CO JE TO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ - PROPOJENÍ, ROLE, MOŽNOSTI PŘI PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA Litoměřice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Ústí nad Labem.
Podpora meziobecní spolupráce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Centrum komunitní práce, poradenská organizace Ústí nad Labem
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Komunitní sociální práce
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Komunitní plánování sociálních služeb
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Komunitní plánování sociálních a ostatních služeb Přednášející Michal Polesný projektový manažer Ústecký kraj –
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Stanislava Správková
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Klíčové aktivity projektu
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

CO JE TO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ - PROPOJENÍ, ROLE, MOŽNOSTI PŘI PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA Litoměřice

CO JE TO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ  Systém komunitního plánování je zajímavý tím, že v sobě integruje manažerský přístup, z komerční sféry s psychologickými, sociologickými a psychoterapeutickými přístupy v práci s komunitou či skupinou  Bez propojení obou přístupů nemůže proces komunitního plánování efektivně fungovat a naplňovat principy z kterých vychází  Komunitní plánování se tak stává moderní manažerskou metodou, která je využívána v sociální ekonomice  Včasným plánováním přiměřených programů, projektů a sociálních služeb, s propojováním spolupráce zadavatelů, zaměstnavatelů, poskytovatelů a uživatelů, můžeme prostřednictvím této metody předcházet sociálnímu vyloučení znevýhodněných osob na trhu práce a ze společnosti, rozvíjet sociální služby dle místních potřeb a posilovat kapacity sociální ekonomiky  Kouzlo komunitního plánování je především v procesu, kterým se uskutečňuje, v síle lidí, kteří proces realizují, v jejich komunikaci a pozitivním myšlení. Kouzlo je pak vždy umocněno profesionálními dovednostmi z oblasti projektového řízení, managementu a marketingu

Jak se tedy odlišuje komunitní plán od jiného plánu?  Je realizován v procesu komunikace a spolupráce, širokého spektra lidí žijících v dané komunitně a území, pro které se plánuje  Snahou plánovačů je zapojit do procesu, politiky, úředníky, poskytovatele služeb, uživatele, úřady práce a zaměstnavatele  Tedy vytvořit plán v tvořivém živoucím prostředí, které umožní vnést do plánu potřeby a názory komunity. Na ně pak reagovat nabídkou sociálních a komunitních služeb a to vše dobře zplánovat  Proces plánu je tak stejně hodnotný jako dobře vytvořený plán a opačně

V čem je plán přínosný, proč vůbec plánovat, jaká je provázanost na Zákon o sociálních službách?  Dosažení vyšší efektivnosti sociální ekonomiky je nezbytným úkolem pro další období našeho života  Plány, které odpovídají skutečným místním a regionálním potřebám je správná cesta jak efektivně nakládat s veřejnými rozpočty a lidskými zdroji v příslušných regionech  Získání finančních prostředků ze státního rozpočtu na místní síť sociálních služeb

Souvisí Komunitní plánování s plánováním v managementu?  Komunitní plánování vychází z obecné funkce plánování tak, jak ho definuje management  Obecně je charakter plánování směřován do budoucnosti.  Určuje, čeho má být dosaženo a jak  V podstatě zahrnuje plánovací funkce a manažerské aktivity, zaměřené na stanovení budoucích cílů a vhodných prostředků pro jejich dosažení  Výsledkem plánovací funkce je plán, tj. psaný dokument, specifikující akce, které musí organizace uskutečnit

Jaké jsou prvky komunitního plánování:  Stanovit cíle – jsou specifické budoucí stavy, které mají být dosaženy  Stanovit akce – jsou prostředky  Stanovit předpověď budoucnosti  Stanovit zdroje – představují omezení

Kdo se účastní procesu komunitního plánování? Komunitní plánování se uskutečňuje ve třech rovinách:  Politická rovina – zde pracují zadavatelé plánů  Odborná rovina - zde pracují poskytovatelé služeb  Uživatelská rovina - zde pracují uživatelé a veřejnost

Jaké jsou principy a hlavní charakteristiky komunitního plánování  Přispívá k dosažení záměrů a cílů sdílených komunitou /politiky, odborníky, uživateli, veřejností /, a může zapojit úřady práce a zaměstnavatele do regionální sítě služeb a trhu práce  Je prioritní mezi manažerskými úlohami řídících pracovníků zúčastněných institucí, včetně úřadů práce a poskytovatelů služeb, tvůrců nových projektů  Vztahuje se na veškeré aktivity – dochází k pronikání plánů mezi různými cílovými skupinami i typy služeb  Umožňuje efektivní provádění činností a finanční řízení v daném místě – komunitě s maximálním využitím synergického efektu vzájemné spolupráce a komunikace  Umožňuje efektivní kontrolování a skládání účtů voličům a zvýšení dostupnosti sociálních služeb a služeb zaměstnanosti pro znevýhodněné osoby na trhu práce  Zapojuje zadavatele, poskytovatele, uživatele a motivuje zaměstnavatele a úřady práce k plánování v komunitě

Deset kroků procesu komunitního plánování 1. KROK Příprava prostředí  Vyvolání poptávky v místě plánování  Projednání zadání v politických kruzích  Příprava a schválení principů a hodnot  Příprava uživatelského prostředí  Příprava odborného prostředí  Příprava manažerského prostředí  Příprava finančního prostředí  Příprava legislativního prostředí  Zpracování základního zadání – cílové skupiny, plánovací období, velikost území  Vytvoření iniciačního týmu  Proškolení realizačního týmu  Zpracování časového harmonogramu plánu  Zpracování projektu na pokrytí finančních nákladů  Zajištění odborných konzultací

Deset kroků procesu komunitního plánování – propojení a možnosti při prosazování pro- rodinné politiky a opatření na slaďování rodiny a pracovního života 1.KROK Příprava prostředí - nejdůležitější body  Vyvolání poptávky v místě plánování  Projednání zadání v politických kruzích  Příprava uživatelského, odborného a manažerského prostředí  Příprava finančního prostředí, zajištění financí pro zpracování plánu  Příprava legislativního prostředí  Zpracování základního zadání – cílové skupiny, plánovací období, velikost území  Vytvoření iniciačního týmu a proškolení realizačního týmu  Zpracování časového harmonogramu plánu  Zajištění odborných konzultací Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Při zpracování základního zadání popsat a zařadit téma pro- rodinné politiky

2. KROK trvale udržitelné organizační struktury  Zapojení zadavatelů - Ustavení Skupiny pro dohodu v provázanosti na Radu, Zastupitelstvo, komise samosprávy  Zapojení poskytovatelů - Ustavení Koordinačních skupin za jednotlivé cílové skupiny obyvatel a sociální služby  Zapojení uživatelů - Ustavení Koordinačních skupin za jednotlivé cílové skupiny obyvatel a sociální služby, uživatelské skupiny, Rady mládeže či seniorů  Zapojení úřadů práce - Skupina pro dohodu, koordinančí skupiny, manažerský tým, tým pro práci s informacemi  Zapojení zaměstnavatelů – Rady zaměstnavatelů,  Zapojení veřejnosti – Odborné konference pro širokou veřejnost, veřejné mítinky, informační kampaně Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Založení samostatné koordinační skupiny – průřezová pro řešení pro-rodinné politiky  Koordinační skupina s názvem Rodiny s dětmi, děti a mládež bude v rámci procesů komunitního plánování řešit toto téma, vymezení problémů a jejich řešení

3. KROK Regionální informační systém komunitních a sociálních služeb  začátek tvorby informačního systému  zpracování různých druhů dotazníků  systémový přístup ke sběru a vyhodnocování informací  založení informačních projektů, etapy projektu: Analýza, Vývoj, Testování, Pilotní provoz, Ostrý provoz  Vstupy informačního systému:  Informace o poskytované péči od poskytovatelů  Vyplnění pravidelných výkazů  Výstupy informačního systému  Klienti si mohou vytisknout nabídku služeb i s kontakty a poskytovatele – interaktivní systém pro uživatele  Aplikace bude generovat podklady pro tvorbu výročních¨zpráv o stavu sociálních a komunitních služeb Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Zařazení poskytovatelů, kteří prosazují pro-rodinnou politiku a opatření na slaďování rodiny a pracovního života do regionálního informačního systému

4. KROK Analýza a mapování potřeb uživatelů  Sociologické výzkumy potřeb  Analýzy potřeb cílových skupin občanů prostřednictvím sociologických a psychologických metod  Zmapování současného stavu nabídky sociálních a komunitních služeb - Katalog služeb  Situační (SWOT) analýzy v jednotlivých cílových skupinách, sociálních a komunitních službách  Mapa služeb - zpracování sociální sítě – od potřeby ke službám Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Zařazení této problematiky do analýz a mapování potřeb  Zadání vhodných tezí a otázek do sociologických výzkumů a analýz potřeb

5.KROK Zpracování Návrhu plánu, od představy k plánu  Zpracování časového harmonogramu  Příprava zasedání jedné koordinační skupiny  Zpracování SWOT analýzy v dané cílové oblasti  Nastavení systému práce v koordinačních skupinách - Potřeba – služba  Přidělování priorit opatřením a službám  Zpracování návrhu plánu pro proces konzultací, Struktura Návrhu plánu KPP, Obsah:  Úvod ke komunitnímu plánu péče ve městě XY + popis systému připomínkování plánu  Struktura jedné oblasti jako příklad: 1.Oblast sociální pomoci pro Rodiny s dětmi, děti a mládež  SWOT analýza koordinační skupiny za oblast péče o Rodiny s dětmi, děti a mládež  Návrh Cílů a Opatření pro proces konzultací za oblast sociální pomoci a péče o Rodiny s dětmi, děti a mládež Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Zařazení návrhu cílů a opatření sloužící k prosazování pro-rodinné politiky

6. KROK Proces konzultací plánu  Časový rámec procesu konzultací  Distribuce materiálu Návrh KPP  Vytvoření informační a propagační strategie  Zajištění distribučních a kontaktních míst  Zpracování připomínkovacího dotazníku  Ustavení týmu pro administraci připomínek Návrhu KPP Vedení procesu konzultací  Celý proces je veden písemnou formou a formou  Na kontaktních místech jsou k dispozici připomínkovací dotazníky  Vyplněné připomínkovací dotazníky je možné zaslat,nebo osobně předat  Všechny došlé připomínky jsou konzultovány v jednotlivých pracovních skupinách a kategorizovány  Je vedena kniha připomínek  Je možné využít cílené jednání a konzultace s cílovými skupinami uživatelů Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Vedení procesu konzultací cíleně s rodiči dětí, zástupci mateřských škol a zástupci zaměstnavatelů např. firemní školky atd.

7. KROK Zpracování konečné verze plánu  Zapracování připomínek z procesu konzultací  Zpracování konečné verze komunitního plánu v následující struktuře: Část AÚvod Část BInformace potřebné k plánování Část CZdroje potřebné ke komunitnímu plánování Část DRámec plánování a proces konzultací 2. Komunitního plánu Část ERozvoj služeb a péče pro jednotlivé cílové skupiny ( počet dle počtu oblastí pro které je plán vytvářen) Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Uvedení informací v úvodu co to je „PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA „  Zařazení cílů a následných opatření do plánu

8.KROK Implementace plánu do praxe  Využití trvale udržitelných organizačních struktur  Zpracování ročních realizačních plánů a priorit  Monitorování  Projektové poradenství  Zakládání sociálních podniků a nových služeb  Zakládání nových projektů  Vícezdrojové financování  Aktualizace plánu Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Naplňování stanovených cílů a následných opatření z oblasti „PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA „

9. KROK Evaluace plánu Vyhodnocení procesů při tvorbě komunitního plánu Evaluace implementace komunitního plánu (roční zhodnocení naplňování plánu) Evaluace cílů komunitního plánu  Formulace evaluačních otázek  Přiřazení vhodných technik sběru dat  Sběr dat  Analýza a interpretace dat  Poskytnutí informací o výstupech evaluace relevantním  Cílovým skupinám Základy ekonomického hodnocení v komunitním plánování  Hodnocení vynaložených nákladů  Cost – Benefit Analýza Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Pravidelné sledování naplňování cílů a následných opatření z oblasti „PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA „  Pravidelné vyhodnocování, jak se daří naplňovat a případně co brání naplňování (každoročně + celkové vyhodnocení za období plánu)

10.KROK Smluvní a jiné vztahy v procesu komunitního plánování  Komunitní plánování sociální péče z pohledu právního řádu ČR  Právní pozadí plánování rozvoje sociálních služeb a komunitní metodiky  Komunitní plánování na úrovni obce  Komunitní plánování na úrovni kraje  Vztah mezi střednědobým plánováním rozvoje sociálních služeb v obcích a krajích Účastníci komunitního plánování v oblasti sociální péče Vymezení účastníků komunitního plánování Právní postavení a právní jednání účastníků komunitního plánování Kroky na podporu prosazování pro-rodinné politiky:  Zařazení výběru ze zákonů a vyhlášek, které podporují „PROSAZOVÁNÍ PRO- RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA „

Výběr výsledků z analýzy komunitních plánů v ústeckém a libereckém kraji Analýza probíhala v měsících červenec - září Vytvoření a rozeslání krátkých dotazníků všem hlavním aktérům procesů komunitního plánování na jednotlivých obcích ústeckého a libereckého kraje. Rešerše cílů a opatření stávajících komunitních plánů jednotlivých obcí.

Celkem bylo rozesláno 31 dotazníků, vrátilo se 20 dotazníků k vyhodnocení.

Výsledky 1. otázka: Řešíte v rámci struktur komunitního plánování problematiku slaďování pracovního a rodinného života? Nikdo z oslovených nemá samostatnou pracovní skupinu k této problematice.

Výsledky 2. otázky: Máte přístup k informacím o oblasti slaďování pracovního a rodinného života?

Výsledky 3. otázky: Myslíte si, že máte ve Vašem stávajícím či připravovaném komunitním plánu cíle a opatření dotýkající se této oblasti? Pro představu uvádíme všechny možné odpovědi od respondentů: -Podpora rodičů na Mateřské dovolené, individuální odborná pomoc a odborné vedení rodičů na MD -Vznik Rodinného a mateřského centra -Vznik centra pro rodinu -Rozšíření informovanosti o problematice pro-rodinné politiky a slaďování profesního a rodinného života -Vznik centra rodinné terapie a služeb pro rodinu -Podpora mateřských center a programy pro rodiče na RD -Zajištění hlídání malých dětí, podpora vzniku miniškolek -Vznik poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy -Úprava otevřenosti mateřských škol, pracovní doba -Zřízení pracovního místa koordinátora prorodinných aktivit -Optimalizace otevírací doby jeslí, MŠ a družin -Podpora aktivit pro zajištění péče pro děti do 4 let -Informační centru pro mládež

Závěrem Systém komunitního plánování je vhodný pro ozvučení témat z oblasti „PROSAZOVÁNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY A OPATŘENÍ NA SLAD´OVÁNÍ RODINY A PRACOVNÍHO ŽIVOTA“. Většina komunitních plánů obsahuje cíle a opatření, která s touto problematikou souvisí či napomáhají k jejímu řešení. Téma jako celek je řešeno pouze okrajově, chybí informace. Koordinátoři komunitního plánování v ústeckém a libereckém kraji by informace o problematice slaďování pracovního a rodinného života přivítali.

Centrum komunitní práce Koněvova Ústí nad Labem Kontaktní osoby: Michal Polesný - manažer komunitního plánování, , Sońa Mudrochová – manažerka projektu Hestia2, ,