Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně
Advertisements

Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
NESROVNALOSTI.
Vedení správního řízení
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Nástroje územního plánování
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana práv ve veřejné správě
Správa EKO daní celními orgány
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Právo pro podnikatele II
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Rozpočty územních samosprávných celků
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Správa daní a daňové řízení
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Kontrola veřejné správy I.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
§ 1 Předmět úpravy a působnost zákona – zákon upravuje:
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Občanské právo procesní
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Správní řád -vybrané instituty
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ministerstvo financí České republiky Hlavní změny zákona č. 250/2000 Sb. provedené zákonem č. 24/2015 Sb. odbor Financování územních rozpočtů a programové.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Obsah veřejných rozpočtů III
Správa daní 3. přednáška Michal Radvan
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Lhůty ve správních řízeních
Obecná část rozpočtového práva III
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Činnosti správce poplatku
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.

Dotační proces z pohledu Regionálních rad Tři hlavní fáze dotačního procesu: 1.Fáze před rozhodnutím o podpoře projektu a podpisem smlouvy o poskytnutí dotace 2.Fáze po podpisu smlouvy a před vyplacením dotace 3.Fáze po vyplacení dotace Stěžejní právní předpisy: Zákon o podpoře regionálního rozvoje (č. 248/2000 Sb.) Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (č. 250/2000 Sb.) – malá rozpočtová pravidla („MRP“) Daňový řád (č. 280/2009 Sb.) Správní řád (č. 500/2004 Sb.) * Tato prezentace je zaměřená pouze na čerpání dotací ve vztahu k Regionálním radám – shrnuje dosavadní praxi.

Fáze před podpisem smlouvy o poskytnutí dotace finanční prostředky poskytuje EU ze strukturálních fondů podmínky pro jejich využití stanovují přímo použitelná nařízení v programovém dotačním období 2007 – 2013 se v ČR dotace z EFRR v rámci regionálních programů přerozdělovaly prostřednictvím: 7 regionálních operačních programů (řídicí orgány - Regionální rady regionů soudržnosti) – řídící orgán dle nařízení EU není právní předpis, který by stanovil jednoznačná pravidla pro rozhodování o výběru projektů uplatní se základní zásady rozhodování v oblasti veřejné správy (transparentnost, rovnost, přezkoumatelnost)

Fáze před podpisem smlouvy o poskytnutí dotace na dotaci není právní nárok zájemce o dotaci musí podat žádost o poskytnutí dotace na základě výzvy Regionální rady příslušný orgán Regionální rady (Výbor) následně rozhoduje o jejich podpoře v případě schválení projektu následuje uzavření smlouvy o (podmínkách) poskytnutí dotace, která stanoví podmínky, za nichž je možné dotační prostředky využít

Charakter smlouvy o poskytnutí dotace dlouhou dobu panovala nejistota, jaký je právní charakter smlouvy o poskytnutí dotace, neboť její povaha má významné důsledky zejména z hlediska obrany příjemce proti postupu poskytovatele Nejvyšší správní soud přistoupil na výklad, že jde o veřejnoprávní smlouvu (např. rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne sp. zn. 2 Afs 75/2013) veřejnoprávní smlouvy (a zejména řešení sporů z nich) se řídí částí pátou správního řádu – smlouva uzavíraná v oblasti veřejné správy

Krácení dotace před jejím vyplacením Poskytovatel dotace zjistí pochybení na straně příjemce při administraci projektu a vyhotoví protokol o kontrole proti závěrům uvedeným v protokolu o kontrole může příjemce podat námitky, které jsou vypořádány ve formě rozhodnutí Rozhodnutí o námitkách NENÍ přezkoumatelné ve správním soudnictví, protože nejde o rozhodnutí v materiálním smyslu (nezakládá práva a povinnosti příjemce)

Krácení dotace před jejím vyplacením pokud má kontrolní zjištění povahu tzv. nesrovnalosti, vydá poskytovatel dotace oznámení o krácení dotace Nesrovnalost (stručně) = porušení práva EU nebo ČR příjemcem dotace, které vede nebo by mohlo vést ke ztrátě ve veřejném rozpočtu Veřejný rozpočet = rozpočet ČR nebo EU

Krácení dotace před jejím vyplacením Příjemce nebo poskytovatel má možnost vyvolat spor ze smlouvy o poskytnutí dotace podle správního řádu, dle ustanovení o veřejnoprávních smlouvách v případě námitky porušení smlouvy, nesouhlasu s jejím výkladem nebo při neplnění smlouvy samotné spor iniciuje ta ze stran, která nesouhlasí s postupem druhé smluvní strany – nejčastěji příjemce nesouhlasí s krácením dotace pro iniciaci sporu neexistuje lhůta → lze vyvolat kdykoliv K řešení sporu z dotační smlouvy, kde smluvní stranou veřejnoprávní smlouvy je Regionální rada, je příslušné Ministerstvo financí Rozhodnutí ve sporu z veřejnoprávní smlouvy je přezkoumatelné ve správním soudnictví

Krácení dotace po jejím vyplacení Úřad Regionální rady v této situaci vystupuje na základě MRP jako správce daně ve smyslu daňového řádu a zahajuje daňovou kontrolu dle DŘ na závěr daňové kontroly vyhotoví správce daně zprávu z daňové kontroly pokud správce daně dospěje k závěru, že byly porušeny podmínky pro poskytnutí dotace ze strany příjemce, uvede to ve zprávě a konstatuje, že došlo k porušení rozpočtové kázně porušení rozpočtové kázně = každé neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých jako dotace nebo návratná finanční výpomoc z rozpočtu Regionální rady [§ 22 odst. 1 písm. c) MRP] na žádost příjemce stanoví správce daně přiměřenou lhůtu k vyjádření k výsledku kontrolního zjištění a navržení doplnění; nezmění-li se kontrolní závěr, nelze již následně dále navrhovat jeho změnu následuje uložení odvodu za porušení rozpočtové kázně ve formě platebního výměru

Krácení dotace po jejím vyplacení Platební výměr = vyměření odvodu (a penále) za porušení rozpočtové kázně penále – platba za prodlení s odvodem za porušení rozpočtové kázně; výše 1 promile ze každý den zpoždění, nejvýše ale do výše samotného odvodu Obrana proti platebnímu výměru 1.Odvolání 2.(Správní žaloba) 3.Žádost o prominutí odvodu 4.Žádost o posečkání odvodu

Krácení dotace po jejím vyplacení Odvolání lze podat do 30 dní ode dne doručení platebního výměru ke správci daně který o odvodu rozhodl (§ 109 DŘ) – tj. Regionální radě příslušné Ministerstvo financí ČR Správní žaloba podává se proti rozhodnutí odvolacího orgánu (MF) lze podat do 2 měsíců od oznámení rozhodnutí odvolacího orgánu (dle § 65 soudního řádu správního) případně je možné podat následně kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, pokud jsou splněny důvody pro její podání např. nesprávné právní posouzení, zmatečnost, vady řízení apod.

Krácení dotace po jejím vyplacení Žádost o prominutí odvodu příjemcova možnost žádat o prominutí odvodu za porušení rozpočtové kázně nebo jeho části (včetně penále) prominutí je možné na základě „okolností hodných zvláštního zřetele“ v případě Regionálních rad rozhoduje orgán, který o poskytnutí dotace rozhodl → Výbor Regionální rady, protože rozhoduje o podpoře jednotlivých projektů žádost je nutné podat ve lhůtě do 1 roku od nabytí právní moci platebního výměru byla-li žádost o prominutí daně zamítnuta, lze podat novou žádost nejdříve po 60 dnech ode dne oznámení zamítavého rozhodnutí v této nové žádosti je daňový subjekt povinen uvést jiné důvody než ty, které již obsahovala žádost původní

Krácení dotace po jejím vyplacení Žádost o posečkání odvodu (daně) = Regionální rada může povolit posečkání úhrady daně, popřípadě rozložení její úhrady na splátky správce daně může vyhovět, pokud existují důvody uvedené v § 156 DŘ např. neprodlená úhrada by znamenala pro subjekt vážnou újmu; dá se důvodně očekávat částečný nebo úplný zánik povinnosti uhradit daň apod. správce daně o žádosti rozhodne do 30 dnů pokud správce daně žádosti vyhoví, musí stanovit lhůtu posečkání Nesmí být povoleno na dobu delší, než je lhůta pro placení daně (obecně 6 let)

Děkuji za pozornost. JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.