Jana Fialková Premiantka, která nesměla studovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
PRÁZDNINY 2010 A JAK TO ZASE ZAČALO. CO SE VLASTNĚ DĚLO NA KOPRETINĚ ? •B•Bylo potřeba uskutečnit další výměnu elektrického vedení •Š•Štěstí přeje připraveným,
Anna Honová Jedna z mála žijících svědků
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
KDYŽ RODIČE ZESTÁRNOU 8 Clickar.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dni.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Životní prostředí klady vs. zápory.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Naše cesta fyzikou.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Pohár mléka Endless love. way H.P..
FIMFÁRUM.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
LYŽÁK A + KVI. Jak to začalo... -Náš lyžařský výcvik byl zahájen Všichni jsme se usadili do autobusu a vyrazili směr Benecko. -Po příjezdu.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Den 1. Náš dobrodružný výlet jsme započali 8.září odjezdem od našeho gymnázia, kde na nás čekaly první potíže, a to sklerotičtí spolužáci, kteří zapomněli.
eTwinningové odpoledne s rodinou ZŠ Hustopeče, Nádražní ul.
Střední průmyslová škola v Písku
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
Návštěva SPŠ Písek. Když jsme přišli škola nás zaujala už z venku. Nejdříve nás posadily do jazykové učebny kde jsme si vyzkoušeli test z německého jazyka.
Václav IV. 7. ročník.
STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická.
ZŠ BUKOVANY U SOKOLOVA 20. a
M. Danihlíková E. Martinková. 1. třída Do první třídy jsme přišli jako malé, roztomilé a hlavně natěšené dětičky. Jenže jsme ještě netušili co nás čeká.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
STOP KYBERŠIKANĚ !. PROJEKTOVÝ DEN 28. ZŠ, RODINNÁ 39, PLZEŇ
V prostorách Kulturního domu v Ostravě Petřkovicích se uskutečnil dne již 11. ročník krajského dne seniorů. Toto setkání se neslo v duchu 25.
Eva Braunová 6. února 1912 Mnichov dubna 1945 (33let)
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Téma: Nejoblíbenější školní aktivita Zpracovala: Kristýna Veverková Třída: 2.A Střední škola diplomacie a veřejné správy.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Život pod okřídleným šípem (65 let se Škodovkou) PhDr. Vladislav Krátký *
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Statistika „Jak by měl vypadat tvůj ideální den?“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
Příběhy našich sousedů
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
T.G.M..
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Děti tam budou mít nakreslená nebo napsaná svoje vánoční přání.
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Otázky pro průběžnou práci
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
Transkript prezentace:

Jana Fialková Premiantka, která nesměla studovat

O nás Tady nás máte na fotografii. Jsme žáci 9. třídy Masarykovy ZŠ v Plzni a chtěli bychom vám představit náš tým – Kristýna Drážďanská, Anna Svobodová, Martin Pivoňka, Karla Boháčová, Jan Řeřicha. O projektu Post Bellum jsme se dozvěděli od paní učitelky Pavly Krausové a byli jsme hned pro zapojení. V našem projektu jsme se věnovali životnímu příběhu paní Jany Fialkové.

Návštěva u paní Fialkové První návštěva u paní Jany Fialkové byla jen seznamovací. Uvítala nás velice srdečně ve svém domě a hned nám začala vyprávět své životní příběhy. Při další návštěvě jsme již celý její příběh nahrávali.

Jana Fialková Paní Jana Fialková se narodila 12. února 1942 v Plzni do rodiny soukromého autodopravce. Její život byl ovlivněn vězněním a následným pronásledováním jejího otce. Díky této skutečnosti si Jana Fialková nemohla splnit své přání o studiu na vysoké škole, a proto studovala,,na černo“ stavební průmyslovku. Součástí otcova trestu bylo i nucené vystěhování z Plzeňského kraje, a tak se rodina musela často stěhovat. Když se mohla paní Jana po dlouhých letech se svojí rodinou vrátit do Plzně, byla šťastná. Na pozemku svých prarodičů si poté nechala postavit dům, který si sama navrhla.

Jana Fialková dnesJana Fialková (vpravo) se svými sourozenci

Otec paní Fialkové Prarodiče paní Fialkové Janin otec provozoval soukromě autodopravu až do roku 1950, kdy mu byla auta znárodněna a byl začleněn do ČSAD. V souvislosti s měnovou reformou probíhaly v Plzni nepokoje, kterých se zúčastnil a díky kterým byl následně zadržen a vězněn. Po propuštění z vězení byl nucen opustit Plzeňský kraj. Do Plzně se bohužel vrátil až po smrti. Když rodina dostala výměr o vystěhování z bytu, udělala Janina maminka geniální tah. Přestěhovala rodinu ke svým rodičům na Bílou Horu. Janin dědeček musel začít hospodařit, aby ve svých 72 letech uživil celou rodinu a malá, tehdy 12ti letá Jana mu pomáhala.

Rozsudek obviněných

Dopisy od otce z vězení

Výměry o vystěhování z bytu

Naše pocity Hlavní práce našeho projektu probíhala v době, kdy jsme jako žáci 9. ročníku očekávali výsledky přijímacího řízení na střední školy. Nám se naše přání studovat na vybrané škole splnila. O to víc jsme si uvědomili, jak těžké vše muselo být pro paní Fialkovou. Paní Jana se dostala na vysokou školu až ve stáří díky univerzitě třetího věku, kde promovala již třikrát. Pochopili jsme, že v době totality často trpěli nevinní lidé a bohužel i jejich děti. Tento prožitek byl mnohem silnější než číst kapitoly v učebnici dějepisu.

Rozhodnutí o nepřijetí na farmaceutickou fakultu

Archiv Díky tomuto projektu jsme měli možnost nahlédnout do míst, která pro nás byla neobvyklá. Historické dokumenty, které se týkají měnové reformy a 50. let, lze vyhledat v městském či oblastním archivu Plzeň. Právě oblastní archiv jsme jednoho dne navštívili. Seznámili jsme se nejen s tím, jak vyhledávat potřebné dokumenty, ale i jak vypadá práce s historickými materiály, jak se restaurují a digitalizují.

Český rozhlas Český rozhlas byl pro nás také neobvyklým zážitkem, šli jsme tam natočit naši reportáž. Do chvíle natáčení jsme si neuměli představit, jak těžké je mluvit do mikrofonu, když je každé slovo zaznamenáváno.

Závěrem… Po roce 1989 paní Jana nikdy nezažádala o navrácení zabaveného majetku, nechtěla finanční vyrovnání a jediným zadostiučiněním pro ni bylo v roce 2013 získání medaile k 60. výročí prvních protestů proti komunistickému režimu.