ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Financování činnosti korporací
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Digitální učební materiál
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Úvod do podnikových financí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Téma 9: Dlouhodobé financování investičního majetku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Financování činnosti korporací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika malých a středních podniků
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Odměňování zaměstnanců
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Majetek podniku - Aktiva
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zdroje financování majetku - PASIVA
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Podniky potřebují k plnění svých činností různé prostředky (budovy, stroje a zařízení, materiál, peníze), s těmito prostředky hospodaří (vyrábí, prodávají, poskytují služby). Souhrn hospodářských prostředků nazýváme obchodním majetkem. V účetnictví nahlížíme na majetek ze dvou hledisek: 1.Z hlediska jeho složení (dlouhodobý a oběžný). 2.Z hlediska zdrojů, ze kterých byl majetek financován (peněžní, nepeněžní, vlastní a cizí zdroje).

Zdroje financování majetku vyjadřují z jakých prostředků byl majetek podniku pořízen tyto zdroje můžeme rozdělit: a)podle formy zdroje peněžní (vstupují do podnikání formou hotových peněz, pohledávek, vlastnictvím cenných papírů) nepeněžní (představují např. vklady strojů a zařízení, budov, pozemků)

b) podle vztahu k podniku vlastní kapitál – do podniku vložen podnikatelem nebo byl vytvořen vlastní činností a patří sem: 1. základní kapitál (představuje hodnotu peněžních a nepeněžních vkladů podnikatelem) 2. nerozdělený zisk (je část zisku po odvodu daní, která se nerozděluje a slouží jako prostředek k dalšímu podnikání )

3. fondy tvořené ze zisku a) zákonné patří sem rezervní fond, který je určen ke krytí podnikatelského rizika a je tvořen přídělem ze zisku b) ostatní jsou vytvářeny podle potřeb účetní jednotky a jsou podle daných pravidel určeny např. k čerpání příspěvků na rekreace zaměstnanců, kulturní a sportovní akce nebo i jako nepeněžní dary

cizí kapitál – představuje dluh podniku, který musí v určité době splatit a patří sem: 1. závazky vůči zaměstnancům (jedná se o dosud nevyplacené mzdy po ukončení měsíce) 2. závazky vůči finančnímu úřadu (jedná se o neuhrazené daně finančnímu úřadu) 3. závazky vůči zdravotní pojišťovně a správě sociálního pojištění (vznikají z neuhrazeného zdravotního a sociálního pojištění z mezd zaměstnanců po ukončení měsíce)

4. leasing a) operativní (jedná se o zapůjčení DM, platíme pronájem, po ukončení nájemní smlouvy majetek vracíme, nepřechází do vlastnictví firmy) b) finanční (jedná se o pořízení DM s následnou koupí, splácíme, po ukončení splátek za symbolickou cenu odkoupíme do vlastnictví) 5. dotace a dary

6. úvěry kapitál poskytuje peněžní ústav za sjednaných podmínek (splátky, úroky) a z časového hlediska členíme úvěry na: a) krátkodobé – se splatností do jednoho roku b) dlouhodobé – se splatností delší než jeden rok