Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): Výroba přetiskovacího laku Název sady: 15. Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Nestandardní akumulátory Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Motory – mazání a chlazení Ročník:
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 16. Opravy vad dřeva
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
16. Vsazování mosazného drátu do kovu
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 18. Zdobení nože
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Řezání vnějších závitů
Matematika + opakování a upevňování učiva
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
VÝROBEK ZE DŘEVA KVEDLAČKA Mgr. Jakub Karásek
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při dřevořezbě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na bezpečnost práce s dláty a s jejich zacházení. 2

Základní ustanovení právních norem o bezpečnosti a ochraně zdraví, při práci se dřevem, požární ochrana, organizace práce na pracovišti, hygiena práce.

Nikdy nezapomínejte, že práce se dřevem sebou přináší také rizika. I tím nejjednodušším nástrojem jako je řezbářské dláto si můžeme v mžiku způsobit nepříjemné zranění.Vždy dodržujte všechna doporučená bezpečnostní opatření. Před první prací s novým nástrojem si podrobně zkontrolujte jak je nástroj nabroušen a zdali je rukojeť pevně nasazena. Nezapomínejte na doporučené ochranné pomůcky určené pro určitý nastroj či stroj. Dbejte na svou bezpečnost, chraňte nástroje, bezpečně je odkládejte na měkkou podložku, zamezíte tím otupení.

Dláto je ruční nářadí, které má polodlouhé želízko, na jehož jednom konci je pevně zasazeno do rukojeti a druhý konec je naostřen. Kvalita a životnost dláta závisí nejen na materiálu, z něhož je vyrobeno, ale také způsob uchycení do rukojeti. Kvalitně nasazená rukojeť nám zajistí bezpečnou práci s dláty.

Dbejte na to, aby na pracovišti byla lékárnička.

Dbejte na to, aby obrobek na němž pracujete byl vhodně uchycen.

Ostří nástroje vždy vyzkoušejte na vhodném odřezku, nikdy ne bříškem prstu.

Podlahu kolem pracovního místa udržujte čistou a suchou. Nemělo by na ní být nic, o co by jste mohli zakopnout, nebo po čem by se dalo uklouznout.

Bude-li při práci vznikat hodně prachu a pilin, pracujte raději venku. Jestliže to není možné, použijte odsávání pilin, nebo vysavač.

Nevyfukujte prach a piliny z řezby, nemáte-li na očích ochranné brýle.

Nepodceňujte zadřené třísky. Někteří lidé na zadřené třísky reagují velmi silně, především na třísky z exotických druhů dřeva.

Nikdy nepoužívejte dláta nebo nože směrem k tělu.

Nepracujte s dláty a jinými ostrými předměty, jste-li unavení nebo se necítíte dobře.

Nástroje pečlivě ukládejte i během práce na bezpečné místo. Skutálejí-li se ze stolu, mohou se při pádu poškodit nebo vás zranit.

Ukázka nesprávného držení řezby.

Nesprávná volba rytí

Nesprávné odkládání dlát

Správné odkládání dlát na měkký filc

Nesprávné leštění dláta může způsobit velmi vážný úraz

Správné držení dláta při leštění. V tomto případě nehrozí zachycení dláta a následné vymrštění. Kotouč se otáčí ve směru leštění.

Dláty se nesmí odsekávat žádné kovové předměty. Hrozí zničení břitu, popř. ke zranění při odlomení ostří

Hrozí nebezpečí poranění a zničení ostří

Zdroje pro textovou část Obsah prezentace kapitoly byl vytvořen autorem. 25

Seznam zdrojů pro použité obrázky Ve všech snímcích byly používány pouze vlastní fotografie. 26