Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Ing. Stanislava Správková
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Kvalita v sociálních službách jako proces
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální šetření a legislativa
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Reforma systému péče o ohrožené děti a rodiny v České republice
Ing. Stanislava Správková
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí

Reforma systému péče o ohrožené děti - cíle systém zajišťující důslednou ochranu práv dětí a naplňování jejich potřeb systém zaručují dětem příležitost dosáhnout nejlepších možných vývojových výsledků bez jakýchkoliv předsudků či překážek vzhledem k jejich pohlaví, schopnostem, rase, etniku, zdravotnímu postižení, okolnostem či věku. ochrana a podpora všestranného rozvoje možností dětí je založena na komplexním posouzení vývoje dítěte a identifikování oblastí podpory a rozvoje. Přijímaná opatření jsou včasným řešením a jsou vždy přiměřená vzhledem k věku a vývojové fázi dítěte. systém fungující integrovaně a ve spolupráci všech zúčastněných subjektů (mezirezortní spolupráce) práce s dětmi a rodinami je založena na důkladných odborných úsudcích, které jsou podloženy důkazy a které vycházejí ze znalostí a zkušeností daného odborníka. Rozhodnutí založená na těchto úsudcích jsou přezkoumávána, přičemž je nezbytné brát v úvahu jakékoliv nové informace získané v průběhu další práce s dítětem a rodinou.

Proces změn Národní strategie ochrany práv dětí Akční plán na období Nový zákon o podpoře rodin a NRP Zákon o sociálně- právní ochraně dětí od NOVÝSYSTÉMNOVÝSYSTÉM Občanský zákoník Od Akční plán na období Dílčí novely dalších zákonů 2012 Změna systému práce orgánů sociálně-právní ochrany a soudů Vytváření sítě služeb pro práci s rodinami a na podporu NRP Rozvoj náhradní rodinné péče, profesionalizace pěstounské péče Transformace pobytových zařízení

Proces změn Národní strategie ochrany práv dětí Akční plán na období Nový zákon o podpoře rodin a NRP Zákon o sociálně- právní ochraně dětí Od NOVÝSYSTÉMNOVÝSYSTÉM Občanský zákoník Od Akční plán na období Zapojování dětí, rodičů, společnosti (národní iniciativa Právo na dětství) Přesměrování zdrojů Vzdělávání všech aktérů v systému Sjednocování (gesce, financování, metodiky, informační systém) Dílčí novely dalších zákonů 2012

Novela zákona 359/1999 Sb. Stanovení závazných postupů pro činnost orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a dalších účastníků systému Zavedení standardů kvality práce a nastavení minimálních rámců činnosti pro všechny subjekty v systému Rozvoj náhradní rodinné péče, zvýšení podpory pěstounské péče, hmotné zajištění pěstounské péče na přechodnou dobu, změna způsobu příprav pěstounů, vytváření podmínek pro zřízení podpůrných a odlehčovacích služeb pro nové i stávající pěstounské rodiny

Postavení orgánů sociálně-právní ochrany (ochrany práv dětí) v novém systému Každá rodina má svého klíčového sociálního pracovníka (koordinátora řešení případu) OSPOD nese odpovědnost za řízení případu, koordinuje činnosti subjektů se vztahem k ochraně práv dítěte Preventivně působí při práci s dětmi a rodinami, včetně sanace Je garantem „gate keepingu“ (důraz na využití všech dostupných možností k tomu, aby dítě mohl vyrůstat v přirozeném prostředí) OSPOD vyhodnocuje práci s rodinou a vytváří individuální plán řešení OSPOD jako objednatel služeb

Standardy kvality Zákon zavádí standardy kvality sociálně-právní ochrany pro OSPOD a osoby pověřené k výkonu sociálně-právní ochrany – jde o rozdílné typy standardů Jsou souborem kritérií, jejichž prostřednictvím je určena úroveň kvality poskytované sociálně-právní ochrany při postupu orgánů sociálně-právní ochrany dětí ve vztahu k dětem, rodičům a jiným osobám odpovědným za výchovu. Kontrolu kvality poskytování sociálně-právní ochrany bude u OSPOD provádět nadřízený správní orgán, u pověřených osob (NRP a ZDVOP) pak inspekce kvality při krajské pobočce Úřadu práce (jako u soc. služeb).

Náhradní rodinná péče Změny v oblasti zprostředkování Změny v oblasti výkonu pěstounské péče Pěstounská péče na přechodnou dobu Převod pěstounských dávek ze systému státní sociální podpory Zvýšení odměn za výkon pěstounské péče Diferenciace příbuzenské pěstounské péče prarodičů v oblasti hmotného zabezpečení Zrušení zařízení pro výkon pěstounské péče

Síť služeb není nutný samostatný zákon vyčleňující služby pro rodinu a děti ze systému ostatních sociálních služeb, cestou je postupné sjednocování se systémem sociálních služeb dle zákona 108/2006 Sb. (v systému sociálních služeb dojde paralelně ke změnám – od úpravy druhů služeb k úpravě jednotlivých činností) institut pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zůstane zachován z důvodu specifičnosti činnosti a vztahu k cílové skupině standardy kvality by se měly pokud možno sbližovat se systémem sociálních služeb, je však nutno ošetřit zásadní rozdíl – služby v oblasti SPOD nemusí být vždy poskytovány na základě dobrovolnosti, zájem dětí je nadřazen principu dobrovolnosti cílový stav – jeden zákon o podpoře rodiny, náhradní rodinné péči a systému ochrany práv dítěte

Financování: jaké služby má podporovat stát, kraj, obec? Obec: komunitní služby reagující na potřeby obce a lidí zde žijících, případně i volnočasové a zájmové aktivity Kraj: poskytování komplexních, profesionálních služeb Stát: vysoce specializované služby, služby nadregionálního charakteru, nové typy služeb = služby zcela chybějící (pilotní odzkoušení), skupiny ohrožené vyloučením a diskriminací

Podpůrné a implementační mechanismy Individuální projekt MPSV „Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny“, zaměřený na změny v činnosti orgánů sociálně-právní ochrany, služby pro rodiny a děti, náhradní rodinnou péči a standardy kvality – realizace Návrh programu v rámci finančního mechanismu EHP (Norské fondy) 2013 – 2016 Soukromé zdroje (nadace, nadační fondy) Plánovací období 2014 – 2020 – příprava dokumentů – úkol prosadit téma podpory rodiny a ochrany práv dětí jako jedno z klíčových témat Zdroje v rozpočtech státu, krajů, obcí (úprava dotačního řízení MPSV, dotace na výkon SPOD)

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor 21, odd. 214, Na Poříčním právu 1/376, , Praha 2,