Elektronické tržiště ve městě – přínosy praktického využití Město Cheb Bc. Jiří Kurucz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
Základní informace o novém systému elektronických tržišť a legislativních změnách JUDr. Daniel Weinhold, Ph. D. 24. května 2012.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace k Minimálnímu povinnému seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Elektronické tržiště Gemin. Elektronické tržiště Gemin - nový systém e-tržišť jako součást soustavy NIPEZ pro zadávání VZ - regulaci upravuje.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Seminář pro žadatele IROP
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
Zákon o sociálním podnikání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Plánování ve školní tělesné výchově
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Obsah veřejných rozpočtů III
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Informační systém základních registrů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Elektronické tržiště ve městě – přínosy praktického využití Město Cheb Bc. Jiří Kurucz

Elektronická tržiště - obecně  Povinnost používat elektronické tržiště je stanovena usnesením vlády ČR č. 343/2010 a řídí se druhem zadavatele, předmětem zakázky a její předpokládanou hodnotou. Povinnost používat tržiště je uložena všem ústředním orgánům státní správy a jim podřízeným organizacím.  Elektronická tržiště mohou dobrovolně využívat i ostatní zadavatelé, především pak územně samosprávně celky a jejich příspěvkové organizace.  Ministerstvem pro místní rozvoj bylo vydáno prohlášení, ve kterém je doporučeno dobrovolným zadavatelům, zejména obcím, krajům a jimi zřízeným příspěvkovým organizacím, využívat pro pořizování a obnovu standardizovatelných komodit elektronická tržiště.  Prostřednictvím tržiště lze zadávat pouze veřejné zakázky malého rozsahu a podlimitní zakázky v rámci zjednodušeného podlimitního řízení.

Zadavatelé veřejných zakázek v rámci elektronických tržišť Povinní Povinnost je uložena všem: ústředním orgánům státní správy podřízeným organizacím jednotlivých ÚOSS Dobrovolní Dobrovolně mohou e-tržiště využívat i další zadavatelé: územně samosprávné celky příspěvkové organizace, u níž funkci zřizovatele vykonává územní samosprávný celek sektoroví zadavatelé, dotovaní zadavatelé.

Elektronické tržiště Gemin – Město Cheb  V polovině roku 2012 byla zakoupena městem Cheb licence k elektronickému nástroji E-ZAK splňující všechny podmínky týkající se elektronických nástrojů a úkonů učiněných elektronicky při zadávání veřejných zakázek. V současnosti je využíván jako profil zadavatele, nástroj pro administraci veřejných zakázek a také jako prostředek umožňující hodnocení nabídek uchazečů prostřednictvím elektronické aukce.  Na základě pozitivních zkušeností s elektronickým nástrojem E-ZAK a spokojeností s poskytovaným rozsahem služeb bylo v červenci roku 2013 rozhodnuto radou města o propojení nástroje E-ZAK s elektronickým tržištěm Gemin a jeho následným využíváním. Registrace na e-tržišti a propojení s nástrojem E-ZAK proběhlo v říjnu Město Cheb tak následovalo příkladu dalších obcí nejen v rámci Karlovarského kraje využívající e-tržiště a jeho propojení s nástrojem E-ZAK.  Přestože povinnost používání e-tržiště byla pro město Cheb jako zadavatele veřejných zakázek dobrovolná, je dosti pravděpodobné, že během několika let mu bude povinnost používat e-tržiště uložena.

Registrace zadavatele na e-tržišti  Dne byla provedena registrace na elektronickém tržišti Gemin - výpis z registru ekonomických subjektů - plná moc / pověření k zastupování organizace příslušné osoby (administrátora) - administrátor: stanovení organizační struktury, přidávání uživatelů, přidělování oprávnění atd.  Dne byl odeslán formulář Oznámení profilu zadavatele ve Věstníku veřejných zakázek - uvedení odkazu na elektronické tržiště

Podoba profilu města Cheb - Gemin

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek městem Cheb  Před zahájením zadávání veřejných zakázek prostřednictvím elektronického tržiště bylo nutné zpracovat podmínky jeho využívání do interní směrnice městského úřadu.  Rozhodnutím rady města Chebu bylo stanoveno, že za volbu vhodného druhu zadávacího řízení, jakož i průběh zadávacího řízení bude odpovídat vždy příslušný odbor iniciující a svým rozpočtem garantující zadání a následnou realizaci veřejné zakázky. Oddělení právní odboru kanceláře starosty poskytuje zadávajícím odborům pouze metodickou podporu. Ti tak mají povinnost řídit se nejen nařízením vlády ČR upravující podmínky elektronického zadávání veřejných zakázek, ale také zmíněnou směrnicí.  Zaměstnanci oddělení právního poskytující zadávajícím odborům metodickou podporu absolvovali několikahodinové proškolení týkající se práce v rámci elektronického tržiště Gemin. Odbory městského úřadu mají navíc k dispozici po celou dobu využívání e-tržiště technickou podporu poskytovanou telefonickými i elektronickými prostředky.

Přehled činnosti – Město Cheb Přehled zadávaných veřejných zakázek malého rozsahu formou otevřené výzvy 18 veřejných zakázek na nákup kancelářských potřeb 17 zadaných veřejných zakázek 1 veřejná zakázka zrušena (nesplnění podmínek zadavatele) průměrná účast na jedné veřejné zakázce: 3 uchazeči Přehled finančních objemů zadávaných veřejných zakázek Celková procentuální úspora oproti předpokládané hodnotě bez DPH: 12 % Celková předpokládaná hodnota veřejných zakázek: 373 tisíc Kč bez DPH Celková hodnota zadaných zakázek: 328 tisíc Kč bez DPH Průměrná procentuální úspora na jedné zadané veřejné zakázce: 16,5 %

Ukázka seznamu zadávaných zakázek

Detail veřejné zakázky zadávané prostřednictvím e-tržiště

Přínosy využívání elektronického tržiště Gemin  Využíváním elektronického tržiště bylo dosaženo zvýšení efektivity a úspor při vynakládání veřejných prostředků pro realizaci veřejných zakázek malého rozsahu.  Dalším přínosem a pozitivním důsledkem využívání tržiště je zjednodušení, standardizace a zprůhlednění zadávání veřejných zakázek malého rozsahu.  Pracovníkům Městského úřadu Cheb umožňuje tržiště Gemin zadávání rychlých a operativních nákupů, a to i bez důkladné znalosti zákona a uvedeného nařízení vlády. Jelikož se v případě elektronického tržiště jedná o plně elektronický systém s přehledným nástrojem nápovědy, jsou všechny úkony zadavatele prováděny elektronicky a nahrazují tak dosavadní listinný způsob nákupu běžně nakupovaných komodit.  V celkovém důsledku dochází k úspoře času zaměstnanců úřadu a finančních prostředků, ale také snižování náročnosti administrace veřejných zakázek malého rozsahu. Celý proces zadávání veřejných zakázek jednoznačně směřuje ke kompletní elektronizaci, což dokazují i nově přijaté evropské směrnice. Elektronická administrace a kompletní elektronizace zadávání veřejných zakázek je tak pouze otázkou času.

Výhled do budoucna  Od je na základě usnesení vedení města a rozhodnutí Rady města Chebu počítáno se zahájením centrálního nakupování pro právnické osoby založené nebo zřízené městem Cheb. Z uvedeného důvodu je více než pravděpodobné, že využívání elektrického tržiště Gemin bude rozšířeno i pro celou řadu dalších standardizovatelných komodit.

Příloha Směrnice pro zadávání veřejných zakázek městem Cheb

KONEC Děkuji všem za pozornost Bc. Jiří Kurucz úředník oddělení právního odbor kanceláře starosty Městský úřad Cheb náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 1/ Cheb tel.: fax.: