Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

Náhradní péče o děti. Není-li možno zajistit péči o dítě v jeho biologické rodině Pro děti: – biologicky osiřelé – sociálně osiřelé – vyžadující zvláštní.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ROZVOJ MUŽE - Ukázka. Roste : Zodpovědnost Dávání.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Náhradní rodinná výchova Formy náhradní rodinné péče: - adopce ( osvojení) - pěstounská péče.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině. Definice Je tvořeno normami, které upravují otázky manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi a vztahy vznikající při náhradní.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
Rodinné právo.
Dětský domov a Základní škola Liptál
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_PRVOUKA
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Prchalová Zdeňka 2. stupeň ZŠS SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Pomoc obětem domácího násilí
Rodinné právo.
Rodinné právo Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Rodina na prahu 3. tisíciletí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Správa sociálního zabezpečení
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2009.
Děti odsouzených rodičů
Manželstvo, usporiadanie rodiny, funkcie rodiny
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práva a povinnosti členů rodiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iveta Pluhaříková. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Sociálně právní ochrana dětí
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Náhradní formy rodiny.
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Transkript prezentace:

Zdroj obrázků:

Rodina

 je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové jsou odpovědní za výchovu dětí  základní rodinu tvoří muž a žena a jejich děti

Druhy rodiny -užší - širší -úplná -neúplná -orientační -prokreační -patriarchální -matriarchální -rovnostářská

Základní funkce rodiny - biologicko-reprodukční plození dětí, uspokojování sexuálních potřeb plození dětí, uspokojování sexuálních potřeb -ekonomická hospodaření v rodině hospodaření v rodině -výchovná, socializační, akulturační vychovávání děti a jejich vzdělávání vychovávání děti a jejich vzdělávání -citová ( emocionální ) pocit bezpečí a uznání pocit bezpečí a uznání

Registrované partnerství Registrované partnerství Je soužití stejno pohlavních párů

 ústavní (dětské domovy a kojenecké ústavy)  ústavní (dětské domovy a kojenecké ústavy)  rodinná (osvojení - adopce, pěstounská péče, poručnictví a svěření do výchovy jiného občana) Náhradní rodinná péče

Doplň druhy rodin:   a) člověk z ní vychází, osamostatňování   b) rovnoprávnost   c) založená, plodí v ní děti   d) rodiče a nezletilé děti   e) chybí jeden z rodičů   f) rozhoduje otec   g) otec, matka a děti   h) prarodiče, tety a strýcové   ch) rozhoduje matka

Druhy rodiny:   užší – rodiče a nezletilé děti D   širší – prarodiče, tety a strýcové H   úplná – otec, matka a děti G   neúplná – chybí jeden z rodičů E   orientační – člověk z ní vychází, osamostatňování A   prokreační – založená, plodí v ní děti C   patriarchální – rozhoduje otec F   matriarchální – rozhoduje matka CH   rovnostářská – rovnoprávnost B

Doplň náhradní rodinnou péči:  1. Soud přidělí dítěti člověka, který bude nezletilého vychovávat a zastupovat místo rodičů. Tento člověk nemá ze zákona vyživovací povinnost.  2. Existuje možnost se časem vrátit do své původní rodiny.Většinou jsou děti svěřovány do výchovy příbuzným.

 3. V SOS vesničkách nebo individuálně v rodině. Je placena státem a zaniká dosažením zletilosti dítěte.  4. Rozhodne soud, pokud o dítě neprojeví půl roku zájem nebo jsou rodiče zbaveni rodičovských práv.

Náhradní rodinná péče:  1. PORUČNICTVÍ  2. Svěření do výchovy jiného občana  3. PĚSTOUNSKÁ PÉČE  4. Osvojení, adopce