Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:
Advertisements

Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Psaní i/y v koncovkách sloves
Podmět (Po) - opakování
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_ 0 5 Téma: Slovotvorba a způsoby tvoření slov Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Co je to několikanásobný podmět?
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Slovesný rod.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Shoda přísudku s podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Skloňování přídavných jmen měkkých
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Shoda podmětu s přísudkem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/

Anotace Digitální učební materiál slouží k výkladu učiva pro žáky 7. ročníku ZŠ. Je vytvořen v programu Microsoft PowerPoint. Doplněn je cvičeními, součástí je i jejich řešení.

Obsah Shoda přísudku s podmětem 7. ročník

Shoda přísudku s podmětem  podmět = subjekt  přísudek = predikát cestující nastoupili letadla zakroužila

Přísudek v příčestí minulém a trpném + podmět v čísle množném:  rod mužský životný-i  rod mužský neživotný-y  rod ženský-y  rod střední-a  Není-li podmět vyjádřen a není-li zřejmý z větné souvislosti, je shoda podle rodu mužského životného. Např.: Hlásili to v rádi u.

Doplňte -i/-y/-a podle shody přísudku s podmětem:  Naše plavkyně nezklamal-.  Děti strávil- prázdniny u babičky.  Zákaznice byl- se zbožím spokojena.  Na loukách kvetl- kopretiny.  Včely poletoval- u úlu.  Na vztyčené stožáry připevnil- montéři pevná lana.  Teplé dny už uplynul-.  Obě pole byl- zorán-.  V ovocnářské školce vypěstoval- novou odrůdu hrušně.  Davy lidí zaplnil- náměstí.

Řešení:  Naše plavkyně nezklamaly.  Děti strávily prázdniny u babičky.  Zákaznice byla se zbožím spokojena.  Na loukách kvetly kopretiny.  Včely poletovaly u úlu.  Na vztyčené stožáry připevnili montéři pevná lana.  Teplé dny už uplynuly.  Obě pole byla zorána.  V ovocnářské školce vypěstovali novou odrůdu hrušně.  Davy lidí zaplnily náměstí.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem  aspoň jeden člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem:-i chlapci a dívky zpívali  není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem:-y slepice a kuřata zobaly

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem – pokračování 1  stojí-li přísudek před podmětem, bývá shoda také podle prvního (nejbližšího) členu několikanásobného podmětu Z dalších zvířat je zaujaly/zaujali velké šelmy a draví ptáci. Přicházela/přicházeli tam děvčata a chlapci. Zaujali je draví ptáci a velké šelmy.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem – pokračování 2  je-li několikanásobný podmět složen ze jmen rodu středního a aspoň jedno z nich je v čísle jednotném:-y Hříbě a kůzle skákaly. Hříbě a kůzlata skákaly. ! Hříbata a kůzlata skákala.

Doplňte -i/-y/-a podle shody přísudku s několikanásobným podmětem:  V představení účinkoval- významní herci, herečky i studenti divadelní fakulty.  Nad stavením poletoval- vlaštovky a holubi.  V těžkém terénním závodě se osvědčil- naše motocykly i jezdci.  Na louce se pásl- koně a hříbata.  Na louce se pásl- hříbata a koně.  O úrodu ovoce pečoval- sadaři a jejich pomocnice.  Chlapci a děvčata si hrál- a výskal-.

Řešení:  V představení účinkovali významní herci, herečky i studenti divadelní fakulty.  Nad stavením poletovaly/i vlaštovky a holubi.  V těžkém terénním závodě se osvědčily/i naše motocykly i jezdci.  Na louce se pásli koně a hříbata.  Na louce se pásla/i hříbata a koně.  O úrodu ovoce pečovali sadaři a jejich pomocnice.  Chlapci a děvčata si hráli a výskali.

Zdroje Melichar J., Styblík V.: Český jazyk, Přehled učiva základní školy, Fortuna, Praha 2009