Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 ICT INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY ICT Název a číslo materiálu: CSP_32_INOVACE_TP4A_2 Vytvořeno: Autor: Ing. Ivana Moltašová Vyučovací předmět: Člověk a svět práce  Ročník: IV. ročník SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP: Žák umí charakterizovat nezaměstnanost, její výpočet, příčiny Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace Klíčová slova: Nezaměstnanost Míra nezaměstnanosti Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci problematiky nezaměstnanosti, a její příčiny. Lze využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi.

2 Člověk a svět práce DUM_2
Nezaměstnanost Člověk a svět práce DUM_2

3 1. Charakteristika Nezaměstnanost znamená, že část práceschopného obyvatelstva nenachází práci, tj. není rovnováha na trhu práce. Ke vzniku nezaměstnanosti dochází pokud absolutní počet zájemců o práci je větší než počet volných pracovních míst. Za nezaměstnaného se obecně považuje osoba, která: a) je starší patnácti let, b) aktivně hledá práci, c) je připravena k nástupu do práce do 14 dnů.

4 Ekonomicky aktivní  - jsou lidé, kteří jsou zaměstnaní nebo nezaměstnaní, ale práci si aktivně hledají nebo čekají, až se budou moci po dočasném vysazení do zaměstnání vrátit. Ekonomicky neaktivní - jsou lidé, kteří nejsou zaměstnaní, ale práci si aktivně nehledají.

5 2. Měření nezaměstnanosti
Rozsah nezaměstnanosti se vyjadřuje prostřednictvím tzv. míry nezaměstnanosti. počet nezaměstnaných N = x (uvádí se v %) počet práceschopného obyvatelstva počet nezaměstnaných = dle evidence z úřadu práce počet práceschopného obyvatelstva = zaměstnaní + nezaměstnaní v produktivním věku Např. lidí nezaměstnaných N= x 100 = 7,5% lidí práceschopných

6 Existují 2 metodiky uvádění nezaměstnaných:
Metodika ILO (Mezinárodní organizace práce) Metodika využívaná ČSÚ a jednotná pro všechny země EU nezaměstnaný = osoba bez práce, práci si aktivně hledá a je připravena k nástupu do práce (do 14 dní) Metodika MPSV (Ministerstva práce a sociálních věcí) Osoby vedené na úřadech práce Nejsou v pracovním či podobném vztahu k zaměstnavateli ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost Požádali úřad práce o zprostředkování vhodného zaměstnání Skutečná nezaměstnanost je vyšší než ta evidovaná, existují dobrovolně nezaměstnaní (tj. lidé, kteří nechtějí pracovat z důvodu bohatství nebo dávají přednost volnému času).

7 Přirozená míra nezaměstnanosti je taková míra, při níž jsou trhy
Určité procento nezaměstnanosti je nutné pro fungování tržního mechanismu a pro ekonomický růst, je to tzv. PŘIROZENÁ MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI Přirozená míra nezaměstnanosti je taková míra, při níž jsou trhy práce v rovnováze a tlaky na hladiny cen a mezd jsou vyrovnané. Výše je pro každou ekonomiku jiná (pohybuje se kolem 3-6 %) a nelze ani říci, že by tato míra byla žádoucí – je prostě přirozená.

8 3. Příčiny nezaměstnanosti na trhu práce
Nepříliš velká možnost substituce (náhrady) studia a přípravy (doba zaškolení, příprava na nové zaměstnání při ztrátě zaměstnání). Faktory demografické a sociální (skladba a struktura obyvatelstva v oblasti, možnost migrace do jiné oblasti vzhledem k bytovým možnostem, existence a funkce mnoha profesí). Trh práce je svázán řadou zákonů a předpisů (pracovní právo) Čas nutný na realizaci cílů v oblasti vývoje zaměstnanosti (vládní rozhodnutí o zaměstnanosti, podpora oblastí) Malá pružnost nabídky a poptávky na trhu práce. Cena pracovní síly (mzda) je pod vlivem ekonomických, sociálních a politických faktorů nepohyblivá směrem dolů, tj. růst průměrné mzdy.

9 4. Typy nezaměstnanosti Frikční nezaměstnanost je spojena s neustálým pohybem lidí, kteří přecházejí z jednoho zaměstnání do druhého se stejnou nebo podobnou kvalifikací. (je přechodná a krátkodobá, nepředstavuje vážný problém) Strukturální nezaměstnanost způsobená změnou struktury ekonomiky; nezaměstnaný nemůže sehnat práci ve svém oboru, (např. nadbytek horníků po uzavření dolů v regionu). (je dlouhodobější - řešením může být rekvalifikace). 3. Cyklická nezaměstnanost souvisí s průběhem hospodářského cyklu. V době, kdy se ekonomika nachází v recesi, je zaměstnáno méně lidí než v době konjunktury. (je dlouhodobá, představuje velký globální problém)

10 4.1. Nezaměstnanost - členění dle rozhodnutí
Dobrovolná nezaměstnanost je stav, kdy počet nezaměstnaných je nižší nebo roven počtu volných pracovních míst. Dobrovolně nezaměstnaní dávají přednost volnému času, studiu nebo jiným činnostem. Nedobrovolná nezaměstnanost znamená, že počet volných pracovních míst je menší než počet uchazečů.

11 4.2. Nezaměstnanost – členění dle zjevnosti
Zjevná nezaměstnanost– osoby nezaměstnané Skrytá nezaměstnanost – osoby zaměstnané nedobrovolně na kratší úvazek, případně lidé, kteří šli raději na další školu, pořídili si dítě, protože věděli, že neseženou práci…… Nepravá nezaměstnanost – osoba registrovaná na úřadu práce, ale načerno pracuje (pobírá dávky neoprávněně)

12 4.3. Nezaměstnanost – členění dle délky
Krátkodobá nezaměstnanost – do jednoho roku Dlouhodobá nezaměstnanost – delší než jeden rok Za vážný ekonomický problém je považována dlouhodobá nezaměstnanost, kdy nezaměstnaný nemá práci déle než 1 rok, jeho návrat do práce je problematický (ztrácí pracovní návyky, dovednosti i snahu najít si práci).

13 Úkol č. 1 Vypočítejte míru nezaměstnanosti pokud máte následující údaje: celkový počet obyvatelstva 10,0 mil., počet práceschopného obyvatelstva 6,0 mil. a počet nezaměstnaných 587 tisíc lidí. Vyhledejte na internetu data k minulého roku (ČSÚ - Český statistický úřad) a vypočítejte míru nezaměstnanosti v ČR.

14 Úkol č. 2 Zařaďte jednotlivé osoby do správné skupiny nezaměstnaných
Dobrovolně nezaměstnaní Nedobrovolně nezaměstnaní Rentiér Horník bez práce Propuštěný vězeň Bezdomovec Žena v domácnosti

15 Zdroj: JÍROVÁ, H. Trh práce a politika zaměstnanosti. Praha: VŠE, ISBN X. In: [online]. [cit ]. Autor NEUVEDEN. Nezaměstnanost. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ].


Stáhnout ppt "Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google