Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
ohroženým domácím násilím
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Komunitní a otevřená škola
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Metodické setkání s krajskými úřady a Magistrátem.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Komunitní služby a jejich efektivita pro včasné a přirozené řešení problémů rodin a dětí Spolupráce Sítě mateřských center v Pardubickém.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Reforma systému péče o ohrožené děti a rodiny v České republice
Rodinná politika Sociální politika II.
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory 3. června 2011 PhDr. Miloslav Macela Mgr. Klára Trubačová Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV

Služby pro rodiny a děti – základní otázky jaké služby je nutné poskytovat = proč a co komu službu poskytovat kdo a jak má službu poskytovat jaké služby by měl podporovat stát, kraj, obec… rozdíl mezi službou a volnočasovými aktivitami

Služby pro rodiny a děti – jaké služby podpůrný a preventivní charakter služeb služby, které jsou zaměřeny na pomoc a podporu jednotlivým členům rodin a/nebo rodině jako celku služby na ochranu práv dítěte

Jaké služby poskytovat =potřeby rodiny s dětmi? Rodiny s dětmi: potřebují informace, poradenství ve specifických situacích potřebují různé typy služeb včetně přímé práce v rodinách potřebují dostupné a profesionální služby (nediskriminační, pozitivní přístup)

Služby pro rodiny a děti - typy poradenské služby nízkoprahové kluby pro rodiče rodičovské podpůrné skupiny vzdělávání pro matky a otce (pozitivní rodičovství, rodičovské kompetence) mediační služby terénní a ambulantní služby tréninkové služby doprovázející služby odlehčovací služby sociální bydlení a azylové domy specializované pobytové služby s nízkou kapacitou

Součástí služeb jsou informace „Nízkoprahové“ informace mj. o tématech souvisejících s vývojem dětí – narození dítěte, vztahy, škola, dospívání zdravotní péči a tématech související se zdravím zaměstnávání a vzdělávání službách rané péče prenatálních, předporodních službách indikacích ohrožení možnostech podpory v případě ohrožení právní a praktické poradenství, obhajující práva dětí a rodičů

Pro jaké cílové skupiny služby vytváříme? - pro rodiny v nejrůznějších životních situacích a všech forem „Sociální změny, které způsobily současnou přeměnu někdejších forem manželství a rodiny, jsou převážně nevratné“ (Giddens) - pro rodiny bez přívlastku „Nechci žádné rodině předepisovat, jak má žít!“ (spolková ministryně pro rodinu za CDU Kristina Schroeder) - modely rodinného života se liší a neexistuje jeden dokonalý způsob výchovy dětí

Služby pro rodiny a děti – právní ukotvení není nutný samostatný zákon vyčleňující služby pro rodinu a děti ze systému ostatních sociálních služeb cestou je postupné sjednocování se systémem sociálních služeb dle zákona 108/2006 Sb. (v systému sociálních služeb dojde paralelně ke změnám – od úpravy druhů služeb k úpravě jednotlivých činností) je nutno zavést standardy zajišťující pro „objednatele“ (rodiny, děti, orgány veřejné správy) kvalitu práce a možnost kontroly institut pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zůstane zachován z důvodu specifičnosti cílové skupiny služeb cílový stav – jednotící zákon o dítěti

Inspirace v zahraničí… /

Děkujeme za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor 21, odd. 214, Na Poříčním právu 1/376, , Praha 2.

Služby pro rodiny a děti – možná role center poskytovatel komplexních služeb (komunitní centrum), profesionálně zajištěné služby poskytovatel dílčích služeb (mateřské, rodinné, otcovské centrum…), zapojený do sítě služeb (na bázi komunitního plánu) pořadatel volnočasových a zájmových aktivit

Jaké služby má podporovat stát, kraj, obec? Obec: volnočasové a zájmové aktivity, komunitní služby reagující na potřeby obce a lidí zde žijících Kraj: poskytování komplexních, profesionálních služeb Stát: vysoce specializované služby, služby nadregionálního charakteru, nové typy služeb = služby zcela chybějící (pilotní odzkoušení), skupiny ohrožené vyloučením a diskriminací

Dotační řízení postupné sbližování se systémem sociálních služeb – mohou žádat i registrovaní poskytovatelé (aktivity se nesmí krýt se žádost do dotačního řízení na sociální služby -uznané organizace -budeme reagovat na potřeby cílových skupin, nikoli na potřeby poskytovatelů (mám zaměstnance, co teď s nimi?)

Dotační řízení na rok Preventivní programy na podporu rodin 2.Podpora náhradní rodinné péče 3.Služby v oblasti sociálně-právní ochrany dětí

Dotační řízení na rok 2012 Preventivní programy na podporu rodin -aktivity směřující k předcházení negativních jevů v rodině -aktivizační služby, vzdělávací a tréninkové aktivity, kurzy pro zvýšení rodičovských kompetencí -poradenství v oblasti rodičovství -podpora mezigeneračního soužití Nebudou podporovány aktivity typu volná herna, zájmové kroužky s dětmi (tancování, zpívání, hraní), jazyková výuka, zejména ty, které jsou běžně poskytovány na komerční bázi

Dotační řízení na rok 2012 Podpora náhradní rodinné péče -odborná pomoc a poradenství při výkonu náhradní rodinné péče -podpora a doprovázení náhradních rodin -odlehčovací služby

Dotační řízení na rok 2012 Služby v oblasti sociálně-právní ochrany dětí – služby posilující práva dětí -preventivní služby -ambulantní služby -terénní služby -podpůrné služby -služby ve spolupráci s OSPOD

Národní iniciativa.

1.Děti mají právo na ochranu před událostmi, které negativně ovlivňují jejich dětství, respektive, na jejichž základě se stávají předčasně dospělými 2.Povinnost zajistit toto právo má celá společnost, garantem je stát 3.Národní iniciativou Právo na dětství stát deklaruje, že si je této povinnosti vědom a bude jí realizovat, mimo jiné tím, že provede reformu systému péče o ohrožené děti.

. Morem rodinného života jsou rady (Thornton Wilder)

Děkujeme za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor 21, odd. 214, Na Poříčním právu 1/376, , Praha 2.