Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikatelský záměr a plán Ročník / obor studia:I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Opakování k maturitě.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Nauka o podniku Seminář.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Podniková ekonomika Personální činnost.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – pořízení, evidence, vyřazení Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Význam podnikatelského záměru:  Podnikatel si ujasní: v čem bude podnikat kolik finančních prostředků bude potřebovat kde získá potřebné.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Finanční analýza.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Podnik a podnikání Střední odborná škola Otrokovice
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Personální plán pro podnikatelský plán
Struktura podnikatelského plánu
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Životní cyklus podniku Ročník / obor studia:II. – III.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Management a řízení hotelu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vyhodnocení stavební zakázky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikatelský záměr a plán Ročník / obor studia:I. – III. r./Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM Klíčová slova: Podnikatelský záměr, plán, nápad, rozpočet. Anotace: Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele na téma podnikatelský záměr a plán.

Podnikatelský záměr a plán

Podnikatelský záměr Podnikatelský záměr je základní plán podnikání, který se může vyskytovat v řadě forem: –od základní myšlenkové u nezávislých profesionálů a živnostníků až po rozsáhlou písemnou dokumentaci v případě větších firem. Podstatu podnikatelského záměru lze nahlížet ze dvou hledisek: –V hlubší rovině jde o prakticky nedosažitelný ideál, jemuž se podnikatel více či méně úspěšně snaží v průběhu podnikání přiblížit. –V rovině obecné lze pak podnikatelský záměr chápat jako dlouhodobou strategii podnikání, ze které podnikatel vychází a s níž by mělo být celé jeho podnikání v naprostém souladu.

Co je tedy podnikatelský záměr? podnikatelský záměr je zjednodušená strategie podniku, dokument zdůvodňující potřebu založení a dalšího rozvoje podniku. Vyjadřuje: –základní rozvojové směry, –očekávané důsledky pro podnik a jeho okolí, –základní rozvojové trendy a dynamizující procesy v podnikání.

Struktura podnikatelského záměru Nápad Průzkum –Každý nápad je třeba ověřit. –Musíme zjistit, zda bude o nabízený statek či službu zájem. Plán realizace –Je nutné si stanovit kroky: Co přesně a v jakém rozsahu budeme nabízet, Rozhodneme se, zda budeme podnikat sami či se společníky. Vyčíslíme potřebu výrobních faktorů (materiálu, budov, zaměstnanců, atd.)

Struktura podnikatelského záměru Zakladatelský rozpočet –Vyčíslíme: předpokládané náklady, výnosy a zisk, finanční prostředky, které budeme potřebovat do začátku (na nákup strojů, materiálu, na mzdy, reklamu, atd.). Posouzení reálnosti –Posoudíme, zda: se náš záměr setká s dostatečnou poptávkou, Odhadovaný zisk je dostačující pro zahájení podnikání, Jsme schopni získat potřebné finanční prostředky pro náš záměr. Založení podniku

Založení podniku je cílevědomý proces řízený člověkem, vlastníkem, podnikatelem. Jedná se o vytvoření základních předpokladů pro plnění funkcí podniku. Fáze založení podniku: příprava založení podniku –podnikatelský záměr, –sebeanalýza osobních vlastností, schopností a rodinného zázemí podnikatele, –analýza příležitostí na trhu – analýza trhu, vlastní rozhodnutí o podnikání a posléze –shromáždění potřebných dokladů a dokumentace, –volba právní formy podnikání, –analýza potřeb (prostor pro podnikání, jaké zaměstnance, stroje, materiál,…) vlastní založení podniku –získání živnostenského oprávnění, –zápis do OR, –zahájení podnikání, …

Volba právní formy Hlavní kritéria rozhodování o volbě právní formy: způsob a rozsah ručení, oprávnění k řízení, počet zakladatelů, nároky na počáteční kapitál, účast na zisku (ztrátě), daňové zatížení, finanční možnosti, zveřejňovací povinnost.

Podnikatelský plán a jeho obsah Podnikatelský plán je písemný dokument, který slouží podnikateli k založení a provozu firmy, strategickému plánování a získání investorů. Obsahuje: –představení společnosti, –stručná analýza a prognóza okolí společnosti, –vymezení specifických předností podniku, –analýza silných a slabých stránek, hrozeb a ohrožení, –charakteristika základního projektu, –popis cílového stavu, –formulace významných změn při přechodu na cílový stav, –návrh dalšího postupu prací.

Co napsat do podnikatelského plánu? 1. Základní údaje o firmě : Název firmy Zápis do obchodního rejstříku Sídlo, provozovna Předmět činnosti, typ a konkrétní název živnostenského listu (koncesní litiny) Majitel, společníci, základní kapitál (základní vklad) Způsob vedení evidence podnikatelské činnosti (účetnictví x daňová evidence) Plátce DPH (měsíční, čtvrtletní, neplátce a proč) Počet zaměstnanců IČ, DIČ Cíl podnikatelského plánu (stručně, jednou větou)

Co napsat do podnikatelského plánu? 2. Cíl podnikatelského plánu rozebrat, rozvést (minimálně na 1 stranu A4) účel podnikatelského záměru pro získání úvěru od banky pro získání státního příspěvku při úvaze o leasingu

Co napsat do podnikatelského plánu? 3. Charakteristika podniku vývoj firmy (popis, historie firmy), důvody pro její existenci nejvýznamnější investice uskutečněné a zamýšlené (musí se projevit ve finanční části) územní rozmístění podniku, činnosti (provozovny, prodejny) výhled na období zhruba 5 let (strategický plán)

Co napsat do podnikatelského plánu? 4. Analýza trhu analýza konkurence analýza zákazníků 5. Management a pracovníci (personalistika) organizační schéma rozhodující manažerské funkce základní osobní údaje manažerů (kvalifikace, výsledky) výběr pracovníků (inzerát, pohovor) hodnocení a kontrola pracovníků motivace

Co napsat do podnikatelského plánu? 6. Výroba (služby) popis činnosti a technických předpokladů zásobování přehled výrobního zařízení a budov kapacita zařízení, technický stav použitá technologie a dosahovaná kvalita práce ekologická náročnost (emise, vodní hospodářství, zeleň, odpady a jejich likvidace, bezodpadové technologie, životní prostředí) jakost produktivita práce

Co napsat do podnikatelského plánu? 7. Marketing analýza tuzemského a zahraničního trhu, podíl na trhu, obchodní značka, ochranná známka, logo, komunikační mix, dosažená ocenění na výstavách a veletrzích, konkurence, analýza SWOT, stanovení ceny – strategie, zvolení vhodné metody, kalkulační vzorec.

Co napsat do podnikatelského plánu? 8. Vztahy s finančními institucemi porovnání bank v místě podnikatele pro zřízení BÚ, smlouva o BÚ, podpisové vzory, stanovení čísla BÚ, druh úvěru, porovnání výhodnosti v různých bankách, žádost o úvěr. 9. Etapy postupného uskutečňování plánu (stručné shrnutí = závěr) harmonogram (časový sled) úkolů: termíny, odpovědnost, zhodnocení dosažení cíle podnikatelského plánu.

Co napsat do podnikatelského plánu? FINANČNÍ ČÁST 1. Výkazy Daňová evidence: –1. Příjmy, výdaje, výsledek hospodaření, –2. Přehled o majetku a závazcích, –3. Tok peněžní hotovosti. Účetnictví: –1. Rozvaha, –2. Výkaz zisku a ztráty, –3. Tok peněžní hotovosti, –2. Finanční analýza. Poměrové ukazatele finanční analýzy: –ukazatele likvidity, –ukazatele rentability, –ukazatele zadluženosti, –ukazatele aktivity.

Použitá literatura PETR KLÍNSKÝ, Otto Münch. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4. vyd. Praha: EDUKO. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN Ekonomie on-line [online]. Dostupné z: