nástrojem stimulujícím rozvoj sociálních služeb? Soudní dvůr Evropských společenství – rozsudek Altmark 1.podniku, který je příjemcem vyrovnávací platby, musí být skutečně svěřeny závazky veřejné služby a tyto závazky musí být jasně definovány 2.ukazatele, na jejichž základě se provede výpočet vyrovnávací platby, musí být stanoveny předem objektivním a transparentním způsobem tak, aby nemohlo dojít k udělení hospodářské výhody, která by mohla zvýhodnit podnik, který je příjemcem této vyrovnávací platby oproti ostatním konkurenčním podnikům,

3.výše vyrovnávací platby je omezena rozsahem nezbytným k pokrytí veškerých nákladů vynaložených při plnění závazků veřejné služby nebo jejich části, přičemž je třeba zohlednit příslušné příjmy a přiměřený zisk, 4.pokud nebyl podnik pověřený plněním závazků veřejné služby v určitém případě vybrán prostřednictvím procesu zadávání veřejných zakázek, musí být výše vyrovnávací platby určena na základě analýzy nákladů, které by běžný, řádně řízený podnik disponující vynaložil na plnění těchto závazků, přičemž je třeba zohlednit příslušné příjmy a přiměřený zisk za plnění těchto závazků.

jak je možno hodnotit možnosti využití vyrovnávacích plateb pro financování sociálních služeb ? Ad 1 je otázkou, zda registraci lze chápat za akt, podle něhož byly organizaci, která je příjemcem vyrovnávací platby, skutečně svěřeny závazky veřejné služby státní orgán je povinen registrovat za poskytovatele sociální služby každý subjekt, který splní zákonem definované podmínky pro registraci

Ad 2 ukazatele, na jejichž základě se provede výpočet vyrovnávací platby, musí být stanoveny předem objektivním a transparentním způsobem tak, aby nemohlo dojít k udělení hospodářské výhody, která by mohla zvýhodnit organizaci, která je příjemcem této vyrovnávací platby oproti ostatním konkurenčním podnikům výsledky dotačního řízení – diferenciace výše podpory podle jednotlivých krajů i právní formy organizace

Ad 3 výše vyrovnávací platby omezena rozsahem nezbytným k pokrytí veškerých nákladů vynaložených při plnění závazků veřejné služby nebo jejich části, přičemž je třeba zohlednit příslušné příjmy a přiměřený zisk stávající rozpočtová pravidla ex ante neumožňují do výše státní podpory ve formě dotace zahrnout částku, která by odrážela výši přiměřeného zisku příspěvkové organizace nemohou vytvářet zisk

Ad 4 poskytovatelé sociálních služeb nejsou vybíráni prostřednictvím procesu zadávání veřejných zakázek rozdíly, které jsou zjišťovány ve výši přiznané dotace v relaci na jednoho klienta v různých typech zařízení, nesvědčí o tom, že výše poskytnuté dotace je poskytována na základě analýzy nákladů, které by běžná, řádně řízená organizace vynaložila na plnění těchto závazků

děkuji za pozornost