Finanční spoluúčast zaměstnanců (FSZ) - Současné evropské iniciativy Červen 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Pojem přeměna obchodní společnosti
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Příjmy z kapitálového majetku
Hlavní město praha a integrace cizinců
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
RIZIKO.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Představení projektu.
RIZIKO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
SITUACE NA TRHU PRÁCE JIŘÍ KOLÁŘ,
Josef Bernard, Renata Mikešová
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Finanční spoluúčast zaměstnanců (FSZ) - Současné evropské iniciativy Červen 2015

Základy  Začalo to mým pobytem v Baskicku, kde žije 2.2 mil. obyvatel, a to v provincii Gipuzkoa s 710,000 obyvateli. Tam sociální ekonomika představuje 10% zaměstnanosti. Z tohoto zhruba 50 % je ve zpracovatelském průmyslu.  V Gipuzkoa je zhruba 15 pracovních míst v sociální ekonomice na jeden kilometr čtvereční kilometr.

Základy  Domnívám se, že jedná o jednu z nejvyšších koncentrací takových pracovních míst na světě. Podobně je tomu s koncentrací výborných restaurací počtu michelinských hvězdiček na čtvereční kilometr.  Rozhodla jsem se, že Baskicko je vynikající případovou studii, zvláště proto, že se dají najít zajímavé paralely mezi Českou republikou a touto oblastí na severu Španělska.

Případová studie: Baskicko / Česká republika 1. Baskicko prošlo před 40 lety přechodem od autoritativního režimu k demokracii, což je v některých ohledech srovnatelné s tím, čím česká společnost prošla před 25 lety. 2. Baskicko je dnes poměrně bohatý evropský region - HDP na obyvatele je zhruba na140 % evropského průměru, má významnou koncentrací hutního průmyslu a velký podíl malých a středních podniků.

Případová studie: Baskicko / Česká republika OECD 2014 REGIONAL WELLBEING REPORT  Disponibilní důchod domácností Baskicko Praha Morava Bavorsko Euro 19,445 13,650 9,515 20,237

Počáteční akce  V září 2014 to byla studie na Jak podporovat podnikání prostřednictvím finanční spoluúčasti zaměstnanců v České republice, včetně příkladu z praxe z Mondragonu.  V říjnu 2014 byl uspořádán seminář pod záštitou Rady vlády pro udržitelný rozvoj.

Shrnutí a doporučení pro FSZ v Evropě 1. Debata o FSZ na evropské úrovni a v členských státech musí být obnovena s cílem zvýšit povědomí o FSZ a podpořit sociální partnery. 2. Podnikům působících přes hranice, zejména malým a středním podnikům by měla být nabídnuta pomoc, zejména při překonávání daňových překážek v některých zemích EU/EHP. 3. Zavádění FSZ musí být dobrovolné; musí být doplňkem stávajících systémů odměňování, nemá nahrazovat nezávislé penzijní systémy a nemá negativně ovlivňovat kolektivní vyjednávání o mzdách.

Shrnutí a doporučení pro FSZ v Evropě 4. EFP může přinést žádoucí výhody, například:  větší podíl zisků společností rozdělovaných místně zaměstnancům, což by pomohlo ke zvýšení regionální kupní síly a též mohl zvýšit šance dané společnosti na úspěch v daném regionu;  dobrý systém vedení a řízení společností a zlepšení podnikového řízení, který napomáhá k zvýšení příjmů prostřednictvím účasti na úspěchu dané společnosti;  motivující účinek, a tím i přispět k většímu pocitu identifikace s podnikem, čímž se může snížit fluktuace zaměstnanců.

Shrnutí a doporučení pro FSZ v Evropě 5. Příklady dobré praxe by měly být průběžně zveřejňovány. Související činnosti by měly být podpořeny z rozpočtu EU prostřednictvím účelové zaměřené rozpočtové položky. 6. Měly být vytvořeny zdroje informací o provádění FSZ, jak pro podniky a zaměstnance, tak i vzdělávací kurzy a poradenství nezávislých institucí, tzn. kvalitních nevládních organizací. Tyto závěry jsou odvozeny ze stanoviska Evropského a sociálního výboru k EFP v Evropě v roce 2010

Počáteční akce Identifikované čtyři hlavní strategie: 1. Zaměření na snižování nedostatku informací/znalostí. 2. Podpora pozitivních zkušeností prostřednictvím případových studií/nejlepších postupů. 3. Zahájení kroků překonat ideologický mýtus. 4. Identifikace legislativních překážek a vypracování příslušných legislativních změn.

Akce EU - Pilotní projekt Projekt EU "Realizace pilotního projektu - Podpora zaměstnanců a účasti", který hodnotí EFP celé EU-28 a je zaměřen na formulaci možných regulativních a neregulativních opatření na podporu FSZ na úrovni EU. Pilotní projekt je součástí Akčního plánu 2012 EK o evropském obchodním právu a systému vedení a řízení podniků.

Akce EU - konference v lednu 2014 V rámci pilotního projektu se konala konference „Přijetí opatření: Podpora zaměstnaneckého vlastnictví akcií“ organizovaném DG MARKT (GŘ vnitřního trhu) v lednu 2014  (( d14b838cbf3abf886f492c721b)

Akce EU  Studie „Podpora zaměstnaneckého vlastnictví a participace“, kterou z pověření DG MARKT vypracovala Inter-University Centre - Závěrečná zpráva byla publikována v říjnu  Evropská Komise rozhodla o zásadní restrukturalizaci nového generálního ředitelství zabývající se vnitřním trhem, průmyslem, podnikáním a malými a středními podniky, které bylo vytvořeno na začátku roku 2015 – DG Growth

Pětibodový plán: 1. Spustit virtuální centrum pro FSZ; 2. Vytvořit expertní skupinu Evropské Komise; 3. Implementovat Akční program s cílem zvýšit povědomí o FSZ; 4. Zavést Kodex chování pro FSZ; 5. Legislativní návrh na Společný opční evropský režim pro FSZ.

1. Spustit virtuální centrum pro FSZ Akce 1: Poskytnout on-line nástroj, který by mohl být nahrán na různých internetových stránkách, a který by umožnil snadný přístup k informacím o FSZ v celé EU-28; Akce 2: Doplnit on-line nástroj o efektivní daňový kalkulátor daňových sazeb umožňující porovnávat příspěvky na sociální zabezpečení a zdanění FSZ v 28 členských státech (doplňkový nástroj).

2. Vytvořit expertní skupinu Evropské komise Akce 3: Skupina odborníků na FSZ bude mít tyto úkoly:  Dávat pravidelná doporučení politik týkajících se FSZ na základě osvědčených postupů a aktualizovat informace o FSZ. Dávat je k dispozici prostřednictvím Virtuálního Centra pro FSZ.  Připravit vypracování Kodexu chování pro FSZ na základě kompilace informací o standardních vzorech a na pokynech pro zaměstnance a plynule zlepšovat sadu nástrojů řídících FSZ.  Pomáhat Komisi při kontrole proveditelnosti a připravit potenciální budoucí návrh legislativy FSZ.

3. Implementovat Akční program s cílem zvýšit povědomí o FSZ Akce 4: Zahájit informační kampaň a zapojit zaměstnavatele, zástupce zaměstnanců a další zúčastněné strany. Měla by být doprovázena PR strategií. Akce 5: Vytvořit soubor opatření k zvyšování povědomí o FSZ, např. přidělit aktivity související s FSZ jednomu konkrétnímu komisaři odpovědnému za FSZ.

3. Implementovat Akční program s cílem zvýšit povědomí o FSZ  Např. Vzhledem k tomu, že FSZ je tématem přesahující sektorový pohled, mohou jednotliví aktéři z různých politických orgánů a jejich sítí přinést významný pozitivní efekt.  Jmenování konkrétního komisaře je důležité pro zviditelnění tématu FSZ, protože individuální zapojení jednotlivých zástupců je osvědčeným faktorem pro posun každé iniciativy.

3. Implementovat Akční program s cílem zvýšit povědomí o FSZ  Rozvíjet síť evropských úředníků a politiků zajímajících se o FSZ z různých politických orgánů na úrovni EU.  Popularizovat FSZ v médiích - vstřícným způsobem, např. informační letáky nebo krátkými videoklipy, např. - OcbsHM OcbsHM  Provést další propagační akce, např. zavést Evropský den FSZ.

4. Zavést Kodex chování pro FSZ Akce 6: Vypracovat standardní šablony pro FSZ na základě osvědčených postupů vyplývající z Pilotního projektu EU. Takové standardní šablony by měly být obecné povahy, přihlížely by k různému prostředí i různým tradicím FSZ, stejně jako k různým typům firem. Pro tento účel by také mohly být shromažďovány obecné definice příslušných pojmů.

4. Zavést Kodex chování pro FSZ Akce 7: Vypracovat pokyny či doporučení pro zaměstnance o FSZ popisující přehledným způsobem pojem FSZ, možnosti pro zaměstnance, stejně jako potenciální nástrahy. Standardní šablony a pokyny či doporučení pro zaměstnance by mohly být dány k dispozici prostřednictvím virtuálního centra pro FSZ.

5. Legislativní návrh na Společný evropský režim pro FSZ Akce 8: Ověřit právní základ a možnosti vytvoření Společného evropského režimu pro FSZ jak to požaduje usnesení Evropského parlamentu z roku Takový dobrovolný druhý režim by fungoval souběžně s vnitrostátními právními předpisy a vyrovnal by startovní čáru pro využití FSZ.

EU Akce Tabulka: Klasifikace členských států EU podle intenzity regulačních a podpůrných opatření pro FSZ

Závěr  "Můžeme mít demokracii v této zemi, nebo můžeme mít velké bohatství koncentrované v rukou několika vyvolených ale nemůžeme mít obojí." Louis D. Brandeis, soudce Nejvyššího soudu USA,  Citát používaný profesorem Sociální ekonomie a družstevního podnikání Frederik Freundlich z Mondragon University.  Eskerrik ASKO