NEZAMĚSTNANOST. Klasifikace na trhu práce Ekonomicky neaktivní jsou lidé v důchodu, ženy na mateřské dovolené, ženy pečující o děti v domácnosti, studenti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_11_Nezaměstnanost TEMA:Finanční gramotnost.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti patří mezi základní makroekonomické ukazatele a vypovídá o celkovém dění v dané ekonomice. Míra nezaměstnanosti patří.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
MALÁ A VĚTŠÍ TAJEMSTVÍ ČESKÉHO TRHU PRÁCE Daniel Münich Vysoká škola polytechnická Jihlava,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pracovně právní vztahy
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Ing. Alice Horáčková
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Správa sociálního zabezpečení
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Sociální politika Téma: Politika zaměstnanosti a trhu práce
Vývoj vybraných SE ukazatelů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Makroekonomie E 7 - otázky.
NEZAMĚSTNANOST.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Katedra veřejné ekonomie
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Cizinci na trhu práce v JMK
Úvod do makroekonomie.
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
Transkript prezentace:

NEZAMĚSTNANOST

Klasifikace na trhu práce Ekonomicky neaktivní jsou lidé v důchodu, ženy na mateřské dovolené, ženy pečující o děti v domácnosti, studenti, osoby dlouhodobě nebo trvale práceneschopné a lidé, kteří práci nehledají. Zaměstnaní jsou lidé 15-ti letí a starší (bez horní věkové hranice), kteří vykonávají jakoukoli placenou práci, a dále ti, kteří práci mají, ale právě nepracují z důvodu nemoci, stávky nebo dovolené. Nezaměstnaní jsou všechny osoby 15-ti leté a starší (bez horní věkové hranice), které ve sledovaném období souběžně splňovaly tři základní podmínky: *Byly bez práce (ani v placeném zaměstnání, ani sebezaměstnání) *Hledaly aktivně práci (tj. byly registrované u úřadu práce či jinými způsoby, viz níže) *Byly připraveny k nástupu do práce (tj. během referenčního období byly k dispozici okamžitě nebo nejpozději do 14 dnů pro výkon placeného zaměstnání nebo sebezaměstnání)

A map of labour markets EmployedUnemployed Not in labour force Job finds Layoffs Quits to unemployment DiscouragedRetirements Quits to other jobs New entries Unsuccessful new entries Figure 4.14

Pohyby na trhu práce, roční průměry, rok Table 4.07 Sources: See p. 91 in the text.

Graf 3.1: Míra participace a míra zaměstnanosti podíl pracovní síly a zaměstnanosti na počtu obyvatel ve věkové skupině let

Definice nezaměstnaného (ČSÚ) (Ukazatel: počet nezaměstnaných osob). Zdroj: Ukazatel je odhadem získaným z výběrového šetření pracovních sil. Za nezaměstnané se podle mezinárodně srovnatelné metodiky považují všechny osoby patnáctileté a starší, obvykle bydlící na sledovaném území, které v průběhu referenčního týdne souběžně splňovaly 3 podmínky ILO: - nebyly zaměstnané, - byly připraveny k nástupu do práce, tj., během referenčního období byly k disposici okamžitě nebo nejpozději do 14 dnů pro výkon placeného zaměstnání nebo sebezaměstnání, - v průběhu posledních 4 týdnů hledaly aktivně práci (prostřednictvím úřadu práce nebo soukromé zprostředkovatelny práce, přímo v podnicích, využíváním inzerce, podnikáním kroků pro založení vlastní firmy, podáním žádosti o pracovní povolení a licence nebo jiným způsobem). Mezi nezaměstnané patří i osoby, které nehledají práci, protože ji již našly a jsou schopny ji nastoupit nejpozději do 14 dnů. Ukazatel je konstruován podle metodiky Eurostatu vypracované na základě doporučení Mezinárodní organizace práce (ILO). Zařazení do této kategorie nesouvisí s kategorií registrovaných uchazečů o zaměstnání na úřadech práce a ani s faktem, zda tyto osoby pobírají či nepobírají příspěvek v nezaměstnanosti či jiné sociální dávky nebo příspěvky.

Definice nezaměstnaného (MPSV) (Ukazatel: Neumístění uchazeči o zaměstnání, registrovaní nezaměstnaní) Zdroj: Podle platných zákonů mohou být vedeni v evidencích úřadů práce jako neumístění uchazeči o práci občané trvale bydlící v příslušné oblasti, kteří nejsou v pracovním nebo obdobném vztahu k zaměstnavateli ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, a kteří požádali úřad práce o zprostředkování vhodného zaměstnání. Data o neumístěných uchazečích se přebírají z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Obecná x registrovaná nezaměstnanost Zdroj: Obecná míra nezaměstnanosti vyjadřuje podíl počtu nezaměstnaných na celkové pracovní síle (v procentech), kde čitatel i jmenovatel jsou ukazatele konstruované podle mezinárodních definic a doporučení aplikovaných ve VŠPS. Ukazatel je konstruován podle metodiky Eurostatu vypracované na základě doporučení Mezinárodní organizace práce (ILO). Registrovaná míra nezaměstnanosti je podíl, kde v čitateli je počet dosažitelných neumístěných uchazečů o zaměstnání a ve jmenovateli součet zaměstnaných z VŠPS, počtu pracujících cizinců podle evidence MPSV a MPO a počtu dosažitelných neumístěných uchazečů o zaměstnání. Údaje o počtu zaměstnaných jsou počítány jako klouzavé průměry za posledních 12 měsíců.

Srovnání registrovaná x obecná Zdroj: Makroekonomická predikce MF ČR

Hospodářský cyklus a změny v nezaměstnanosti…..ČR

Míra nezaměstnanosti ČR

Regionální rozdíly v nezaměstnanosti ( )

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI DLE KRAJŮ (2005, %)

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI DLE VĚKU (2005, %)

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI DLE VZDĚLÁNÍ (2005, %)

DOBA HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ (2005, v tis.)

NEJČASTĚJŠÍ ZPŮSOBY HLEDÁNÍ PRÁCE (2005, v tis.)

Náklady nezaměstnanosti: Nevyužívání výrobního faktoru práce, a z toho vyplývající plýtvání zdroji a nedosažení PPF Deprivace nezaměstnaných Sociální, regionální a politické problémy spojené s nezaměstnaností

Unemployment rates: total As a percentage of civilian labour force, average or latest available period

Self-employment rates: total As a percentage of total civilian employment, 2005 or latest available year

Long-term unemployment Persons unemployed for 12 months or more as a percentage of total unemployed, 2005 or latest available year

Incidence of part-time employment As a percentage of total employment, 2005 or latest available year

Employment rates for age group Persons in employment as a percentage of population in that age group, 2005

Employment rates for age group 25-54Persons in employment as a percentage of population in that age group, 2005

Employment rates for age group Persons in employment as a percentage of population in that age group, 2005

Employment rates: total Average annual growth in percentage, or latest available period

Unemployment rate in Germany

Long term unemployment in Germany

Table 4.05 Míra nezaměstnanosti Source: OECD Economic Outlook database

Přirozená míra nezaměstnanosti Table 4.10 Source: OECD Economic Outlook database

Počet odpracovaných hodin na obyvatele Table 4.02 Sources: ILO, authors’ calculations. a a 2001