Představení konceptu pilotního projektu „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Advertisements

Lidské zdroje a zaměstnanost
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Operační program lidské zdroje a zaměstnanost 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
ministryně pro místní rozvoj
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Informace k možnosti motivace municipalit k UR v rámci fondů EU a jiných zdrojů.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Představení konceptu pilotního projektu „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra – Benešov, Brno

OPŘ – do r PMO (Program Management Office). OPŘ je nejvyšším orgánem řízení portfolia projektů MV ČR. Hlavní náplní OPŘ je: ▪ Podpora přípravy a administrace projektů MV ČR. ▪ Naplňování a kontrola Strategie Smart Administration ve veřejné správě. Příklad rolí OPŘ: ▪ Projektový manažer ▪ Technický gestor ▪ Věcný gestor ▪ Manažer kvality ▪ Manažer publicity Odbor programového řízení (OPŘ)

Programový management OPŘ zajišťuje: ▪ Přípravu a administraci projektů MV ČR a jeho organizací včetně přípravy žádostí o finanční podporu. ▪ Podporu realizace projektů MV ČR. ▪ Finanční zabezpečení (řízení) projektů MV ČR. ▪ Věcnou, technickou a technologickou koordinaci projektů MV ČR tak, aby byl zabezpečen jejich soulad se Strategií Smart Administration. ▪ Programovou koordinaci, synchronizaci aktivit a řízení projektů Smart Administration MV ČR a jeho organizací (Project portfolio management). ▪ Odbornou podporu jakékoliv složce účastnící se projektu v rámci MV ČR. ▪ Kooperaci s dalšími resortními PMO. ▪ Archivaci projektové dokumentace. Odbor programového řízení (OPŘ)

Projekt = jedinečný časově, nákladově a zdrojově omezený proces realizovaný za účelem vytvoření definovaných výstupů co do kvality, standardů a požadavků. Projektové řízení = proces, ve kterém jednotlivci nebo organizace využívají své zdroje k realizaci projektů. Metodika projektového řízení = způsob řízení projektu. Program = portfolio projektů vybraných, plánovaných a řízených koordinovaným způsobem. Programová kancelář = organizační jednotka určená k centrální koordinaci jí určených projektů. Projektové řízení

Cíle projektu KOZA: ▪ Zjednodušení procesu řízení a koordinace projektů MV ČR. ▪ Zefektivnění procesů při iniciaci, přípravě a implementaci projektů. ▪ Zefektivnění plánování, měření a vyhodnocování projektů. ▪ Zajištění efektivní realizace projektů a spolupráce při implementaci procesů nejen v rámci MV ČR, ale i u dalších institucí zapojených do přípravy a realizace projektů. ▪ Přispění ke zvýšení kvalifikace zaměstnanců ve veřejné správě. Projekt „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ (KOZA)

Zdůvodnění potřebnosti projektu KOZA: ▪ Nízká efektivita vynakládání finančních prostředků. ▪ Nízká efektivita využívání ICT. ▪ Omezená existence metodických postupů pro strategické řízení. ▪ Neprovázanost strategických materiálů s rozpočty. ▪ Neprovázanost základních programových dokumentů vlády s dalšími strategickými materiály. ▪ Nedostatečná aplikace metod řízení kvality a projektového řízení. ▪ Chybějící koordinace u investičních záměrů MV ČR. ▪ Nedostatečné kapacity na projektové řízení. Projekt „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ (KOZA)

▪ eGovernment – elektronizace veřejné správy (zefektivnění veřejné správy tak, aby její výkon byl rychlejší, levnější a k cílovému uživateli vlídnější). ▪ Smart Administration – Efektivní veřejná správa a veřejné služby. Cíle eGov a SA: ▪ Transformace a zjednodušení procesů používaných ve veřejné správě (využití moderních komunikačních a informačních technologií). ▪ Využití komunikačních technologií umožní vytvořit zcela nové portfolio služeb veřejné správy, zjednoduší komunikaci občanů, firem s veřejnou správou i mezi subjekty veřejné správy navzájem. eGovernment, Smart Administration (SA)

Představuje komplexní projekt elektronizace veřejné správy, jehož hlavním cílem je usnadnění života občanům a zvýšení efektivity veřejné správy díky důmyslnému využití IT. ▪ Prsty: Czech POINT – soustava snadno dostupných kontaktních míst. ▪ Oběhová soustava: KIVS – Komunikační infrastruktura veřejné správy zajišťující bezpečný přenos dat. ▪ Srdce: Zákon o eGovernmentu – zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi č. 300/2008 Sb. ▪ Mozek: Základní registry veřejné správy – bezpečné a aktuální databáze dat o občanech a státních i nestátních subjektech. eGON

Strategie SA schválena Usnesením vlády ČR č. 757, ze dne Základní finanční zdroje pro realizaci Strategie SA: IOP a OP LZZ. V současné době probíhá revize Strategie SA. Příloha ke Strategii SA: ▪ Usnesení vlády ČR ze dne č. 536, kterým vláda schválila Strategické projekty pro čerpání prostředků ze SF EU v rámci SA. Strategie Smart Administration (SA)

Veřejná správa = ucelený systém tvořený šesti základními prvky: Návaznost SA na Hexagon veřejné správy

Šest základních prvků hexagonu veřejné správy: ▪ Legislativa – odstranění administrativní zátěže. ▪ Občan – zapojení veřejnosti do VS, občan = uživatel VS. ▪ Peníze – efektivní řízení nákladů ve VS. ▪ Technologie – usnadnění komunikace občana vůči VS. ▪ Úředník – odborně způsobilá osoba, nekorupční prostředí. ▪ Místo působiště – centrální místa pro styk občana s VS. Zanedbání funkce jednotlivých částí výrazně deformuje činnost celého systému veřejné správy. Hexagon veřejné správy (VS)

Strukturální fondy Evropské unie = nástroje regionální politiky EU. Finanční prostředky ze SF EU jsou čerpány v rámci několikaletých cyklů a na základě definování jasných cílů a priorit. Strukturální fondy: ▪ Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) ▪ Evropský sociální fond (ESF) Operační program = základní strategický dokument finanční a technické povahy pro konkrétní tematickou oblast nebo konkrétní region soudržnosti. Strukturální fondy Evropské unie (SF EU)

Integrovaný operační program (IOP) ▪ Je zaměřený na řešení společných regionálních problémů v oblastech infrastruktury pro veřejnou správu, veřejné služby a územní rozvoj. ▪ Z fondů EU je pro něj vyčleněno 1,58 mld. € (cca 44,75 mld. Kč). Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) ▪ Je zaměřený na snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesního vzdělávání, dále na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti, zvyšování kvality veřejné správy a mezinárodní spolupráci v uvedených oblastech. ▪ Z fondů EU je pro něj vyčleněno 1,83 mld. € (cca 51,71 mld. Kč). Strukturální fondy Evropské unie – IOP, OP LZZ

Celková alokace na relevantní části IOP a OP LZZ: ▪ Pro relevantní části IOP: ,6 mil. Kč ▪ Pro relevantní části OP LZZ: 5 074,2 mil. Kč Finanční objem předložených (analyzovaných) projektů: ▪ IOP: mil. Kč, tj. přibližně 58 % alokace na relevantní části IOP ▪ OP LZZ: mil. Kč, tj. přibližně 46 % alokace na prioritní osu 4 OP LZZ Vyhlášené výzvy (srpen 2008 – březen 2010): ▪ IOP: 8 výzev (prioritní osa 1 a 2) ve výši mil. Kč (cca 62% z alokace na relevantní PO IOP) ▪ OP LZZ: 10 výzev (6 pro státní správu a 4 pro územní samosprávu) ve výši mil. Kč (cca 83 % z alokace na relevantní PO OP LZZ) VS – čerpání finančních prostředků ze SF EU

IOP – počet podaných žádostí

IOP – poměr podaných / schválených žádostí

Do souhrnné žádosti o platbu v září 2010 se předpokládá předložení tis. Kč. IOP – predikce čerpání

Národní digitální archiv Prioritní osa: 1 Oprávnění žadatelé: MV ČR Cílová skupina: veřejná správa Alokace: 400 mil. Kč (podíl EU) Zajištění přenosu dat a informací v územní samosprávě (KIVS) Prioritní osa: 2 Oprávnění žadatelé: statutární města Cílová skupina: samospráva Alokace: 1 mld. Kč (podíl EU) IOP – připravované výzvy

OP LZZ – počet podaných žádostí

OP LZZ – poměr podaných / schválených žádostí

Do souhrnné žádosti o platbu v září 2010 se předpokládá předložení tis. Kč. OP LZZ – predikce čerpání

Efektivní veřejná správa II Oprávněnými žadateli: centrální státní správa Cílová skupina: centrální státní správa Alokace: 425 mil. Kč (podíl EU) Regio Plus Oprávněnými žadateli: samospráva, svazky samospráv, centrální státní správa Cílová skupina: samospráva Alokace : 255 mil. Kč (podíl EU) Vzdělávání v eGovernmentu Oprávněnými žadateli: obce Cílová skupina: obce Alokace: 340 mil. Kč (podíl EU) OP LZZ – připravované výzvy

Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra nám. Hrdinů 1634/ Praha 4 www: Děkujeme za pozornost