ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Organizace sociální správy
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBECNÍ A KRAJSKÁ SAMOSPRÁVA
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.20
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Organizace Státní správy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Územní samospráva Poznámky, náměty, teze.
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Státní samospráva obec
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Obecní zřízení Můj domov, má vlast. Orgány obce obecní úřad odbory zastupitelstvo obce (zastupitelstvo města) rada obce (rada města) starosta (primátor)
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SPRÁVA OBCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_04_SPRÁVA OBCE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
MĚSTO VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Obecní zřízení – úvodní test
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL

OBEC Obec a město Obecní zastupitelstvo a rada Starosta Obecní úřad

CO JE OBEC?  Obec je ??? (doplň)  Území ČR je rozděleno na území jednotlivých obcí  Obec = samostatná samosprávní jednotka, územní celek, který je vymezen hranicemi území obce  Má vlastní úřady, majetek, příjmy a rozpočet

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI OBCÍ A MĚSTEM?  Všechny celky územní samosprávy = obec i město = obec  Město = více obyvatel, svoje náměstí, infrastrukturu (nemocnice, škola, obchod…)  Významná města (určeno zákonem) mají označení statutární město člení se na obvody (i Pardubice)  Praha = samostatný kraj  V čele obce je starosta (ve statutárních městech primátor)

ZASTUPITELSTVO A RADA OBCE  Zastupitelstvo = nejvyšší orgán obce je volený voliči města na 4 roky podle velikosti obce má členů  Rada = výkonný orgán, který rozhoduje o běžných provozních záležitostech, určuje podobu obecního úřadu je volen z řad obecního zastupitelstva, má členů

KDO JE STAROSTA ?  Starosta stojí v čele rady, zastupitelstva a celé obce  Je volen členy zastupitelstva z jejich středu  Je oprávněn jednat a činit úkony jménem obce: zastupuje obec navenek podepisuje právní předpisy obce  O většině otázek však rozhoduje zastupitelstvo a rada  Primátorka Pardubic je MUDr. Štěpánka Franková

CO JE OBECNÍ ÚŘAD ?  Vykonává veškerou státní správu svěřenou obci (přenesenou na obec)  Plní úkoly, které mu uloží zastupitelstvo nebo rada  V čele stojí starosta, výkonným pracovníkem je tajemník  Obecní úřad je rozdělen na jednotlivé odbory

JAKÉ ODBORY NAJDEME NA OBECNÍM ÚŘEDĚ O CO TAM MŮŽEME ZAŘÍDIT?  Doprava – registr vozidel, řidičské průkazy…  Správní agenda – evidence obyvatel, občanské průkazy, pasy, památková péče…  Stavební úřad – územní plánování, stavební povolení….  Majetek města – byty, pozemky, nebytové prostory…  Sociální věci – zdravotně postižení, příspěvky v hmotné nouzi, sociálně – právní ochrana dětí

JAKÉ ODBORY NAJDEME NA OBECNÍM ÚŘEDĚ O CO TAM MŮŽEME ZAŘÍDIT?  Komunitní služby – školství, kultura a sport, sociální služby…  Živnostenský úřad – živnostenský rejstřík, podnikání, kontrola…  Životní prostředí – odpady, ovzduší, půdní fond, rybářské lístky…  Pokuty, poplatky a platby

ROZHODNI, KTERÝ ODBOR BUDE ŘEŠIT NÁSLEDUJÍCÍ ZÁLEŽITOSTI 1. Upozornit na poškozenou silnici 2. Požádat o přídavek na dítě 3. Upozornit na černou skládku 4. Požádat o nový občanský průkaz 5. Chcete začít podnikat 6. Chcete začít stavět nový dům 7. Požádat o dotaci na sportovní klub 8. Chcete přihlásit svého psa

CITACE O PHDR. MAREK MIČIENKA. Občan a jeho obec. vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR: Partners Czek,o.p.s., 2004.