Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Pořizování textu (EUPŠInf5), Inf 8.r Zpracoval: Mgr. Bouška Martin

2 Pořizování Textu na co bychom si měli dát pozor při psaní textu:
Anotace: Cílem této prezentace je, aby si žáci osvojili základní pravidla pro vytváření textu v textových editorech. DUM vytvořen

3 na co bychom si měli dát pozor při psaní textu:
Pořizování textu na co bychom si měli dát pozor při psaní textu: 1) Klávesu Enter použijeme jen tehdy, chceme-li začít psát nový odstavec. Jestliže entrujeme na konci každého řádku, je to nesprávné. Počítač si naše řádky srovná sám. [1] Příklad chyb: Otovi Opatrnému skončilo stavební spoření. Dostal vyplaceno kč. Peníze nepotřebuje, tak se rozhodl je uložit na termínovaný vklad v bance. Správně: Otovi Opatrnému skončilo stavební spoření.Dostal vyplaceno kč. Peníze nepotřebuje, tak se rozhodl je uložit na termínovaný vklad v bance.

4 2) Delší text rozdělíme do odstavců, aby se stal přehlednější
2) Delší text rozdělíme do odstavců, aby se stal přehlednější. Odsazení prvního řádku provedeme pomocí klávesy Tabulátor. [1] Příklad: Domek starý přes osmdesát let prošel řadou úprav až do podoby typické socialistické dvoupodlažní „kostky" s brizolitovou omítkou, se dvěma přízemními přístavky - vstupem a garáží přistavěnou na zahradě z jižní strany. Vzhledem ke změně situace v rodině si majitelé přáli vybudovat dva byty - jeden v přízemí pro rodiče, druhý v patře pro mladou rodinu se dvěma dětmi.

5 3) Za tečkou, dvojtečkou, čárkou, středníkem, otazníkem a vykřičníkem
vkládáme před dalším slovem vždy mezeru. Mezeru ale nikdy neděláme před těmito znaménky. [1] Příklad chyb: Když jsme do zahrady ,otevřeli jsme bránu . Co bylo za ní :dům , záhony a dokonce garáž ? Správně: Když jsme do zahrady, otevřeli jsme bránu. Co bylo za ní: dům, záhony a dokonce garáž ?

6 4) Mezeru nevkládáme před prvním ani za posledním slovem uvnitř uvozovek nebo závorek. [1]
Příklad chyb: Anička řekla : „ Ta zmrzlina je skvělá ! " Správně: Anička řekla: „Ta zmrzlina je skvělá !" 5) Mezeru vkládáme jediným stisknutím mezerníku. Jestliže stiskneme mezerník několikrát, dopouštíme se chyby. Potřebujeme-li text odsunout, použijeme tabulátor (Tab), případně text zarovnáme na střed nebo doprava. [1] Příklad chyb: Částice beta jsou elektrony nebo pozitrony. Správně: Částice beta jsou elektrony nebo pozitrony.

7 6) Vždy nejdříve napíšeme text, teprve poté formátujeme – měníme velikost písma, barvu – odlišujeme nadpisy od textu. Nejprve tedy text napíšeme, zkontrolujeme, opravíme a uložíme.

8 Použité zdroje: [1]


Stáhnout ppt "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google