OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MAGISTRÁT HL. M. PRAHY, MARIÁNSKÉ NÁM. 2, PRAHA 1 7. PROSINCE 2015 EVROPSKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Evropský sociální fond v ČR
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MAGISTRÁT HL. M. PRAHY, MARIÁNSKÉ NÁM. 2, PRAHA 1 7. PROSINCE 2015 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

ALOKACE PRO PRAHU  Celková alokace finančních prostředků pro Prahu v mil. € 2

ROZDĚLENÍ ALOKACE MEZI ESF A EFRR  Rozdělení celkové alokace finančních prostředků mezi ESF a EFRR 3

4 GLOBÁLNÍ A SPECIFICKÉ CÍLE OPPA Specifický cíl 1 Zvýšení profesní mobility a adaptability pracovníků a zaměstnavatelů směřující ke zvýšení kvality a produktivity práce Prioritní osa 1 Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Globální cíl Zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny Specifický cíl 3 Zvýšení kvality vzdělávání a odborné přípravy lidí, které odpovídají požadavkům trhu práce Specifický cíl 2 Zlepšení dostupnosti zaměstnání pro znevýhodněné osoby a zvýšení jejich účasti na trhu práce Prioritní osa 3 Modernizace počá- tečního vzdělávání Prioritní osa 2 Podpora vstupu na trh práce Globální cíl Zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny Specifický cíl 3 Zvýšení kvality vzdělávání a odborné přípravy lidí, které odpovídají požadavkům trhu práce Specifický cíl 2 Zlepšení dostupnosti zaměstnání pro znevýhodněné osoby a zvýšení jejich účasti na trhu práce Prioritní osa 3 Modernizace počá- tečního vzdělávání Prioritní osa 2 Podpora vstupu na trh práce

ROZPOČET OPPA Prioritní osa Celkové zdroje (v mil. €) Zdroje EU (v mil. €) Národní zdroje (v mil. €) Podíl EU (v %) Podíl HMP (v %) Podpora rozvoje znalostní ekonomiky 48,741,47,385 %15 % Podpora vstupu na trh práce 38,732,95,885 %15 % Modernizace počátečního vzdělávání 43,236,76,585 %15 % Technická pomoc4,43,70,785 %15 % Celkem135114,820,385 %15 % 5

TYPY PROJEKTŮ OPPA  Individuální grantové projekty –Velikost projektu: min. 1 mil. Kč, max mil. Kč –Délka realizace: max. 30 měsíců  Individuální komplexní projekty –Velikost projektu: min. 3 mil. Kč, max. hranice není stanovena –Délka realizace: max. 30 měsíců –Žadatelem může být pouze hlavní město Praha 6

SCHVÁLENÉ PROJEKTY OPPA  Celková alokace schválených projektů dle jednotlivých os a výzev v mil. Kč 7

INDIVIDUÁLNÍ KOMPLEXNÍ PROJEKTY V OPPA  Individuální komplexní projekty 8 Počet předložených žádostí Počet schválených projektů Objem předložených žádostí v Kč Objem zrealizovaných projektů v Kč PO PO PO

9 VÝBĚR PROJEKTŮ V OPPA  Výzva ke konzultacím projektových záměrů –8 týdnů  Výzva k předložení projektových žádostí –2 týdny  Formální posouzení –4 týdny  Expertní posouzení –6 týdnů  Výběrová komise –4 týdny  Výbor evropských fondů Zastupitelstva hl. m. Prahy –2 týdny  Rada hl. m. Prahy –2 týdny  Zastupitelstvo hl. m. Prahy –2 týdny  Příprava uzavření smlouvy –4 týdny  Celkem 8 – 9 měsíců

SEMINÁŘE A KONZULTACE V OPPA  Semináře –Pro žadatele– počet: 47 Obecné informace o OPPA Představení výzev a příprava projektu Jak pracovat s formulářem žádosti - Benefit –Pro příjemce – počet: 104 Zahájení realizace projektu Zpracování monitorovací zprávy Zadávací řízení  Konzultace –Před podáním žádosti: osobní (počet: 1574), telefonické a ové (počet: 9982) –Při realizaci projektu: osobní, telefonické a ové – počty neevidovány 10

ZJEDNODUŠENÍ V JPD3 – OPPA – OP PPR  OPPA: Zavedení nepřímých nákladů v maximální výši 20 % přímých způsobilých nákladů projektu  OP PPR: –Zavedení zjednodušeného vykazování výdajů - jednotkové náklady a jednorázové částky –Zavedení vyššího limitu nepřímých nákladů pro ESF projekty (přesun administrativních pozic do nepřímých nákladů a zrušení jejich pracovních výkazů) 11 Objem přímých nákladů% nepřímých nákladů Do 5 mil. Kč20 % Mezi mil. Kč18 % Nad 10 mil. Kč16 % Objem přímých způsobilých nákladů% nepřímých nákladů Do 10 mil. Kč včetně25 % Nad 10 mil. Kč20 %

12 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Podporované aktivity –Rozvoj a realizace dalšího vzdělávání –Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji –Podpora a poradenství rozvíjející podnikatelské prostředí  Uznatelné cílové skupiny –Zaměstnanci –Zájemci o podnikání –Zaměstnavatelé –OSVČ  Oprávnění žadatelé –Podnikatelské subjekty –Veřejné instituce –Nestátní neziskové organizace –Profesní a zájmová sdružení –Školy

13 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Celková alokace – €  Předložené žádosti –1 599 žádostí  Schválené projekty –404 projektů

14 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Podporované aktivity ve výzvách PO1 Výzva 1Výzva 2Výzva 3Výzva 4Výzva 6 A1. Další profesní vzdělávání pro skupiny zaměstnanců ohrožené na trhu práce XXX A2. Další profesní vzdělávání vlastních zaměstnanců příjemce a (případně) partnera XXX A3. Další profesní vzdělávání zaměstnanců v mikropodnicích a OSVČ XX B. Rozvoj podnikatelského prostředí v oblasti VaV a/nebo v oblasti envi technologií X C. Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji XX

15 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Struktura příjemců v jednotlivých aktivitách PO1 A1A2A3BCcelkem Nestátní neziskové organizace Soukromá firma - MSP Soukromá firma - ostatní Veřejný příjemce Celkem

16 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Alokace výzev, objem a počet žádostí a počet projektů v PO 1 Číslo výzvy Alokace výzvy (mil. Kč) Objem předložených žádostí (mil. Kč) Podíl požadované podpory na částce, jež je k dispozici (%) Počet předložených žádostí Počet schválených projektů Úspěšnost žadatelů (%) , , , , ,

17 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Finanční objemy předložených a schválených žádostí PO1 podle výzev v mil. Kč

PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Průměrné hodnoty požadované a přiznané dotace v PO 1 podle výzev v Kč 18 Číslo výzvyPrůměrná žádost o dotaci Průměrná schválená dotace IKP X celkem

PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Záměr pokračovat v aktivitách projektu i po ukončení financování z OPPA 19

PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Záměr realizovat projekt i bez podpory z OPPA 20

PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY Odpovědi na některé evaluační otázky: –V případě, že příjemce podpory pokračuje v aktivitách projektu i po skončení financování z OPPA, jaké jsou zdroje financování těchto aktivit?  Ve většině případů se jedná o interní (vlastní) zdroje organizace, v některých případech také o dotace. –Pomohly aktivity projektu k udržení zaměstnání osobám v kategorii zaměstnanci nad 50 let, a pod 30 let, zdravotně postižení, nízkokvalifikovaní (osoby s nejvýše středním vzděláním s výučním listem)?  V 60 % případů se zlepšilo jejich postavení na trhu práce, přičemž v kategorii mladých zaměstnanců je tento podíl 75 %, v kategorii starších pracovníků 53 % a v kategorii nízkokvalifikovaných pracovníků 51 %. –Jaký je podíl pracovníků, kteří považují s odstupem min. 6 měsíců po ukončení podpory z projektu své postavení na trhu práce za lepší (kariérní růst, potenciál lepšího uplatnění) ve srovnání se svou situací před zahájením podpory z projektu?  Celkem 60 % úspěšně podpořených osob považuje své postavení na trhu práce za lepší. U 2/3 je to díky větší jistotě v zaměstnání. 21

22 PO 1: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY  Plnění indikátorů cílových skupin ve vazbě na Nařízení EK 1828/2006 Název indikátoruPočet podpořených osob Počet úspěšně podpořených osob Rozdělení celkem/muži/ženy Celkem Muži Ženy Rozdělení na trhu práce Zaměstnaní OSVČ Dlouhodobě nezaměstnaní2321 Nezaměstnaní celkem3324 Neaktivní osoby celkem Rozdělení dle věku Mladí lidé let Starší pracovníci let

23 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Podporované aktivity –Začleňování znevýhodněných osob –Rozvoj organizací podporujících začleňování znevýhodněných osob –Podpora souladu pracovního a soukromého života –Rozvoj kapacit malých NNO  Uznatelné cílové skupiny –Znevýhodněné osoby –Pracovníci organizací sociálních služeb –Zaměstnavatelé  Oprávnění žadatelé –Nestátní neziskové organizace –Veřejné instituce –Podnikatelské subjekty

24 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Celková alokace – €  Předložené žádosti –1 174 žádostí  Schválené projekty –329 projektů

25 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Podporované aktivity ve výzvách PO2 Výzva 1Výzva 2Výzva 4Výzva 5Výzva 6 Výzva 7 A. Začleňování znevýhodněných osob XXXXX B. Rozvoj organizací podporujících začleňování znevýhodněných osob, vč. kapacit NNO XX C. Podpora souladu pracovního a soukromého života XXXXX

26 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Struktura příjemců v jednotlivých aktivitách PO2 ABCCelkem Nestátní neziskové organizace Soukromá firma - MSP Soukromá firma - ostatní 1023 Veřejný příjemce Celkem

27 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Alokace výzev, objem a počet žádostí a počet projektů v PO2 Číslo výzvy Alokace výzvy (mil. Kč) Objem předložených žádostí (mil. Kč) Podíl požadované podpory na částce, jež je k dispozici (%) Počet předložených žádostí Počet schválených projektů Úspěšnost žadatelů (%) IKP- 552x

28 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Finanční objemy PO2 podle výzev v mil. Kč

PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Průměrné hodnoty požadované a přiznané dotace v PO 2 podle výzev v Kč 29 Číslo výzvyPrůměrná dotace v žádostiPrůměrná dotace v projektu IKP Celkem

PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Záměr pokračovat v aktivitách projektu i po ukončení financování z OPPA 30

PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Záměr realizovat projekt i bez podpory z OPPA 31

PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE Odpovědi na některé evaluační otázky: V případě, že příjemce podpory pokračuje v aktivitách projektu i po skončení financování z OPPA, jaké jsou zdroje financování těchto aktivit?  U ekonomických subjektů nebo příspěvkových organizací se nejčastěji jedná o vlastní zdroje (zdroje z ekonomické činnosti nebo rozpočtu). U NNO jsou to nové dotační tituly, granty, nadační tituly nebo sponzorské dary. Mezi potenciální zdroje pro financování budoucích aktivit patří i připravované dotační tituly z ESIF. Jaký je podíl znevýhodněných osob pokračujících v zaměstnání nebo pokračujících v aktivitách integrujících na trh práce min. 6 měsíců po ukončení podpory z projektu na celkovém počtu úspěšné podpořených?  Jedná se o 90 % úspěšně podpořených. Při posuzování reálného přínosu účasti v projektu uvádí přibližně 1/2, že se jim podařilo najít zaměstnání. Jak velká část znevýhodněných osob, kteří pokračují v zaměstnání nebo v aktivitách integrujících na trh práce min. 6 měsíců po ukončení podpory, vnímá podporu z OPPA za důvod své úspěšnosti?  48 % jednoznačně spojuje svou úspěšnost s účastí v projektu (17 % činí nezaměstnaní a 31 % činí zaměstnaní). Dalších 46 % pak připouští, že díky účasti v projektu se zvýšila jejich šance na nalezení vhodného zaměstnání. 32

33 PO 2: PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE  Plnění indikátorů cílových skupin ve vazbě na Nařízení EK 1828/2006 Název indikátoruPočet podpořených osob Počet úspěšně podpořených osob Rozdělení celkem/muži/ženy Celkem Muži Ženy Rozdělení dle znevýhodnění Menšiny Migranti Zdravotně znevýhodnění Ostatní znevýhodněné skupiny Rozdělení dle věku Mladí lidé let Starší pracovníci let

34 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Podporované aktivity –Zkvalitnění vzdělávání na SŠ a VOŠ –Rozvoj a zkvalitnění studijních programů na VŠ –Další vzdělávání pedagogických a akademických pracovníků –Podpora žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami, včetně podpory nadaných žáků  Uznatelné cílové skupiny –Žáci a studenti –Pedagogičtí a akademičtí pracovníci –Osoby, které předčasně opustily vzdělávací systém  Oprávnění žadatelé –Školy –Veřejné instituce –Nestátní neziskové organizace

35 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Celková alokace – €  Předložené žádosti –934 žádostí  Schválené projekty –293 projektů

36 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Podporované aktivity ve výzvách PO3 Výzva 0Výzva 1Výzva 2Výzva 3Výzva 4 Výzva 6 A. Zkvalitňování vzdělávání na SŠ a VOŠ A. Začleňování znevýhodněných osob XXXXX B. Další vzdělávání pedagogických a akademických pracovníků XX C1. Rozvoj a zkvalitnění studijních programů na VŠ a VOŠ XXX C2. Rozvoj a inovace bakalářských a doktorských studijních programů na VŠ XX D. Podpora žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami XXX

37 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Struktura příjemců v jednotlivých výzvách PO3 IKP Celkem Nestátní neziskové organizace Soukromá firma - MSP Soukromá firma - ostatní Veřejný příjemce Celkem

38 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Alokace výzev, objem a počet žádostí a počet projektů v PO3 Číslo výzvy Alokace výzvy (mil. Kč) Objem předložených žádostí (mil. Kč) Podíl požadované podpory na částce, jež je k dispozici (%) Počet předložených žádostí Počet schválených projektů Úspěšnost žadatelů (%) IKP - 144x

PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Průměrné hodnoty požadované a přiznané dotace v PO 3 podle výzev v Kč 39 Číslo výzvy Průměrná dotace v žádosti Průměrná dotace v projektu IKP celkem

40 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Finanční objemy PO3 podle výzev v mil. Kč

PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Záměr pokračovat v aktivitách projektu i po ukončení financování z OPPA 41

PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Záměr realizovat projekt i bez podpory z OPPA 42

PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Odpovědi na některé evaluační otázky: –V případě, že příjemce podpory pokračuje v aktivitách projektu i po skončení financování z OPPA, jaké jsou zdroje financování těchto aktivit ?  vlastní zdroje, jiné dotace –Jaká byla díky podpoře z OPPA zavedena systémová opatření?  zapojení žáků se SVP do vyučování, nové předměty na SŠ, důraz na přírodovědné a technické předměty na SŠ, e-learning, nové obory na VŠ, propojení VŠ se zaměstnavateli, mezinárodní spolupráce na VŠ –Jaké aktivity byly v této oblasti vyhodnoceny jako nejpřínosnější?  nové pomůcky, spolupráce s odborníky, asistenti pedagoga, mentoring pedagogů –Jaký je podíl pedagogů či akademických pracovníků, kteří ve výuce uplatňují získané poznatky min. 6 měsíců po ukončení realizace projektu?  více než polovina pedagogů či akademických pracovníků uvádí, že poznatky získané účastí v projektu uplatňují při výuce významným způsobem. 43

44 PO 3: MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ  Plnění indikátorů cílových skupin ve vazbě na Nařízení EK 1828/2006 Název indikátoruPočet podpořených osob Počet úspěšně podpořených osob Rozdělení celkem/muži/ženy Celkem Muži Ženy Rozdělení dle trhu práce Neaktivní osoby ve vzdělávání či odborné přípravě (žáci, studenti a učni) Zaměstnaní Rozdělení dle věku Mladí lidé let Starší pracovníci let

DĚKUJEME ZA POZORNOST ODBOR EVROPSKÝCH FONDŮ MAGISTRÁT HL. M. PRAHY JUNGMANNOVA 29/ PRAHA 1