Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/15_MĚSTSKÝ_ÚŘAD Téma: Městský úřad Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku únor 2013 Doba ověření Učitel žákům vysvětlí co vše je možné vyřídit na MÚ, seznámí se s úkoly MÚ a zastupitelstva města . Závěrečný úkol žáci zvládli. Je určen pro žáky 6.ročníku. Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

3 Městský ÚřaD

4 Městský úřad Město je řízeno městským úřadem.
Podle zákona tvoří úřad starosta, místostarostové, tajemník úřadu a zaměstnanci úřadu. V čele úřadu je starosta, který je spolu se zastupitelstvem města volen v obecních volbách. Zastupitelstvo rozhoduje o všech důležitých záležitostech. Volby se opakují každé čtyři roky. Městský úřad má několik kanceláří - odborů.

5 Zastupitelstvo Schvaluje územní plán obce a její rozpočet
zřizuje a ruší obecní policii rozhoduje o vyhlášení místního referenda nebo volí a odvolává starostu. rozhoduje např. o opravě chodníků, otevření mateřské školky, zajišťuje dopravu do dalších obcí, zřizuje hřiště, autobusové zastávky atd. podporuje kulturní život v obci, spolupracuje se spolky, pořádá výstavy, plesy atd.

6 Části městského úřadu Živnostenský odbor
Lidé, kteří chtějí podnikat- otevřít si dílnu, prodávat výrobky a podobně, musí nejprve žádat o povolení živnostenský odbor. Odbor sociálních věcí, školství a kultury Úředníci se starají o všechny kulturní památky a školy ve městě. Pomáhají také lidem se zdravotním postižením, sociálně slabým a starým lidem. Odbor výstavby Schvaluje a kontroluje nové stavby ve městě.

7 Části městského úřadu Matrika Obřadní síň Odbor životního prostředí
Matrika vede přehled o obyvatelích našeho města. O tom, kdy se narodily a kdy umřeli. Vydává rodné listy, oddací listy a úmrtní listy. Obřadní síň V obřadní síni se konají svatební obřady. Novomanžele oddává starosta města. Patří to k jeho povinnostem. Odbor životního prostředí Zabezpečuje čistotu města, stará se o odpadky a skládky.

8 Povinnosti městského úřadu
podávat informace žadatelům plnit úkoly uložené radou nebo zastupitelstvem obce pomáhat výborům a komisím v jejich činnosti vykonávat státní správu s výjimkou výkonu těch věcí, které zasahují do pravomoci rady obce, zastupitelstva obce nebo obecních komisí zřídit na veřejně dostupném místě úřední desku

9 Úkoly Jak se jmenuje starosta města Veselí nad Moravou?
Kde sídlí městský úřad Veselí nad Moravou? Jaké odbory jsou na městském úřadu? Co vyřídíš na matrice?

10 Řešení Starosta města Veselí nad Moravou se jmenuje
Ing. Miloš Kozumplík Ve Veselí nad Moravou sídlí městský úřad v ulici Školní (vedle Církevní ZŠ) Na městském úřadě je odbor živnostenský odbor, odbor sociálních věcí, školství a kultury, odbor výstavby. Na matrice se dají zjistit údaje o obyvatelích města, jako jsou da narození a úmrtí. Získat zde rodný list, oddací list a úmrtní list.

11 Zdroje


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"

Podobné prezentace


Reklamy Google