Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_C_06 Tematická oblast: Ekonomika dopravy Téma: Podnikání Autor: Ing. Miroslav Vávra Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky, a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Podnikání Podnikání: soustavné plnění určitých cílů výrobního, obchodního nebo jiného charakteru, prováděné samostatně vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. vymezuje ho živnostenský zákon a obchodní zákoník podmínkou podnikání je existence výrobních faktorů – práce, přírodních zdrojů a kapitálu. je spojeno s konkrétním podnikatelským subjektem a trhem, na kterém budou výrobky nebo služby prodávány. subjektům, kteří se zabývají podnikáním, říkáme podnikatelé.

4 Podnikání Podnikatel: Podnik:
právně samostatný, vlastnicky oddělený právní subjekt, který vyvíjí svou činnost svým jménem, na svůj účet s cílem dosáhnout zisk mohou jím být jak jednotlivé osoby (fyzické osoby), nebo skupiny lidí (právnické osoby) pro své podnikání vytváří podnik Podnik: je organizovanou hospodářskou jednotkou, ve které se využívají výrobní činitelé k podnikání. Je charakterizován: právní samostatností (právní subjektivitou): jde o právo podniku jednat svým jménem hospodářskou samostatností: ze svých výnosů hradí náklady a dociluje zisku, samostatně rozhoduje o předmětu podnikání a o použití svých zdrojů, samostatně rozhoduje o vnitřním organizačním uspořádání, způsobu řízení a na trhu vystupuje jako samostatný subjekt

5 Podnikání Právní formy podnikání státní podniky
Podnikatel může podnikat v určité právní formě, kterou si sám zvolí. Hlavními kritérii pro volbu právní formy podnikání jsou způsob a rozsah ručení, počet zakladatelů, nároky na počáteční kapitál, náročnost založení podniku, účast na zisku popř. ztrátě, finanční možnosti či daňové zatížení. Může volit z těchto právních forem podnikání: živnosti (podnikání podle živnostenského zákona) obchodní společnosti (podnikání podle obchodního zákoníku) osobní OS - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost kapitálové OS - společnost s ručením omezeným - akciová společnost družstva státní podniky

6 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google