Právo na přístup k úhradovým informacím v platné legislativě a v praxi JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Nástroje územního plánování
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Ochrana práv ve veřejné správě
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní předpisy ve zdravotnictví
Ochrana práv ve veřejné správě
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Právo na informace Tereza Danielisová,
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
JUDr. Jaroslav Stránský
Územní samospráva Obce
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Obecná část daňového práva procesního I
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Obecná část daňového práva procesního I
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Správa sociálního zabezpečení
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecná část rozpočtového práva III
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
GDPR a budoucí redakční praxe
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Právo na přístup k úhradovým informacím v platné legislativě a v praxi JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Program Trocha historie a právní filosofie Informační povinnost zdravotní pojišťovny – Existence, rozsah, výjimky – Smlouvy a další informace ke zveřejnění ve sféře zdravotních pojišťoven Informační povinnost dalších subjektů – Ministerstvo zdravotnictví, kraje – Veřejné a veřejně vlastněné nemocnice, veřejné a veřejně vlastněné „servisní organizace“ – Subjekty úhradových procesů – zástupci segmentu, komory, odborné společnosti Případové studie Zlepšovací návrhy

Trocha historie a právní filosofie Dosavadní stav: – Názory na ekonomiku založeny na dojmech či partikulární zkušenosti – Chaotická veřejná debata ("jiné segmenty berou peníze za nic, my jsme biti a děláme všechnu práci") – Chaotická úhradová legislativa ("jsou OK váhy 2013, nebo váhy*KSp 2014?") – Chaotické hodnocení efektivity ("nedáme peníze řetězci A, když řetězec B vydělal půlmiliardu") – Chaotická judikatura ÚS ("který konkrétní poskytovatel neměl z ÚV 2013 pokryty náklady&zisk, a proč?") – Neúspěch reforem Smysl snahy o přístup k informacím: – Zdravotnická politika založená na důkazech

Trocha historie a právní filosofie Immanuel Kant: – "Každé jednání týkající se práv jiných lidí, pokud se řídí maximou, jež nepřipouští zveřejnění, je neprávo." Listina, čl. 17 – Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. – Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti – Podmínky a provedení stanoví zákon Politické právo dle čl. 17 – „Stejně dobré" jako např. právo volit, právo na svobodu projevu – Vcelku beztrestně porušováno – Analogie s přístupem k ZD na přelomu tisíciletí ("nic pro laiky") Zákonný základ – zákon 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím – rozsáhlá judikatura ÚS, NSS – zdroj poučení i mimo resort (daňová správa, ČEZ, pražský DP, letiště, hradecký fotbal) – globální platnost - nejen smlouvy a nejen pojišťovny!

Kdo je povinen zveřejňovat § 2 odst. 1) ZSPI – „povinnými subjekty, které mají podle tohoto zákona povinnost poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti, jsou státní orgány, územní samosprávné celky a jejich orgány a veřejné instituce“ I. ÚS 260/06 ze dne (Letiště Praha), test „veřejná nebo soukromá“: – způsob vzniku (zániku) instituce (z pohledu přítomnosti či nepřítomnosti soukromoprávního úkonu), – hledisko osoby zřizovatele (z pohledu toho, zda je zřizovatelem instituce jako takové stát či nikoli; pokud ano, jedná se o znak vlastní veřejné instituci), – subjekt vytvářející jednotlivé orgány instituce (z toho pohledu, zda dochází ke kreaci orgánů státem či nikoli; jestliže ano, jde o charakteristický rys pro veřejnou instituci), – existence či neexistence státního dohledu nad činností instituce (existence státního dohledu je přitom typická pro veřejnou instituci) a – veřejný nebo soukromý účel instituce (veřejný účel je typickým znakem veřejné instituce).

Zdravotní pojišťovny Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR je subjekt informační povinnosti – III. ÚS 671/02 ze dne – NSS 3 Ads 33/ ze dne (Král vs. VZP) Zaměstnanecká zdravotní pojišťovna je subjekt informační povinnosti – MS Praha 12 Cad 11/2007 ze dne (Vepřek vs. ZPMV) – ZP-01075/09 ze dne (vlastní praxe ZPMV) Praxe – Opakované přísliby MZ i zdravotních pojišťoven, naposled TK 2012 – Probíhající soudní spor PZP ČR vs. VZP – Více než 2,5 roku nečinnost MS Praha ve věci dříve judikované NSS

Zdravotní pojišťovny Zveřejnění smluv mezi pojišťovnami a poskytovateli zásadně nebrání obchodní tajemství, majetkové poměry, povinná mlčenlivost zaměstnanců pojišťoven – Původní názor v MS Praha 12 Ca 70/ ze dne restriktivní – Opačný názor NSS v 3 Ads 33/ ze dne – Od té doby žádný známý právní protinázor – Srv. definici obchodního tajemství, nyní v NOZ Souhlasu poskytovatele zdravotních služeb se zveřejněním úhradových informací pojišťovnou zásadně není třeba – Dtto 3 Ads 33/ ze dne : „Povinnost mlčenlivosti upravená § 24a zákona o VZP a § 23 zákona č. 592/1992 Sb., k níž odkazy v poznámce pod čarou směřovaly, nemá ve svém důsledku omezit aplikaci zákona č. 106/1999 Sb. Opačný přístup by vedl k absurdním závěrům, že podle zákona č. 106/1999 Sb. by informace sice být poskytnuta měla, ale s ohledem na povinnost mlčenlivosti konkrétních zaměstnanců VZP jí současně poskytnout nelze.“ – Nesouladně ZPMV na tripartitě i MZ ČR v dokumentu ze

Zdravotní pojišťovny Informace o dalších smluvních ujednáních pojišťoven s poskytovateli, zejména o tzv. úhradových dodatcích, zveřejnění podléhají – Veškerá smluvní ujednání, vč. „centrových“ dodatků dle § 15 (5) zák. 48/1997 Sb. a vč. případných finančních plnění mimo smlouvy – Nutné informace o historii referenčních období, korektně MZ ČR v dokumentu ze Informace o vykázaných zdravotních službách, lécích či materiálu, jejich ceně a úhradě z veřejného pojištění, zveřejnění podléhají s omezeními danými zákonem 101/2000 Sb. – Nutno očistit o osobní údaje (určený nebo určitelný subjekt údajů) – Významné informace o vykázané (faktické?) ceně ZUM, ZULP – Soubory vykázaných dávek po anonymizaci?

Zdravotní pojišťovny Výstupy z kontrolní činnosti, revizní zprávy, dohody ze smírčích řízení zveřejnění podléhají s omezeními danými zákonem 101/2000 Sb. – Významné informace o aktivitě ZP proti porušování smluvních povinností poskytovatele – Dohody „na půli cesty“ při nesplnění podmínek úhrady v kontextu nakládání s veřejnými prostředky – Smír jako „zvýhodnění konkurence“ či reálný odhad šancí u soudu? – Řešeno v rozhodnutích NSS 5 As 64/ ze dne 1. června 2010 a NSS 1 As 142/2012 ze dne 30. října 2012 (daňová správa, prominutí penále) Výstupy z rozhodovací praxe zdravotní pojišťovny vůči pojištěncům zveřejnění podléhají s omezeními danými zákonem 101/2000 Sb. – Informace o reálném rozsahu nároku, správním uvážení ZP, ochraně proti diskriminaci – Žádoucí sjednocení praxe (zejm. výjimečná úhrada); správní soudnictví?

Zdravotní pojišťovny Podklady pro rozhodování, metodické, statistické a analytické výstupy z činnosti zdravotních pojišťoven zveřejnění zásadně podléhají – Výluka v § 11 odst. 1) ZSPI pro „výlučně vnitřní pokyny“, NSS 5 As 28/ , ze dne (daňové úlevy, pokyny pro postup správce daně), kritérium dopadu na třetí osoby – Zastupitelská role správních a dozorčích rad, analogicky NSS 6 As 79/ ze dne 27. června 2007 (informace ze zastupitelstev obcí) – Výluka v § 2 odst. 4) ZSPI, „názory, budoucí rozhodnutí, nové informace“, řešeno v NSS 1 As 107/ ze dne , jakmile byl názor zachycen na nosič, výluka se neuplatní – Vyšší nákladnost zpracování lze zohlednit dle § 17 odst. 1) ZSPI – „Povinnost ZP vědět a mít názor“

Zdravotní pojišťovny Smluvní vztahy s dodavateli zdravotních pojišťoven, informace zveřejnění podléhají – Analogicky jako u smluv s poskytovateli zdravotních služeb Informace o korporacích vlastněných či ovládaných zdravotními pojišťovnami zveřejnění zpravidla podléhají – Informační povinnost dle ZSPI se vztahuje i na některé obchodní korporace (přes jejich značný odpor vč. ústavních stížností) – NSS 2 Ans 4/ ze dne (ČEZ, a.s., podíl státu) – NSS 1 As 114/2011 – 121 ze dne (Dopravní podnik hl.m. Prahy, a.s.) – NSS 8 As 57/ ze dne (akciová společnosti FC Hradec Králové) – Nutné vyhodnocení případ od případu (problematické u komerčního pojištění), k úvaze je potřeba a právní přípustnost existence vybraných ovládaných společností, pokud by šlo o PZS

Zdravotní pojišťovny Informace o činnosti Národního referenčního centra zveřejnění podléhají – Právní povaha svědčí spíše o soukromoprávní povaze – Patrně však ovládána v obchodněprávním smyslu veřejnými institucemi, soukromí členové jsou patrně minoritní – Otázka pověření veřejnoprávními úkoly dle § 2 odst. 2) ZSPI – Patrně vhodná restrukturalizace, MZ korektně v dokumentu ze Smlouvy výrobci léků a materiálu, dohody o nejvyšší ceně, risk- sharingové smlouvy, podklady pro tvorbu pozitivních listů zveřejnění podléhají mimo výjimku obchodního tajemství – Výjimka obchodního tajemství výslovně zmíněna v části šesté zákona 48/1997 Sb. – Otázka vztahu výjimky k risk-sharingovým smlouvám u VILP (základ pouze ve vyhlášce) a k „neformálním DNC“ mimo řízení SÚKL (patrně mimo výjimku) – Oblast vyžaduje důslednější zákonnou úpravu

Zdravotní pojišťovny Informace o účasti zástupců zdravotních pojišťoven v řízeních, ovlivňujících úhrady a smluvní síť zveřejnění podléhají – Jde např. o výběrová řízení dle § 46, dohodovací řízení dle § 17 odst. 2) a 5) či řízení před SÚKL dle části šesté zákona 48/1997 Sb. – Dále jde o zákonem neupravené komise (metodika, seznam výkonů) – K úvaze podrobnější zákonné vymezení rolí, kritérií, procesů Informace o personáliích a odměňování zaměstnanců zveřejnění podléhají analogicky jako u státu – Aktuální otázka zveřejňování platů a odměn pracovníků ministerstev bude obdobná u pracovníků zdravotních pojišťoven – Podstatná informace o potenciálních konfliktech zájmů členů SR, DR

Informační povinnost dalších subjektů Státní, jiná veřejná či veřejně vlastněná nemocnice je subjekt povinný zveřejňovat informace dle § 2 ZSPI – Uplatní se analogicky test veřejnoprávní povahy z judikatury ÚS – U veřejně vlastněných obchodních společností se analogicky uplatní judikatura k ČEZ, DP Praha aj. Rozsah povinně zveřejňovaných informací, zejména o nákupech léčiv, materiálu, služeb, cenách a dalších smluvních ujednáních s dodavateli nemocnice – Všeobecná informační povinnost veřejné instituce, dále povinnosti veřejného zadavatele – Smluvní sjednání mlčenlivosti se neuplatní, je-li dána zákonná povinnost – Významné pro pobídky, nepřímé bonusy aj., srovnání efektivních cen, zde korektně Protikorupční strategie MZ (bohužel patrně nedodržena) – K úvaze hromadný nákup u přímo řízených prostřednictvím komoditních burz, zde korektně MZ v dokumentu z Korporace vlastněná či ovládaná veřejnou nemocnicí je subjekt povinný zveřejňovat informace dle § 2 ZSPI – Analogicky judikatura k veřejně vlastněným a.s. – K úvaze potřebnost těchto servisních organizací a přípustnost jejich zřízení z hlediska předpisů o hospodaření s majetkem státu

Informační povinnost dalších subjektů Zřizovatel veřejné nemocnice je subjekt povinný zveřejňovat informace dle § 2 ZSPI – Dle judikatury NSS bude mít patrně přednost informační povinnost dotčené veřejné nemocnice Ministerstvo zdravotnictví ČR je subjekt povinný zveřejňovat informace o činnostech ovlivňujících úhradu a smluvní síť – Činnost veškerých odborných komisí je úřední činností, podléhající zveřejnění – V minulém období široké spektrum opatření s dopadem na třetí osoby, počínaje sítí center, přes poplatek za volbu lékaře, až po stanovisko komise k legalitě domácích porodů – Obecně je žádoucí zákonný rámec, kritéria a proces pro zasahování do práv nepodřízených osob, odstranění překonaných nástrojů řízení vnitřními pokyny

Informační povinnost dalších subjektů Další subjekty informační povinnosti – § 2 odst. 2) ZSPI: „Povinnými subjekty jsou dále ty subjekty, kterým zákon svěřil rozhodování o právech, právem chráněných zájmech nebo povinnostech fyzických nebo právnických osob v oblasti veřejné správy, a to pouze v rozsahu této jejich rozhodovací činnosti.“ – Profesní komory s povinným členstvím jako veřejné instituce? – ČLS JEP a segmentoví zástupci jako soukromoprávní spolky? – Otázka zákonné formy pověření účasti v rozhodování ve výběrových řízeních, dohodovacích řízeních aj. – Nestandardní, překonané řešení, absence demokratické legitimity (nejsou voleni dotčenými osobami) i záruk odbornosti a nepodjatosti (nejde o znalecké posudky) – V mezích ovlivnění úhradových rozhodnutí je informační povinnost patrně přítomna

Hodnocení a zlepšovací návrhy Platný zákon 106/1999 Sb. je patrně dostačující, informační povinnost dotvořená judikaturou NSS postihuje všechny důležité úhradové vztahy Samotné zveřejnění smluv ZP-PZS nemá přínos, plné zveřejnění úhradových dat však ano Problémem 106/1999 Sb. je nevymahatelnost resp. absence sankce Lze uvažovat o pokutě počítané dle prodlení (příjem státu či jiné instituce?), případně též o občanskoprávní sankci (satisfakce žadateli za újmu na politickém právu?) U vybraných smluvních oblastí by pomohlo zveřejnění jako podmínka platnosti smlouvy (patrně ale nikoliv globálně jako v ST42)

Případové studie „Pacient za tisíc“ – …aneb bodová hodnota výkonu s prostorem k rozdávání – Informační povinnost MZ: výkonové listy, podklady, proces a kritéria činnosti Komise pro SZV – Informační povinnost institucí vysílajících zástupce do komisí – Analogie: ST 88, zdroj zákonných cen zdravotnických prostředků – K zamyšlení: Ústavnost § 17 (4) zák. 48/1997 Sb., transparentnost tvorby a právní význam „bodníku“ „ZUM za všechny peníze“ – …aneb základ pro zcela standardní šedý bonus – Informační povinnost ZP: proces, kritéria zařazení, ceny v číselnících – Informační povinnost ZP: vykázaná péče – Informační povinnost veřejných PZS, popř. „nákupčích organizací“: efektivní cena, smlouvy s dodavateli – K zamyšlení: Právní význam číselníku po rozsudku NSS „Hartmann vs. VZP“, možnost revidovat vykázanou péči dle zákonných a smluvních kritérií

Případové studie „Quod licet Iovi…“ – …aneb kde získat hezký úhradový dodatek – Informační povinnost ZP: Platné dodatky, kritéria rozhodování o dodatku – K zamyšlení: Ústavnost § 17 (5) věty poslední zák. 48/1997 Sb., selektivně uzavíraný dodatek odlišný od úhradové vyhlášky ve světle práva veřejných podpor, víceletý dodatek, co vše ještě dodatek snese „…non licet bovi“ – …aneb koho pro nás (ne)vybrali ve výběrovém řízení – Informační povinnost účastníků výběrových řízení (magistrát, ČLK, ČLS-JEP, pojišťovna; kdo je vyslán, s jakými pokyny) – Dtto stanoviska pro tvorbu center, smluvní politiku aj. (podjatosti?) – K zamyšlení: Procesy tvorby sítě (ne)předvídané zákonem, formální a neformální role odborných sdružení v rozhodování o veřejných penězích, plánovaná „přístrojová komise“

Děkuji za pozornost