Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Základy ekonomiky Ověření ve výuce Třída: Oktáva Datum: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Romová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TÉMA: Podnikání, cíle podnikání
PŘEDMĚT: Základy ekonomiky KLÍČOVÁ SLOVA: náklady, výnosy, zisk, podnikání, podnikatelský záměr, fyzická, právnická osoba JMÉNO AUTORA: Mgr. Jana Romová

3 Metodický pokyn: výklad
zaměřit se na podnikatelský záměr, každý žák si promyslí body svého podnikatelského záměru a obhájí svůj nápad

4 Co je podnikání a jaké má cíle
PODNIKOVÁ EKONOMIKA Podnikání jako základ tržní ekonomiky Co je podnikání a jaké má cíle

5 Výnosy < náklady = ZTRÁTA
Náklady, výnosy, zisk ZISK – hlavní cíl podnikání NÁKLADY – vynaložené prostředky na podnikání v penězích VÝNOSY – obdržené prostředky v penězích Výsledek hospodaření = VÝNOSY – NÁKLADY Výnosy > náklady = ZISK Výnosy < náklady = ZTRÁTA

6 Co znamená podnikání? PODNIKÁNÍ – soustavná činnost,
která je provozována samostatně, vlastním jménem, na vlastní účet a jejímž účelem je dosažení zisku. Základní podmínky podnikání uvádí: - obchodní zákoník; - občanský zákoník; - živnostenský zákon.

7 Podnikat mohou: Aby se fyzická nebo právnická osoba mohla stát
fyzické osoby – občané; právnické osoby – organizace vytvořená lidmi; stát – např. České dráhy. Aby se fyzická nebo právnická osoba mohla stát podnikatelem, musí získat živnostenský list.

8 Fyzické osoby neboli „živnostníci“;
zapisovány do živnostenského rejstříku; např. Jan Nedbal, drogerie. Živnostenský rejstřík Seznam všech živností v daném regionu, vedený u městského či krajského živnostenského úřadu.

9 Právnické osoby neboli „obchodní společnosti“;
živnostenský list a společenská smlouva; zapisovány do obchodního rejstříku; např. Velox, s.r.o., Chrudim. Obchodní rejstřík Veřejný seznam všech právnických osob a některých fyzických osob, vedený u tzv. rejstříkového soudu v místě krajského soudu. Fyzická i právnická osoba vzniká zápisem do živnostenského nebo obchodního rejstříku!!!

10 Podnikatelský záměr NÁPAD – hlavní předpoklad začátku podnikání
Co s nápadem??? 1. Zjistíme případnou poptávku = průzkum trhu. 2. Na základě průzkumu stanovíme, jakou činnost budeme provádět a jakým způsobem. 3. Podle stanovené činnosti stanovíme, jaké budeme potřebovat výrobní faktory. 4. Posoudíme reálnost záměru.

11 ZDROJE: Klínský, P. – Münch, O. Ekonomika 1 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN s. 34–40.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google