Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpětná vazba – Johariho okno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpětná vazba – Johariho okno"— Transkript prezentace:

1 Zpětná vazba – Johariho okno
Jitka Navrátilová

2 Neznámá oblast (neznámá nám i druhým, ale může se stát známou)
Johariho okno Já o sobě vím Já o sobě nevím Jiní o mně ví Veřejná oblast (chování, které znám já i druzí) Slepá oblast (chování, které znají druzí, ale já si ho nejsem vědom) Jiní o mně neví Skrytá oblast (chování, které skrývám před druhými) Neznámá oblast (neznámá nám i druhým, ale může se stát známou)

3 Model Johariho okna Zjišťování toho, co o sobě víme a co ne.
Vysvětlujeme význam a podstatu otevřenosti a uzavřenosti. model významu sebevnímání a toho, jak nás vnímají ostatní. Pochopení individuáloního Johariho okna umožňuje efektivnější komunikaci.

4 Veřejná oblast Oblast našeho JÁ představující informace, názory …, o kterých víme a veřejně je prezentujeme. O této oblasti ví i ostatní lidé.

5 Skrytá oblast Všechny poznatky o sobě, které skrýváme.
Poznatky o sobě, které se týkají většinou negativních aspektů našeho JÁ. Při hromadění negativních vědomostí a emocionality, stávají se pro člověka zátěží. Může dojít k přetlaku (nekontrolované výbuchy emocionality atd.)

6 Slepá oblast Oblast našeho JÁ, o které sami nevíme, ale ostatní o ní ví. Tendence k přeceňování nebo podceňování. Neschopnost vidět reálné možnosti. Zpětná vazba nástrojem přenesení slepé oblasti našeho JÁ do oblasti veřejné. Nepřijetí zpětné vazby nezmenší naši slepou oblast.

7 Neznámá oblast Ta oblast našeho JÁ, o které nevíme ani my, ani ostatní. Informace uložené hluboko v nevědomí. Vytěsněné zážitky a zkušenosti, které však ovlivňují naše vnímání. Vlastnosti a chování, které se neprojevily v reálné životní situaci (potenciál).


Stáhnout ppt "Zpětná vazba – Johariho okno"

Podobné prezentace


Reklamy Google