Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Teplárenství na rozcestí
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Mělník Kdy skončí české teplárenství?
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Vytápění Dálkové vytápění
Operační program životní prostředí
Klubová přednáška Violino
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2. listopadu 2010

sdružení podnikatelů v teplárenství Význam teplárenství v ČR Centrální výroba tepla pokrývá přibližně 50 % celkové spotřeby Na soustavy zásobování tepelnou energií je připojeno přibližně 1,6 milionu domácností Z kombinované výrobě elektřiny a tepla pochází 14 % hrubé domácí výroby elektřiny Orientace převážně na domácí energetické zdroje, převážně tuzemské hnědé a černé uhlí.

sdružení podnikatelů v teplárenství Výhody teplárenství Udržení dovozní energetické závislosti ČR v rozumných mezích Využití energetických surovin, jejichž použití pro lokální výrobu tepla je technicky nemožné nebo nepřijatelné z hlediska životního prostředí: domácí hnědé a černé energetické uhlí, těžký topný olej, komunální odpad, surová biomasa, geotermální energie z hlubinných vrtů, využití odpadního tepla z průmyslových procesů atd. Posílení energetické bezpečnosti Diverzifikace primárních energetických zdrojů v rámci jedné soustavy zásobování tepelnou energií (nelze v podmínkách lokální výroby tepla) Zlepšení energetické účinnosti, snížení emisí znečišťujících látek Možnost efektivního nasazení kogenerační (společné) výroby elektřiny a tepla

sdružení podnikatelů v teplárenství Výhody teplárenství Zlepšení kvality ovzduší ve městech s přijatelnými náklady Vymístění emisí z nejzatíženějších oblastí a jejich lepší rozptyl díky výšce komínů Snížení vlivu výroby tepla na životní prostředí Možnost kontroly emisí a aplikace nejlepších dostupných technologií pro jejich eliminaci = pro lokální výrobu technicky a ekonomicky nedostupné.

sdružení podnikatelů v teplárenství Limitující faktor teplárenství Problém adaptace na změny odbytu Nutnost budovat ke každému zákazníkovi jednoúčelovou investičně náročnou dopravní cestu (tepelnou síť) s životností let.

sdružení podnikatelů v teplárenství Aktuální problémy teplárenství v ČR Neexistuje jasná dlouhodobá koncepce teplárenství Nejistota zajištění paliva (zejména hnědého uhlí) Povinnost nákupu emisních povolenek od roku 2013 Nové emisní limity platné od roku 2016 Environmentální legislativa namířená proti velkým zdrojům vytváří tlak na přechod k lokální výrobě tepla Chaotická aplikace ekologických daní (domovní kotelny spalující zemní plyn neplatí, teplárny ano) Nedostatečná podpora kombinované výroby elektřiny a tepla Výstavba liniových staveb i teplárenských zdrojů neúměrně administrativně a časově náročná Další zvýšení dolní sazby DPH?

sdružení podnikatelů v teplárenství Pouze „velký“ znečišťovatel platí? Vytápění na zemní plynDálkové 1x 100 MW Lokální x 10 kW Výška komínu150 m15 m Emisní limityANONE Monitoring emisíANONE Ekologická daňANONE Poplatky za emiseANONE Nákup povolenek CO 2 ANONE

sdružení podnikatelů v teplárenství Faktory zvyšující cenu tepla Teplárenství Zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 17 % Investice do splnění nových emisních limitů Nákup povolenek na emise CO 2 (500 Kč/tunu?) Zvýšení ceny domácího hnědého uhlí (o 50 %?) Zvýšení poplat- ků za emise znečišťujících látek (10x?) Zdražení nakupo- vané elektřiny pro vlastní spotřebu (podpora OZE) Zvýšení ekologických daní na paliva Příplatek na podporu výroby tepla z OZE Podpora pře- chodu k lokál- ní výrobě tepla z veřejných zdrojů Investice do změny palivo- vé základny teplárenských soustav

sdružení podnikatelů v teplárenství Kritický scénář: „spirála smrti“ Vlivem působení řady faktorů se teplárenství může dostat během 3 let pod obrovský ekonomický tlak Výrazné zvýšení ceny tepla Přechod části zákazníků k lokálnímu vytápění Další růst ceny tepla, podkopání konkurenceschopnosti Privátní vlastníci tepláren ztratí zájem o jejich další rozvoj a zastaví investice do modernizace Municipální vlastníci tepláren budou nuceni provoz dotovat z veřejných prostředků - na potřebné ekologizační investice jim nezbydou prostředky Postupný rozklad teplárenství, problémy v zásobování teplem, tlak na urgentní intervenci státu

sdružení podnikatelů v teplárenství Nutná opatření Vytvoření prostoru pro adaptaci teplárenství na nové podmínky Přijetí Státní energetické koncepce explicitně řešící palivový mix pro teplárenství při realistickém zohlednění potenciálu úspor tepla a dostupnosti obnovitelných zdrojů energie Maximální využití možností pro bezplatný příděl povolenek na emise skleníkových plynů pro teplárenství Využití přechodného období pro aplikaci zpřísněných emisních limitů u teplárenských zdrojů do 200 MW Prostředky z ekologických daní a dražeb povolenek na emise CO 2 nasměrovat do obnovy, rozvoje a zvyšování účinnosti tepelných sítí a na splnění nových požadavků ochrany životního prostředí a zvyšování účinnosti

sdružení podnikatelů v teplárenství Nutná opatření Ekonomické zvýhodnění teplárenství proti lokální výrobě tepla Zavedení uhlíkové daně na paliva využitá pro lokální výrobu tepla kompenzující nákup emisních povolenek v teplárenských zdrojích zahrnutých do systému obchodování s emisemi skleníkových plynů Zachování zvýhodněné sazby DPH pro dodávky tepelné energie ze soustav zásobování tepelnou energií Navýšení příplatků za kombinovanou výrobu elektřiny a tepla částečně kompenzující zvýšení ceny paliva Zachování stávající výše poplatků za znečišťování ovzduší a upuštění od jejich vybírání u zdrojů plnících zpřísněné emisní limity

sdružení podnikatelů v teplárenství Nutná opatření Vytvoření stabilního prostředí pro podnikání v teplárenství Zvýšení a dlouhodobá garance legislativní podpory tepla z kogenerační výroby elektřiny a tepla a teplárenství – zohlednění jeho celospolečenských přínosů (zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie, energetický zákon, zákon o hospodaření energií, zákon o ochraně ovzduší, zákon o odpadech, stavebního zákon a další legislativa) Zachování věcného usměrňování cen v teplárenství, kodifikace regulatorních pravidel, zajištění jejich dlouhodobé předvídatelnosti a stability.

sdružení podnikatelů v teplárenství Kontakt Teplárenské sdružení České republiky Partyzánská 1/7, Praha 7