Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL"— Transkript prezentace:

1 BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL

2 MOŽNOSTI KAM PO STUDIU Studium na VŠ(PS,KS )nebo VOŠ(DE,KS)
Nástup do zaměstnání ( pracovní smlouva, dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti) Evidence na ÚP ČR( možné i v rámci dálkového či kombinovaného studia ), Agentury práce.. Možnost SVČ ( podnikání s živnostenským listem) - příspěvky na zahájení podnikání od ÚP ČR Společensky účelná pracovní místa vyhrazená a zřízená – příspěvek od ÚP ČR Studium a práce v zahraničí – EURES poradci Dobrovolnictví

3 INFORMACE PRO MLADÉ ABSOLVENTY, KTEŘÍ KONČÍ STUDIUM V ROCE 2018
Podle toho, jak a jaký stupeň vzdělání absolvent ukončí, může využívat po různou dobu statusu studenta. ( hranice věku 26 let) Není tedy nutné, pokud nenastupuje bezprostředně po škole do zaměstnání, ale je zabezpečen v rodině, aby se ihned evidoval na úřadu práce. Po tuto dobu za něj platí zdravotní pojištění stát a rodiče mohou pobírat ještě i v tomto období příslušné sociální dávky jako dosud

4 STATUS STUDENTA STŘEDNÍ A VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY
1. řádné ukončení závěrečnou zkouškou U absolventa, který úspěšně ukončil studium v květnu nebo v červnu, se posuzuje jako doba soustavné přípravy na budoucí povolání až do 31. srpna školního roku. 2. neúspěšné absolvování závěrečné zkoušky, popř. nepřipuštění ke zkoušce Neúspěšný absolvent může využívat statusu studenta také do 31. srpna školního roku, pokud ukončil vzdělání k 30.6. 3. přerušení studia nebo předčasné ukončení studia před 30.6. Pokud student přeruší nebo předčasně ukončí během školního roku své studium, přestává mít status studenta k datu ukončení studia (před 30.6.). Skutečnost, že předčasně ukončil nebo přerušil studium, musí do 8 kalendářních dnů ohlásit oddělení státní sociální podpory úřadu práce (pokud pobírá například dětský přídavek), a musí si být také vědom, že po tomto datu už za něj nehradí zdravotní pojištění stát, ale hradí si ho sám.

5 ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Stát platí pojistné na zdravotní pojištění za nezaopatřené děti, což jsou mj. studenti ve věku do 26 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání.

6 ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Platba pojistného u OBZP(osoba bez zdanitelných příjmů) Od 1. ledna 2018 se částka pojistného, kterou musí platit OBZP, zvyšuje na Kč měsíčně. Zdravotní pojištění – povinné!! Stát je plátcem pojistného za osoby např. zejména: nezaopatřené děti; nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře příjemce rodičovského příspěvku ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené, pobírající peněžitou pomoc v mateřství uchazeče o zaměstnání pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi.. a další ..viz. §7 odst.1 zákona č. 48/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů

7 MINIMÁLNÍ MZDA Základní sazba hrubé minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí Kč za měsíc nebo 73,20 Kč za hodinu Nejnižší úrovně zaručené mzdy – dle skupin prací 1. až 8.

8 KRAJSKÉ POBOČKY ÚP ČR

9 ÚP ČR - krajská pobočka v Ostravě
Správním obvodem krajské pobočky v Ostravě je území Moravskoslezského kraje území okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a Ostrava-město.

10 SLUŽBY ÚŘADU PRÁCE ČR zprostředkování vhodného zaměstnání
poradenství při hledání zaměstnání individuální poradenství k volbě a změně povolání, speciální poradenství pro další vzdělávání ( IPS) EURES poradenství skupinové poradenství nástroje APZ - rekvalifikace, VPP, SÚPM – nově Příspěvek na podporu regionální mobility projekty na podporu zaměstnatelnosti (ESF) státní sociální podpora, hmotná nouze, sociální služby, OZP, dávky pěstounské péče…

11

12 ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ KRAJSKÝMI POBOČKAMI ÚŘADU PRÁCE ČR
O zprostředkování vhodného zaměstnání může fyzická osoba požádat na kontaktních pracovištích krajské pobočky ÚP, v jejímž územním obvodu má bydliště, a to pouze na jednom z těchto kontaktních pracovišť. Žádost musí být podána osobně Dohoda o pracovní činnosti – ano možné -nepřesáhnout polovinu minimální mzdy !!

13 KDO MÁ NÁROK NA PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI
občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím tzv. náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby …viz. základní poučení uchazeče o zaměstnání NEPATŘÍ ZDE DOBA STUDIA !

14 UŽITEČNÉ WEBOVÉ ADRESY

15 INTEGROVANÝ PORTÁL MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ

16

17 Kdy a jak začít s hledáním
S hledáním zaměstnání nečekat na ukončení školy – zaměstnání si zabezpečovat již v posledním roce studia. Udělat si přehled, kteří zaměstnavatelé v okruhu, kde chci pracovat, působí a čím se zabývají. Uvědomit si, jakou práci hledám, co jsem schopen zaměstnavateli nabídnout, za jakých podmínek chci pracovat a čeho chci v zaměstnání dosáhnout. Vybrat si firmy, o které budu mít zájem, oslovit je, tzn. Poslat žádost o přijetí do pracovního poměru doloženou životopisem.

18 KDY A JAK ZAČÍT S HLEDÁNÍM
S hledáním zaměstnání nečekat na ukončení školy – zaměstnání si zabezpečovat již v posledním roce studia. Udělat si přehled, kteří zaměstnavatelé v okruhu, kde chci pracovat, působí a čím se zabývají. Uvědomit si, jakou práci hledám, co jsem schopen zaměstnavateli nabídnout, za jakých podmínek chci pracovat a čeho chci v zaměstnání dosáhnout. Vybrat si firmy, o které budu mít zájem, oslovit je, tzn. poslat žádost o přijetí do pracovního poměru doloženou životopisem.

19

20

21

22

23

24 Děkujeme za pozornost  petra. novakova1@uradprace. cz tel
Děkujeme za pozornost  tel tel „Co ze sebe dokážeš udělat, záleží jen a jen na tobě“ Ralph Waldo Emerson


Stáhnout ppt "BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL"

Podobné prezentace


Reklamy Google