Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Evropský sociální fond v ČR
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Řízení personální činnosti personálním útvarem
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
PhDr. Eva Ferrarová Ph. D. Mgr. Lenka Ebringerová
Mgr. Ing. Zdeněk Kadlec, dr. h. c.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo vnitra

Smysl a cíle projektu Význam pro zaměstnavatele: ● Vyšší efektivita práce ● Nižší fluktuace ● Úspora finančních prostředků za zapracování a vzdělávání

Smysl a cíle projektu ● Význam pro zaměstnance/kyně: ● Možnost sladit osobní/rodinný a pracovní život ● Význam pro vedoucí zaměstnance/kyně: ● Důležitý nástroj řízení a rozvoje lidských zdrojů

Očekávané výstupy a výsledky projektu Vytvoření funkčního systému zaměstnávání osob se specifickými potřebami Využívání alternativních pracovních úvazků (pružná pracovní doba, práce z domova, zkrácené úvazky, sdílené úvazky) Vyšší informovanost vedoucích zaměstnanců a zaměstnankyň (metodika, semináře, poradenství) Nutné změny ve vnitřních předpisech (pracovní řád, zásady čerpání FKSP, kolektivní smlouva) Konkrétně: ergonomická pracoviště, dětské dny, mateřská školička, bezbariérové prostředí, adaptační proces pro matky vracející se do zaměstnání …..

Cílové skupiny ● Vedoucí zaměstnanci a zaměstnankyně ● Zaměstnankyně na mateřské/rodičovské ● Zaměstnanci/kyně pečující o osobu blízkou ● Zaměstnanci/kyně ve věku 55+ ● Zaměstnanci/kyně se zdravotním znevýhodněním ● Ostatní zaměstnanci a zaměstnankyně

Struktura MV z hlediska lidských zdrojů MužiŽenyCelkem% MD/RD105 5, ,5 Zdravotně znevýhodn ,5 Osoby pečující ????

Zaměstnankyně na mateřské a rodičovské Výsledky dotazníkového průzkumu: Zájem o vzdělávání v průběhu MD/RD93% Zájem o stálý kontakt se zaměstnavatelem95% Požadavek na změnu čerpání FKSP66 % Zájem o práci na dohodu během MD/RD78,5 % Zájem o pružnou pracovní dobu po návratu97,9 % Zájem o zkrácený prac. úvazek po návratu76,5 % Zájem o práci z domova po návratu72,3 %

Zaměstnankyně na mateřské a rodičovské Co jsme pro tuto cílovou skupinu udělali: ● Pravidelný Zpravodaj pro zaměstnankyně na MD/RD ● Podpora práce na dohodu ze strany odboru personálního ● Pružná pracovní doba Co chystáme? ● Využívání práce z domova ● Dětské dny ● Individuální adaptační proces před návratem do práce Co se nám nedaří? Mateřská školička

Osoby pečující o osobu blízkou Co je pro tuto skupinu důležité? ● Možnost využívání pružné pracovní doby ● Možnost využívání práce z domova ● Možnost zkrácených úvazků ● „Dětské dny“ ● Mateřská školička ● Informovanost Co nabízí zaměstnavatel? ● Pružnou pracovní dobu ● Informace na stránkách odboru personálního

Osoby 55+ Co tato cílová skupina potřebuje? ● Ergonomická pracoviště ● Alternativní pracovní úvazky ● Změny v čerpání FKSP ● Zvýšenou pozornost při některých vzdělávacích akcích ● Informovanost Co nabízí zaměstnavatel? ● Pružnou pracovní dobu ● Informace na stránkách odboru personálního

Osoby se zdravotním znevýhodněním Potřeby cílové skupiny: ● Bezbariérovost budov a ergonomická pracoviště ● Alternativní pracovní úvazky ● Změna v čerpání z FKSP ● Informovanost Co nabízí zaměstnavatel? ● Pružnou pracovní dobu ● Informace na stránkách odboru personálního

Vzdělávání a osvěta Rovné příležitosti jsou součástí vstupního vzdělávání zaměstnanců/kyň MV Seminář “Rovné šance na trhu práce“ zaměřený na uplatnění osob se specifickými potřebami na trhu práce 14. května Konference „Rovné příležitosti“ zaměřená na problematiku slaďování 3. září Seminář „Pracovněprávní aspekty zaměstnávání osob se specifickými potřebami na MV“ 27. dubna Stránky odboru personálního

Intranetové stránky k rovným příležitostem žen a mužů Problematika rovnosti žen a mužů v resortu ministerstva vnitra V současné době demokratické země aktivně prosazují na legislativní i faktické úrovni rovnost žen a mužů. V zemích Evropské unie se jedná především o vyrovnání šancí žen a mužů na trhu práce, což znamená, že se politika evropských států v této oblasti zaměřuje především na rovné odměňování, na rovný přístup k zaměstnání, na vyrovnané šance v postupu v zaměstnání a na opatření zaměřená na slaďování rodinného a pracovního života. ● Novinky: ● Konference Rovné příležitosti Konference Rovné příležitosti ● Návrh priorit a postupu MV na rok 2010 Návrh priorit a postupu MV na rok 2010 ● Priority plnění 2009 Priority plnění 2009 ● Systém opatření na podporu slaďování rodinného/osobního a pracovního života

Cíle v blízké budoucnosti ● Změna interních norem pro zavedení práce z domova ● Změna zásad čerpání FKSP ● Návrh vzorového pracoviště pro osoby 55+ a osoby zdravotně znevýhodněné ● Vytvoření metodiky pro práci s osobami se specifickými potřebami (pro vedoucí zaměstnance/kyně) ● Test bezbariérovosti budov ● Individuální adaptační proces pro zaměstnankyně, které se vracejí z MD/RD ● Dětské dny ● Mateřská školička

Děkuji za pozornost PhDr. Eva Ferrarová, PhD. Koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů v resortu MV Odbor personální Oddělení vzdělávání a personálního rozvoje