Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Situace na trhu práce v Olomouckém kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Situace na trhu práce v Olomouckém kraji"— Transkript prezentace:

1 17. 10. 2017 Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Krajská pobočka v Olomouci

2 Nezaměstnanost Vývoj podílu nezaměstnaných osob v Ol. kraji

3 Nezaměstnanost Podíl nezaměstnaných osob v krajích k

4 Nezaměstnanost Podíl nezaměstnaných osob v krajích k

5 Nezaměstnanost Nezaměstnanost v okresech OL kraje k 30. 9. 2017 Poř.
PNO 1. Karviná 8,9 % : 13. Přerov 5,3 % 14. Jeseník 4,9 % 19. Šumperk 4,3 % 32. Olomouc 3,8 % 55. Prostějov 2,9 % 77. Rychnov n. K. 1,2 % Na konci září celkový počet UoZ v kraji: - počet UoZ je o nižší než před rokem (tj. – 25 %), - nejnižší nezaměstnanost v OL kraji od vzniku krajů! - ve všech okresech meziroční pokles nezaměstnanosti, - největší pokles v okr. OC (- 29 %), nejmenší v PR (- 20 %), - počet volných míst (9 125) o 34 % vyšší než před rokem, - na 1 VM připadají pouze 2 uchazeči o zaměstnání, - v říjnu očekáváme spíše stagnaci nezaměstnanosti, v zimních měsících již nárůst počtu uchazečů o zaměstnání, - dle POÚ nezaměstnanost nejvyšší na Hanušovicku (9,4%), dále v POÚ Javorník (6,7%), Přerov (6,7%) a Kojetín (6,3%), - nejnižší: Litovel (2,1%), Konicko (2,5%), Hranicko (2,6%).

6 Nezaměstnanost Struktura nezaměstnanosti v kraji k 30. 9. 2017
Základní kategorie Kategorie Nezaměstnaní celkem Ženy Zdravotně postižení Absolventi škol Počet (podíl) 18 728 9 925 (53 %) 3 295 (18 %) 1 075 (6 %) Věková struktura

7 Nezaměstnanost Struktura nezaměstnanosti v kraji k 30. 9. 2017
Délka evidence uchazečů o zaměstnání

8 Nezaměstnanost Nabídka a poptávka v Olomouckém kraji k 30. 9.
Nabídka (pracovní síly) - počet uchazečů o zaměstnání Poptávka (po pracovní síle) - počet hlášených volných míst

9 Projekt na sladění nabídky a poptávky na trhu práce
Projekt Efektivní služby zaměstnanosti - EFES KA 03 Individuální péče o zaměstnavatele a cílený matching (reg.č.: Z /0.0/0.0/15_011/ ) Projekt na sladění nabídky a poptávky na trhu práce Individuální péče o zaměstnavatele: - osobní návštěvy u významných regionálních zaměstnavatelů, - organizace výběrových řízení a seminářů pro zaměstnavatele, - organizace miniburz a burz práce. Přenos poznatků od zaměstnavatelů k odborným útvarům ÚP ČR (zprostředkování, rekvalifikace…) Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.

10 Cíl projektu: vytvořit udržitelný systém spolehlivých predikcí a monitoringu trhu práce na národní i regionální úrovni - výstupy budou zveřejněny na webu; predikční systém postavit na existující datové základně doplněné o specifické informace z regionů; zdokonalit existující podobu monitoringu trhu práce; vytvořit regionální sítě aktérů trhu práce za účelem získání informací z regionů.

11 Nositel a partneři projektu:
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Úřad práce ČR, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v. v. i., Národní vzdělávací fond, o.p.s., krajské platformy. v současnosti probíhá vytváření informační základny, sběr podnětů od zaměstnavatelů a dalších institucí, dokončuje se Regionální profil Olomouckého kraje, dalším informačním zdrojem bude rozšířené dotazníkové šetření u zaměstnavatelů (1x ročně). Kontaktní osoby pro Olomoucký kraj: Mgr. Drahomíra Kvapilová, expert KOMPASu, ÚP ČR, KrP v Olomouci Mgr. Bc. Jitka Janečková Moťková, senior expert projektu KOMPAS, Pakt zaměstnanosti OK z. ú. Ing. Bc. Kateřina Švamberková, junior expert, PZOK z.ú.

12 Děkuji za pozornost. Jaroslav Mikšaník analytik trhu práce
Úřad práce ČR, krajská pobočka v Olomouci Tel.:


Stáhnout ppt "Situace na trhu práce v Olomouckém kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google