1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
OP VVV.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2017 (ADZ 2017) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá Strana tel.:

2 Východiska ADZ 2017  Zákon č. 137/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů (novela)  Prováděcí předpisy novely  Revidovaný systém financování veřejných vysokých škol  ADZ 2017 navazuje na strukturu Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období 2016–2020  Doplňuje k jeho jednotlivým prioritním cílům plánovaná opatření

3 Prioritní cíl 1: Zajišťování kvality  Vysoké školy budou hrát zásadní roli v zajišťování kvality svých činností Opatření  Dokončit proces sebe-certifikace (prokázání kompatibility) Rámce kvalifikací vysokoškolského vzdělávání České republiky (RKVV) vůči zastřešujícímu kvalifikačnímu rámci Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (QF- EHEA).  Asistovat při ustavení Národního akreditačního úřadu a poskytovat metodickou podporu v oblasti zavádění nových prvků vnějšího hodnocení vysokých škol a při nastavování systému zajišťování kvality.  Poskytovat metodickou podporu vysokým školám při tvorbě nebo úpravě vnitřních předpisů vysokých škol vyplývajících z novely.  Provést analýzu doktorského studia zaměřenou na jeho kvalitativní aspekty a na navazující programy pro post-doktorandy.

4 Prioritní cíl 2: Diverzita a dostupnost  Vysoké školy budou nabízet široký a diverzifikovaný přístup ke kvalitnímu vzdělávání Opatření  Navrhnout opatření na zmírnění identifikovaných problematických forem neúspěšného ukončování studia na českých vysokých školách.

5 Prioritní cíl 3: Internacionalizace  Výuka i tvůrčí činnosti vysokých škol budou mít zřetelný mezinárodní charakter. Opatření  Aktivně se zapojovat do činnosti mezinárodních organizací, jichž je Česká republika členem, zvláště v rámci Boloňského procesu.  Podpořit prezentaci českých vysokých škol v zahraničí, například prostřednictvím různých forem marketingových aktivit.  Revidovat dopad propagačních činností zajišťovaných Domem zahraniční spolupráce na internacionalizaci vysokého školství.

6 Prioritní cíl 4: Relevance  Vysoké školy budou ve své činnosti reflektovat aktuální společenský vývoj, nejnovější vědecké poznatky a potřeby partnerů. Opatření  Zahájit jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí o sběru informací v oblasti nezaměstnanosti a o možnosti propojení resortních databází.  Zahájit jednání se zástupci zaměstnavatelské sféry a v oblasti regulovaných povolání s příslušnými uznávacími orgány o požadavcích na absolventy vysokých škol.

7 Prioritní cíl 5: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace  Výsledky výzkumu a vývoje na vysokých školách budou mezinárodně relevantní a efektivně přenášené do aplikační sféry. Opatření  Zapojit zástupce vysokých škol do realizace průběžného mezinárodního hodnocení tzv. velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace schválených k poskytnutí účelové podpory v období víceletého rozpočtového rámce  Spolupracovat s vysokými školami na realizaci dílčích cílů a opatření Akčního plánu mezinárodní spolupráce ČR ve výzkumu a vývoji a internacionalizace výzkumného a vývojového prostředí ČR.  Spolupracovat s vysokými školami na realizaci dílčích cílů a opatření Akčního plánu rozvoje lidských zdrojů pro výzkum a vývoj a genderové rovnosti ve výzkumu a vývoji.

8 Prioritní cíl 6: Rozhodování založené na datech  Řízení vysokoškolské politiky i samotných vysokých škol bude koncepční, transparentní a založené na datech. Opatření  Vyhodnotit šetření EUROSTUDENT VI na národní úrovni.  Realizovat šetření zaměřené na uplatnění absolventů VŠ v praxi/nezaměstnanost absolventů VŠ.  Průběžně sledovat situaci českého vysokého školství v mezinárodním srovnání. Ministerstvo bude prostřednictvím nadnárodních sběrů dat a analýz (Education at a Glance apod.)  Zprovoznit registr řízení o žádostech o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace.  Upravit dosavadní registr docentů a profesorů zaměstnaných na veřejných a soukromých vysokých školách. Bude rozšířen o sběr mimořádných profesorů a rozšířen okruh uživatelů.  Zprovoznit registr vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů, jehož součástí bude seznam poskytovatelů zahraničního vysokoškolského vzdělání na území České republiky a jimi uskutečňovaných zahraničních vysokoškolských studijních programů.

9 Prioritní cíl 7: Efektivní financování  Financování vysokých škol bude stabilní, transparentní a efektivní. Opatření  Vyjednávat s Ministerstvem financí o střednědobém výhledu státního rozpočtu a o navýšení rozpočtu vysokých škol tak, aby výše rozpočtu v roce 2014 představovala nepodkročitelnou mez a současně zahájit stabilizaci podílu vysokého školství na celkovém rozpočtu rezortu.  Revidovat stávající způsob financování veřejných vysokých škol s cílem zvýšení jeho transparentnosti, předvídatelnosti a dlouhodobé udržitelnosti. Tyto změny systému financování budou projednány s akademickou obcí prostřednictvím orgánů její reprezentace.  Revidovat stávající ukazatele kvality a výkonu pro výpočet příspěvku jednotlivým vysokým školám a zavádět prvky víceletého financování veřejných vysokých škol.  Zahájit přípravu nového programového období pro rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol.

10 Děkuji za pozornost.