Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Advertisements

Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.17 Ročník2. ročník.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob; Daň z příjmů právnických osob; Společná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Daň z nabytí nemovitých věcí
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Kód vzdělávacího materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zdroje financování majetku - PASIVA
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Roční zúčtování příjmů poplatníka Je určeno pro zaměstnance, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Poplatník žádá svého zaměstnavatele o roční.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Celkový základ daně.
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí Tematická oblast a předmětFinanční trhy - Ekonomika Název učebního materiáluPřímé daně ČR AutorIng. Lenka Hřibová Datum vytvoření , aktualizováno Anotace Učební materiál slouží jako podklad pro výuku Ekonomiky. Prezentace je zaměřena na přímé daně ČR a na jejich konkrétní charakteristiku.

Osnova: 1.Obecná charakteristika přímých daní 2.Rozdělení přímých daní 3.Daň z příjmu FO 4.Daň z příjmu PO 5.Daň silniční 6.Daň dědická a darovací 7.Daň z převodu nemovitosti 8.Daň z nemovitosti 9.Otázky k opakování s řešením 10.Zdroje Přímé daně ČR

1. Obecná charakteristika přímých daní  jsou vázány na konkrétní FO nebo PO  příjem veřejných rozpočtů  jsou vybírány přímo prostřednictvím FÚ na základě daňového přiznání ve stanoveném termínu  předmětem daně je příjem nebo majetek FO či PO

2. Rozdělení přímých daní majetkové důchodové Daň z příjmu FO Silniční daň Daň dědická a darovací Daň z příjmu PO Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí

3. Daň z příjmu FO  daň přímá, důchodová  srážková nebo zálohová  správcem je finanční úřad Poplatník  osoba, kterou daň zatěžuje – zaměstnanec nebo OSVČ

Plátce Předmět daně  FO (OSVČ) nebo zaměstnavatel  příjmy ze závislé činnosti  příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti  příjmy z kapitálového majetku  příjmy z pronájmu  ostatní příjmy

Základ daně Sazba daně (r. 2016) Zdaňovací období  superhrubá mzda (u závislé činnosti)  hospodářský výsledek (u OSVČ)  15 %  kalendářní rok Splatnost daně  zpětně, ke dni , v případě daňového poradce

Slevy na dani – pro rok 2016 Sleva na daniPoznámka Poplatník § 35 ba ZDP Částečná invalidita Plná invalidita ZTP/P Studium Manželka (manžel) Dítě§ 35 c ZDP Školkovné§ 35 bb ZDP

4. Daň z příjmu PO  daň přímá, důchodová  zálohová  správcem je finanční úřad Poplatník  účetní jednotka – podnik, firma

Sazba daně – pro rok 2016  19 % Plátce daně  účetní jednotka – podnik, firma Předmět daně  hospodářský výsledek, zaokrouhlený na tisíce dolů  lze upravit o odčitatelné položky a slevy (dary, ztráta minulých let,…)

Splatnost daně  zpětně, k , v případě auditora k Zdaňovací období  kalendářní rok

5. Daň silniční Poplatník daně Plátce daně  FO uvedená v technickém průkazu  daň přímá  daň majetková

Zdaňovací období  kalendářní rok Předmět daně  silniční motorové vozidlo, které je užíváno k podnikání a má přidělenou SPZ Základ daně  objem motoru motorového vozidla Splatnost daně  zpětně,

6. Daň dědická a darovací Základ daně Splatnost daně  velikost příslušného majetku  do 30-ti dnů od uzavření smlouvy  daň přímá  daň majetková, jednorázová

Předmět daně  zděděný majetek  dar Plátce daně  I. skupina – příbuzní v řadě přímé  II. skupina – řada pobočná  III. ostatní Sazba daně  I. a II. skupina – osvobozeni  III. skupina – 7 – 40 %

7. Daň z nabytí nemovitých věcí Plátce daně Splatnost daně  převodce majetku (kupující je ručitel)  do 3 měsíců od podpisu smlouvy  daň přímá  daň majetková, jednorázová  platí se při úplatném převodu nemovitosti (i při výměně) Sazba daně  4% z ceny nemovitosti

8. Daň z nemovitých věcí Plátce a poplatník daně Splatnost daně  majitel nemovitosti  (daňové přiznání k )  daň přímá  daň majetková, platí se dopředu  100% příjem obce, ve které se nemovitost nachází

Zdaňovací období  kalendářní rok Předmět daně  pozemek, který poskytuje nějaký užitek  stavby, které jsou určeny k bydlení, rekreaci, podnikatelské činnosti Sazba daně  různé koeficienty pro jednotlivé obce a města

Dědic nebo obdarovaný: I. skupina – přímá řada II. skupina – pobočná řada III. skupina - ostatní 6. Definuj plátce daně dědické. Příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání, příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu, ostatní příjmy 9. Předmět daně z příjmu FO. 19 % 8. Jaká je sazba daně z příjmu PO? Převodce majetku 7. Kdo je plátcem daně z převodu nemovitosti , u daňového poradce či auditora k Splatnost daně z příjmu FO a PO. 4% z ceny nemovitosti 4. Jaká je sazba daně z převodu nemovitosti? Pozemek nebo stavba (nemovitost) 3. Co je předmětem daně z nemovitosti? Silniční motorové vozidlo používané k podnikání a má přidělenou SPZ 2. Jaký je předmět daně silniční? Daň z příjmu FO a PO, daň silniční, daň z nemovitosti, daň z převodu nemovitosti, daň dědická a darovací. 1. Vyjmenujte daně přímé. 9. Otázky k opakování s řešením

10. Zdroje  Texty jsou tvorbou autora.  Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2011/2012. Zlín, CEED ISBN

Děkuji za pozornost