Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pedagogická psychologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pedagogická psychologie"— Transkript prezentace:

1 Pedagogická psychologie
OP3BK_PSPP Mgr. Ing. Irena Ocetková, Ph.D.

2 Termíny přednášek Pá 2. 3. 8:00-10:00 - prof. Kohoutek
posluchárna 20

3 Pro zvládnutí předmětu "pedagogická psychologie" se předpokládají základní znalosti z obecné psychologie, psychologie osobnosti, vývojové psychologie a sociální psychologie.

4 Cíle předmětu Pedagogická psychologie navazuje na bakalářský kurz základních psychologických znalostí. Hlavní cíle kurzu: na nové vyšší a obecnější rovině rozšířit teoretickou základnu pro možnost praktické aplikace poznatků pedagogické psychologie do učitelské praxe; porozumět základním poznatkům a termínům pedagogické psychologie; používat ve své práci základní metody pedagogické psychologie; poznávat učební styly i strategie žáků; poznávat a ovlivňovat příčiny školní neúpěšnosti žáků.

5 Témata 1. Předmět a vývoj pedagogické psychologie. K
2. Metodologie a metody pedagogické psychologie. (str. 111 – 177) 3. Psychologie učení.Vztah učení, vývoje a výchovy. K 4. Osobnost současného žáka.K 5. Problémový žák.Patopsychologie edukace.K 6. Školní úspěch a neúspěch.Psychologie kreativity. K 7. Psychologie vyučování. Edukostrategie.K 8. Kognitivní a učební styly a strategie. 9. Psychologie osobnosti učitele.K 10. Psychologie výchovy v rodině a ve škole. Psychosociální klima a atmosféra školy a rodiny. 11. Perspektivy pedagogické psychologie.

6 Literatura Kohoutek Rudolf . Základy pedagogické psychologie. Brno: Cerm, s. ISBN  X.

7

8 Další literatura Kohoutek, Rudolf. Základy užité psychologie. Brno : Akademické nakladatelství CERM, s. (str – 177, 251 – 323) ISBN  Psychologie pro učitele. Edited by Jan Čáp - Jiří Mareš. Vyd. 2. Praha: Portál, s. ISBN  Čáp, Jan. Psychologie výchovy a vyučování. 1. vyd. Praha : Karolinum, s. ISBN  info KOHOUTEK, Rudolf. Psychologie osobnosti a zdraví žáka. První. Brno: Masarykova univerzita, pedagogická fakulta, s. Výzkumný záměr Škola a zdraví. ISBN  ŘEHULKA, Evžen. Úvod do studia psychologie. 2. vyd. Brno: Paido, s. paido. ISBN  X. Fontana, David. Psychologie ve školní praxi : příručka pro učitele [Fontana, 2003]. Vyd. 2. Praha : Portál, s. ISBN 

9 písemný test - 70% úspěšnost
Zkouška: písemný test - 70% úspěšnost 1. Kohoutek, Rudolf. Základy pedagogické psychologie. Brno: Cerm, s. ISBN  X. 3. + přednášky ve studijních materiálech

10 Předtermín: Pá 18. 5. v 8:00 - posluch. 20


Stáhnout ppt "Pedagogická psychologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google