Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA"— Transkript prezentace:

1 ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada Základy společenských věd 1. ročník

2 RODINA 25.4. 2013 17.5. 2013 Název materiálu Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_21_13 Autor materiálu Mgr. Soňa Štulcová Anotace a metodický pokyn Prezentace – na téma rodina, funkce rodiny, manželství prostřednictvím interaktivní tabule. Hodina je vedena vyučujícím. Prezentaci lze využít i pro samostatnou práci na PC na základě výkladu a pokynů vyučujícího, popř. i jako pracovní list. Datum tvorby Datum ověření ve výuce Třída 1.A

3 RODINA

4 Co je to rodina? Rodina je skupina osob sobě příbuzných.
Je to nejdůležitější společenská skupina. Základní rodinu tvoří muž, žena a jejich děti. Rozšířená rodina zahrnuje prarodiče, tety, strýce, bratrance,…

5 Jaké má rodina funkce? a) Biologicko-reprodukční funkce
Má význam pro společnost, ale i pro jedince, který tvoří rodinu. Ve většině vyspělých zemích je dítě vnímáno, jako překážka v profesním růstu. V posledních letech ubývá počet dětí. Většina rodin si plánují pouze „jedináčka“. Většina mladých lidí ani o dítěti neuvažuje. b) Sociálně-ekonomická funkce V rozvojových zemích, je rodina zapojena do ekonomického systému společnosti. Členové rodiny se zapojují do výrobní i nevýrobní sféry. Rodiny jsou významnými spotřebiteli.

6 c) Ochranná (pečovatelská, zaopatřovací) funkce
Zajišťuje životní potřeby nejen dětí, ale i všech členů rodiny. d) Socializačně-výchovná funkce Rodina je první sociální skupinou, která dítě přizpůsobuje k životu. Osvojuje základní návyky a běžné chování dítěte ve společnosti. Připravuje mladistvé na vstup do praktického života. e) A další (např. Rekreace, relaxace, zábava, emocionální funkce)

7 Rekreace, relaxace, zábava
Aktivity tohoto typu se týkají všech členů rodiny, pro děti jsou velmi významné. Její splnění se projevuje například v tom do jaké míry plní všichni členové rodiny čas pohromadě, jakým činnostem se věnují, jakým způsobem tráví dovolené,…

8 Emocionální funkce Je nezastupitelnou funkcí. Žádná jiná funkce nedokáže vytvořit totiž pocit lásky, bezpečí, jistoty a citové zázemí. Roste počet rodin, které tuto funkci (z rodinných důvodů – rozvody, zaneprázdněnost,…) neplní, a nebo plní s velkými obtížemi. Roste počet dětí citově deprivovaných, nebo i týraných.

9 Dělení rodin Podle výchovy Podle funkčnosti

10 Podle výchovy Velmi liberální – dítěti je vše dovoleno.
Hýčkající – dítě je rozmazleno Perfekcionistické – rodiče dítě usměrňují ve všech ohledech Hypochondrizující – rodiče o dítě projevují nepřiměřené obavy Autoritativní – dítě musí plnit všechny (většinou strohé) příkazy Tvrdé – používají k výchově fyzické násilí Optimální rodina je ta, která funguje na demokratickém systému a je schopna diskutovat.

11 Podle FUNKČNOSTI Funkční rodina (85%) – bezproblémová rodina
Problémová rodina (12-13%) – rodina je sledována pediatrem Dysfunkční rodina (±2%) opatření k nápravě, pomoc odborníka Afunkční rodina (±0,5%) odebrání dětí.

12 Manželství Je právně uzavřená společenská instituce, je základem pro tvorbu rodiny. V České republice je manželství dobrovolné, soužití dvou osob různého pohlaví. Je stanoveno sňatkem. Jeho účelem je založení rodiny a řádná výchova dětí.

13 Druhy manželství Monogamické = manželství pouze s jedním partnerem
Polygamické = manželský vztah s více než jedním partnerem, rozlišují se dva druhy polygamie: Polygynie (mnohoženství)– např. v islámských zemích Palyandrie (mnohomužství) – např. na Cejlonu, v Indii, Tibetu, u Eskymáků

14 Registrované manželství
Nebo také registrované partnerství. Registrovaná partnerství se začala uzavírat v 90. létech minulého století. Jedná se o uzavření sňatku dvou osob stejného pohlaví – tedy osob homosexuálně orientovaných. V ČR bylo registrované partnerství povoleno v roce 2006, avšak zákon nedovoluje homosexuálně orientovaným osobám, aby se některý z páru stal osvojitelem dítěte.

15 ZDroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Registrovan%C3%A9_partnerstv%C3%AD
Microsoft Office placená školní licence zakoupená EOA Děčín Kolektiv autorů. 0dmaturuj ze společnských věd, učebnice. Brno: Didaktis, 2008, ISBN .


Stáhnout ppt "ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA"

Podobné prezentace


Reklamy Google