Seminář pro poskytovatele sociálních služeb Plnění registračních podmínek Novelizace zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. (zákon 206/2009 Sb. ze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informativní schůzka k programu 1M Praha
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Nástroje územního plánování
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Terénní sociální práce
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Podpora v nezaměstnanosti
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Monitorovací zpráva a finanční prostředky Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“ Projekt je spolufinancován z prostředků z.
Právo na informace Tereza Danielisová,
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Erika Jirgesová (asistentka)
Kvalita v sociálních službách jako proces
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Správa sociálního zabezpečení
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Seminář pro poskytovatele sociálních služeb Plnění registračních podmínek Novelizace zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. (zákon 206/2009 Sb. ze dne )

Plnění registračních podmínek, § 79 Formální náležitosti vymezené zákonem (viz. § 79) -v souvislosti s novelizací zákona o sociálních službách se mění počet zdravotních pojišťoven (k dnešnímu dni 9), jejichž aktuální adresy včetně kontaktů jsou uvedeny na webových stránkách ministerstva zdravotnictví -důležitou součástí registračních podmínek je platnost uzavřených smluv, doložených k žádosti o registraci soc. služeb poskytovatelem, týká se smluv opravňujících užívat dotčené prostory k poskytování soc. služeb, pojištění pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování soc. služeb -Pozor na zakladatelské dokumenty ( stanovy, doklad o IČ, jmenování ředitele, zřizovatelské listiny apod.) – platnost a adekvátnost se skutečným stavem

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb Při registraci a poskytování sociální služby je nezbytné, aby si poskytovatel ujasnil jakou službu chce poskytovat zda je služba potřebná v dané lokalitě a navazuje na komunitní plánování zda je služba v souladu se zákonnými podmínkami (zákon 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění)

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb Název zařízení Kapacita služby – doporučujeme okamžitou (maximální možnou předpokládanou) Cílová skupina (v případě zdravotního postižení již neuvádět konkrétní typy postižení) Věková kategorie – provázanost s cílovou skupinou a druhem poskytované soc. služby Zajištění zdravotní péče v pobytových zařízeních Časový rozsah služby (provozní doba) – pouze číselný a konkrétní údaj!

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě Plán finančního zajištění - do nazván jako finanční rozvaha, byl předkládán v souladu s ostatními změnami, tj. do 15 dní od změny Po účinnosti novelizace zákona bude plán finančního zajištění předkládán poskytovatelem vždy k v daném roce za předchozí kalendářní rok (§ 85, odst. 5), a to na předepsaném formuláři MPSV (dosud není k dispozici) Pamatovat na vícezdrojové financování!

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě Popis realizace poskytování sociální služby – odráží skutečný stav, nelze kopírovat popis realizace služby do jiného typu služby Podrobné informace jsou uvedeny na webových stránkách Jihomoravského kraje, v sekci Krajský úřad, Odbor sociálních věcí Jedná se o konkrétní popis realizace služby a jeho materiálně technického zabezpečení. Nejedná se o výtah ze zákona, standardů kvality, ani prováděcí vyhlášky

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě Popis personálního zabezpečení sociální služby. Podrobné informace jsou uvedeny na webových stránkách Jihomoravského kraje, v sekci Krajský úřad, Odbor sociálních věcí jihomoravsky.czwww.kr- jihomoravsky.cz Popis personálního zabezpečení je tvořen: organizační strukturou s uvedením pracovních úvazků, stručným popisem pracovních pozic a zabezpečením dalšího vzdělávání pracovníků, kteří vykonávají odbornou činnost dle zákona o sociálních službách, §115, odst. 1, písm. a-e. Poskytovatel dokládá současně v tištěné a elektronické podobě (1 soubor ve formátu PDF na CD), ke každé registrované soc. službě.

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě Dále poskytovatel dokládá: Jmennou organizační strukturu pracovníků, kteří vykonávají odbornou činnost dle zákona o sociálních službách, §115, odst. 1, písm. a) až e), (poskytovatel dokládá v tištěné podobě) jmenný seznam pracovníků (viz. doporučený formulář – jmenný seznam pracovníků I,II) podílejících se na zabezpečení sociální služby v návaznosti na organizační strukturu (poskytovatel dokládá v tištěné podobě).

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě – personální zabezpečení Okruh pracovníků podílejících se na poskytování sociálních služeb definuje § Sociální pracovníci - Pracovníci v sociálních službách -Zdravotničtí pracovníci -Pedagogičtí pracovníci -Manželští a rodinní poradci a další odborní pracovníci Zákonem o sociálních službách jsou v samostatných paragrafech upraveny pozice -§ 109 – sociální pracovník -§ 116 – skupina pracovníků v sociálních službách a)přímá obslužná péče b)základní výchovná nepedagogická činnost c)pečovatelská činnost – novelou zákona se osobní asistenti řadí do této skupiny d)pod dohledem sociálního pracovníka

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě – personální zabezpečení Je nutné dbát na zásadu, že pracovní pozice uvedené v organizační struktuře musí být provázány s jmenným seznamem pracovníků a musí odpovídat vymezení pracovních pozic zákonem o sociálních službách

Plnění registračních podmínek jednotlivých služeb – přílohy k registrované službě – personální zabezpečení Podmínka bezúhonnosti pracovníků - týká se okruhu pracovníků vymezených § 115 -Dokládá se výpisem z trestního rejstříku, ne staršího 3 měsíců -V případě hlášení změn již registrované soc. služby dokládá výpis registrujícímu orgánu poskytovatel -V případě registrace nové sociální služby pořizuje výpis z TR registrující orgán a poskytovatel dokládá souhlas pracovníka s poskytnutím osobních údajů za účelem pořízení výpisu z TR, a to na formuláři, který naleznete na www stránkách jihomoravského kraje sekce odbor sociálních věcí, informace pro poskytovatele sociálních služeb

Novelizace zákona Zabezpečení dalšího vzdělávání pracovníků v rozsahu nejméně 24 hod. za kalendářní rok -týká se sociálních pracovníků uvedených v § 109 a §110 (další vzdělávání upravuje § 111, odst. 1) -týká se 4 skupin pracovníků v sociálních službách uvedených v § 116 (další vzdělávání upravuje § 116, odst. 9) Pokud nastoupí pracovník v průběhu kalendářního roku, započítává se 1/12 zákonného požadavku za každý započatý kalendářní měsíc, ve kterém zaměstnanec u zaměstnavatele vykonával činnosti, které zakládají povinnost dalšího vzdělávání. Pokud zaměstnanec přejde v průběhu roku k jinému zaměstnavateli a doloží v daném roce absolvování kurzu, lze toto akceptovat.

Způsoby zajištění dalšího vzdělávání (§ 111, odst. 3) Specializační vzdělávání zajišťované vysokými školami a vyššími odbornými školami navazující na získanou odbornou způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka Akreditované kurzy Odborné stáže v zařízeních sociálních služeb Účast na školicích akcích

Novelizace zákona § 89, odst. 7 – opatření omezující pohyb osob Poskytovatel sociálních služeb, který v průběhu kalendářního pololetí použije tato opatření, je povinen písemně sdělit registrujícímu orgánu ve lhůtě do 15 dnů po skončení pololetí počet osob, u kterých byla tato opatření použita a četnost jejich použití podle druhu těchto opatření.

Novela zákona – kontrola plnění registračních podmínek Místní příslušnost krajského úřadu se řídí § 78, odst. 2 a je určena sídlem právnické nebo fyzické osoby poskytovatele Předmětem kontroly je kontrola plnění podmínek registrace sociálních služeb –§ 79, odst. 5, písm. a) – údaje o poskytovateli –§ 79, odst. 5, písm. d) – údaje o poskytované sociální službě (viz. rozhodnutí o registraci) –§ 79, odst. 5, písm. h) – doklad o vlastnictví objektu

Novela zákona – kontrola plnění registračních podmínek § 79, odst. 5, písm. i) – zakladatelské dokumenty § 79, odst. 5, písm. g) – provozní řád (rozhodnutí hygieny) § 79, odst. 5, písm. j) – potvrzení zdravotních pojišťoven, že poskytovatel nemá nedoplatky a penále na zdravotním pojištění, potvrzení FÚ, že nemá daňové nedoplatky, potvrzení ČSSZ § 80 – pojistná smlouva pro případ odpovědnosti za škodu § 82, odst. 1 – splnění oznamovací povinnosti poskytovatele o změnách v registraci v 15 ti denní lhůtě Nezbytnou nutností poskytovatele je vést komplexní dokumentaci týkající se registrace poskytovatele a registrovaných sociálních služeb a tuto v souladu s oznámením krajského úřadu o kontrole předložit kontrolnímu orgánu.

Děkujeme za pozornost