Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy – obecný přehled
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
SACHARIDY.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy - II

Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy

Oligosacharidy: Disacharidy Redukující – mají poloacetalový OH volný – laktóza, maltóza Neredukující -sacharóza

Maltóza Sladový cukr, možno získat enzymatickou hydrolýzou škrobu. Enzym maltáza štěpí maltózu až na zkvasitelnou glukózu Spojení α – 1,4

Laktóza Mléčný cukr – stavební jednotky jsou β-D-galaktopyranóza a α-D- glukopyranóza. Glykosidická vazba je mezi poloacetylovým OH D-galaktózy a OH na 4. C D-glukózy. Tím je jeden poloacetalový OH volný – redukující cukr. Mléko savců 6-7%, kravské mléko 4-5%. Laktóza se získává ze syrovátky. Spojení β – 1,4

Sacharóza Skládá se z α-D-glukopyranózy a β-D-fruktofuranózy spojením α-1,2 Nemá volnou poloacetalovou skupinu, není redukující. Výskyt ve všech rostlinách, nejvíce cukrová řepa, cukrová třtina. Zahříváním hnědne a mění se na karamel. Používá se na slazení potravin a nápojů.

Polysacharidy Vznikají spojením velkého počtu monosacharidových jednotek( až několik tisíců) Vysoká relativní molekulová hmotnost Ve vodě obvykle nerozpustné, některé jen bobtnají, nemají sladkou chuť Zásobní, stavební funkce Nejdůležitější je: škrob, glykogen, celulóza

Škrob Obsahuje amylózu a amylopektin. Stavební jednotkou obou složek je α-D- glukopyranóza Amylóza: Glykosidická vazba: α-1,4 Řetězec je stočen do šroubovice typu α - helix Tvoří 20% škrobu a je rozpustná ve vodě Důkaz škrobu – jódem tmavě modré zabarvení

Amylopektin Rozvětvenou strukturu, na 25 spojů α-1,4 je 1 spoj α- 1,6 Má vyšší molekulovou hmotnost než amylóza Ve studené vodě se nerozpouští V horké vodě – škrobový maz

Použití Částečnou kyselou hydrolýzou( nebo enzymovou) se štěpí škrob na různě dlouhé štěpy – dextriny – technická lepidla Pokračující hydrolýzou – maltóza – glukóza Hlavní zdroj škrobu: bramborové hlízy – 20% škrobu, obilná zrna 50-80%. Škrob je základní složkou potravy.

Glykogen Polysacharid živočichů Více větvené molekuly než amylopektin, jinak obdobná struktura amylopektinu

Celulóza Podstatou přírodních vláken Čistá makromolekula celulózy víc než 1000 stavebních jednotek β-D- glukózových jednotek, spojených β-1,4 celulóza – bavlna Ve dřevě je doprovázena dalšími látkami( ligninem, hemicelulózami a pryskyřicemi) Ve vodě nerozpustná

Výroba celulózy - papíru Dřevěné štěpky se vaří pod tlakem ve směsi se sulfidem sodným, hydroxidem sodným (sulfátový způsob) tak dlouho, dokud se necelulózní látky rozpustí do sulfátového louhu. Necelulózní látky se odstraní, surová celulóza se dále bělí a zpracovává. Surová celulóza – buničina, filtrační papír. Do papíru přídavky dalších látek snižující rozpíjivost tekutin, plniva, klížidla – např. síran barnatý, křída,kaolín, kalafuna, škrob… papírna

Chemické reakce celulózy Pro reakce nejpřístupnější OH na 6. C atomu Reakcí se sirouhlíkem a hydroxidem sodným vzniká ve vodě rozpustný xanthogenát celulózy, který je meziproduktem při výrobě viskózového hedvábí a celofánu. Xanthogenát se protlačuje do prostředí kyseliny sírové buď štěrbinou ( celofán), nebo tryskami ( vlákno). Regenerovaná celulóza má kratší řetězce. NaOH CS 2

Nitráty celulózy Působením nitrační směsi vzniká mono, di, až trinitrát celulózy Pro další zpracování jsou vhodné nitráty s obsahem dusíku 10 – 15%, které jsou rozpustné v alkoholu, etheru,acetonu. Vyrábí se z nich kolódium = roztok nitrátu celulózy, alkoholu a etheru ( odstraňování bradavic) Celuloid = roztok nitrátu ve směsi s alkoholem, etherem a kafrem (do 12% N) Střelná bavlna = nitrovaná celulóza – 14% dusíku – jedná se o trhavinu, hořlavinu trinitrát celulózy

Použití celulózy Výroba papíru, obalového materiálu, hygienických potřeb, … Hlavní živina býložravců Nejrozšířenější organickou látkou na Zemi

Zdroje Obrázky: haridy&page=2 haridy&page=2 lose.jpg lose.jpg lekce3/dukaz.gif berdynamics1_files/image001.gif berdynamics1_files/image001.gif lykogen.JPG lykogen.JPG s/pulp_and_paper/industries_paper.jpg Literatura: Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství