LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Ekosystém pole Rostliny našich polí.
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Škola: Praktická škola dvouletá
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Mgr. Věra Vasiljevičová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:120

CHARAKTERISTKA Za luštěniny se považují vyluštěná zralá zrna luskovin. Využívají se přímo nebo se zpracovávají, zvl. sója slouží jako surovina pro široký sortiment výrobků.

1. http://jjanynka.blog.cz/1201/lusteniny

VÝZNAM LUŠTĚNIN Luštěniny jsou důležitým zdrojem ovšem biologická hodnota sóji je obdobná jako u masa či vajec. Jsou bohatým zdrojem vlákniny. Častým problémem při konzumaci luštěnin bývá nadýmání. Nadýmání lze částečně odstranit namáčením luštěnin před kuchyňskou úpravou nebo vyklíčením luštěnin. Luštěniny jsou cenným zdrojem mnoha živin.

SLOŽENÍ LUŠTĚNIN Bílkovin 20 až 45 % Škrob 46 až 54 % Vitamíny skupiny B, C, A, E, Minerálních látek - vápník, fosfor, hořčík a železo 2. http://www.coop.cz/magazin/4_2010/lusteniny.html

HRÁCH Hrách je pěstován jako jednoletá rostlina. Plodem je lusk (cca 3 až 12 cm dlouhý). Nejvíce se u nás pěstují skupiny: hrachu dřeňového a hrachu k vylupování. Hrách se dělí podle: barvy semen - žlutý, zelený, směs velikosti zrn - drobnozrnný, velkozrnný způsobu opracování - neloupaný, celý loupaný loupaný půlený, předvařený 3. http://www.receptyonline.cz/hrach-sety--1454.html

ČOČKA Čočka je jednoletá rostlina. Pochází z jižní Evropy. Z luštěnin je nejlépe stravitelná a má nejvíce železa. Čočka se dělí podle: velikosti zrn - drobnozrnná, velkozrnná způsobu opracování - loupaná, celá loupaná, loupaná půlená, předvařená Na trhu je: čočka zelená čočka červená čočka puy vyrábí mouka, která se přidává do mouky chlebové. 4. http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/cocka-prinasi-nejen-penize-zacnete-s-ni-na-novy-rok-21091.aspx

FAZOLE Jsou to jednoleté rostliny, keříčkovité nebo pnoucí. Jejich plody (lusky) se liší velikostí, tvarem i barvou.. Fazole se dělí podle: barvy semen - bílé, barevné (dle odrůdy), velikosti zrn - obrovské, střední a malé, tzv. perlové způsobu opracování Z bílých fazolí jsou na trhu: tzv. máslové (patří mezi největší, mají široký ledvinovitý tvar a velmi jemnou máslovou chuť Cannellini - velké s protáhlejším tvarem Keňské - střední s kulatějším tvarem 5. http://www.moje-rodina.cz/domacnost/bajecne-recepty/recepty-fazole-aby-chutnaly

SÓJA Sója je jednoletá keříčkovitá rostlina, vysoká 50 až 130 cm. Pochází z jihovýchodní Asie, USA, Brazílie a Čína. Je zdrojem dobře stravitelných bílkovin. V lusku je 1 až 5 semen (sojových bobů). Liší velikostí semen, jejich tvarem a barvou (červené, zelené, bílé). Sojové boby se upravují podobně jako ostatní druhy luštěnin, ale mnohem více se dále zpracovávají na široký sortiment výrobků. K nejčastějším patří sójový nápoj, zakysaný sojový výrobek, Tofu, sojanéza, tempeh a sojové „maso". 6. http://hubneme-a-zhubneme.blogspot.cz/2012/09/soja.html

OSTATNÍ LUŠTĚNINY Cizrna Cizrna je semeno cizrníku, která se pěstuje hlavně v jihovýchodní Evropě. Má středně velká kulatá nažloutlá až načervenalá semena Jemně oříškovou příchutí. Upravuje se podobně jako hrách. Bob Bob je jednoletá rostlina, která se pěstuje méně než ostatní luskoviny. Konzumují se její nezralé lusky. 7. http://www.zenyprozeny.cz/art/1201-cizrna-po-indicku/

Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6