Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_31_ MUDR. EMIL HOLUB Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU

2 Český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf v Africe
MUDr. EMIL HOLUB Český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf v Africe

3 Životopis Narozen 7.10.1847 v Holicích.
Byl to český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf. Doktorem medicíny se vyučil na Karlově univerzitě. Ve vídeňské Rotundě se seznámil s osmnáctiletou dcerou zdejšího správce Růženou Hofovou a 2. listopadu 1883 se s ní oženil. Napsal a vydal 2 cestopisy o výpravě do Afriky:"Sedm let v jižní Africe„ a "Druhá cesta po jižní Africe - Z Kapského města do země Mašukulumbů„. Umřel ve věku 54 let ve Vídni..

4

5 Výpravy Emil Holub byl na výpravách hlavně v Africe.
Na první dvouměsíční výzkumné výpravě schromáždil mnoho přírodovědných sbírek, které poté poslal do Prahy. Druhou výzkumnou výpravu věnoval hlavně sběru etnografického materiálu. Na své třetí výpravě navštívil Viktoriiny vodopády. 22. listopadu 1883 se se svou manželkou a šesti. průvodci vydává na druhou cestu do Afriky o které napíše dvoudílný cestopis.

6

7 Konec života Vydal také spoustu odborných spisů, příspěvků do novin a časopisů, absolvuje stovky přednášek… 8 – 7 let před svou smrtí pořádá přednáškové turné po USA. V říjnu roku 1919 byla na jeho rodném domě (městské radnici) instalována pamětní deska akademického sochaře Jana Štursy.

8

9

10 Zdroj: http://www.kd.holice.cz/pamatnik_emila_holuba/

11 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: ČAPKA, František. VYKOUPIL, Libor. Dějepis pro 8. ročník. NOVOVĚK. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 1657/ dne 26. ledna 2009 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU"

Podobné prezentace


Reklamy Google