Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Ontogeneze člověka se vztahem k pohybovým aktivitám Marie Blahutková.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Vývojov člověka – základní přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plánování ve školní tělesné výchově
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Pedagogická psychologie
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Rodinné systémy a domácí násilí Mgr. Eva Oujezská
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Zpětná vazba – Johariho okno
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
Andragogika Vzdělávání.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Má země Česká republika.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Prevence syndromu vyhoření Mgr. Zuzana Faldýnová
Psychologie test.
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Psychologie pro učitele 4.přednáška
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Poznatky ze života zvířat
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Centra kolegiální podpory
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Vychovávaný jedinec.
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita

Adolescence – most mezi dětstvím a dospělostí 10 (11) – 20 (22) let Adolescence – adolescere (časná – střední-pozdní) A jako bouře a konflikt : - nevyhnutelný a dramatický střet protikladných tendencí v člověku, psychosociální moratorium – Erikson, 1969, psychoanalýza (vnitřní konflikt) – Freud, 1946, asketismus (strach ze ztráty kontroly nad vlastnímu sexuálními impulzy) a intelektualizace (primárně sexuální a paralelně emocionální konflik) – Freudová, 1946, separace – druhý individuační proces (zvýšená úzkostnost – oidipovský komplex) Blos, 1979 generační konflikt (z pozice dospělé populace) Meeus, 1994 obrácený generační rozpor (očekávání negativních hodnocení od A) Meeus, 1996 ohnisková teorie (současné nárokování několika úkolů – vznik ohniska rozporu) Coleman, 1980 koncept vývojového úkolu, Havighurst, 1974: - přijetí vlastního těla (včetně pohlavní zralosti), - kognitivní komplexibilita, flexibilita a abstraktní myšlení, - uplatnění emocionálního a kognitivního potenciálu ve vrstevnických vztazích, - změna vztahů k dospělým – autonomie, - představa ekonomické nezávislosti a směřování k jjstotám, - získání zkušeností v erotickém vztahu, - rozvoj intelektu, emocionality a interpersonálních dovedností se vztahem ke komunitě, - představa o budoucích prioritách v dospělosti – osobní cíle, styl života - ujasnění hierarchie hodnot (světový názor),

Krize – hledání - závazek difúzní identita – stav bez krize nebo závazku (snadno ovlivnitelný, bez názoru, vnitřně přizpůsobivý) náhradní identita (předčasné uzavření) – závazky ve vztahu ke světu a k sobě, přebírání postojů od autorit (rodiče, učitelé, přátelé) moratorium – krize identity – stavy úzkosti a pochybnosti (bez závazků) získání identity (dosažení) – zážitek krize hledání a pochybností ve snaze řešit otázku svých závazků Změna sebereflexí a sebeidentity v interpersonálních vztazích – nové dovednosti přijímat sociální role Chování A je výsledkem interakce jednotlivce a prostředí Životní prostor – mikrosystém – mezosystém – exosystém – makrosystém

Adolescence je období utváření vlastního vývoje A produkuje svůj vlastní vývoj jako podnět pro ostatní A je zprostředkovatel vnějšího světa Vědomí jeho vlastní účinnosti self – efficacy záleží na tom, jak dokáže A vyhodnotit svoji minulou zkušenost A je příprava na dospělost: - má svoji subkulturu (účes, oděv, hudba, umění) - má svoji komunikaci - získává relativně autonomní a specifičtější charakter A je období utváření formálních operací A se rozšiřují citové zážitky, přibývá vyšších citů a zvýšené sebereflexe

Vztahy Vztah k sobě Vztah k ostatním Maskulinita – feminita Vztahy k rodičům Vztahy k sourozencům Vrstevnické vztahy a skupiny (sociální status) Přátelské vztahy Erotické vztahy Status moratoria (pozitivní představy) Status předčasného uzavření (kombinace konvenčnosti a rigidity Status zmatku či rozptýlené identity (nízké sebehodnocení)

Problémové chování predelikventní chování a páchání trestné činnosti agrese, násilí, šikana a týrání užívání drog sexuální rizikové chování poruchy příjmu potravy sebevražedné pokusy a dokonané sebevraždy

Literatura Macek, P. Adolescence. 1. vyd. Praha: Portál, s.