Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Advertisements

Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob; Daň z příjmů právnických osob; Společná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. listopadu 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Daň z příjmů fyzických osob (I) 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Osvobození příjmů od daně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
* * RO Č NÍ ZÚ Č TOVÁNÍ ZÁLOH A DA Ň OVÉHO ZVÝHODN Ě NÍ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
Ing. Veronika Dostálková MBA
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů právnických osob
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Řešení příkladů z minula
Daňový systém v SRN V Praze, dne
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
VY_32_INOVACE_06_EKO_355_Jan
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Zpracování a zdanění mezd v roce 2008
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Transkript prezentace:

Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy

Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH

1. Zařazení 1. ročník Finanční hospodaření 3. ročník Daně a povinná pojištění Metodické problémy

2. Struktura daňové soustavy DANĚ PŘÍMÉNEPŘÍMÉ z příjmůmajetkovévšeobecné výběrové fyzických osob právnických osob z nabytí nemovitých věcí silniční daně z přidané hodnoty spotřební daně ekologická

Daňová soustava – ostatní položky

3. Cíle: Vědomosti: Znalost základních pojmů :  daň  daňová soustava  zdaňovací období  plátce  poplatník  předmětem daně  základ daně  sazby  registrace k daním  placení

Cíle: Dovednosti:  početní (výpočet daně )  intelektuální a pracovní - práce s právními předpisy (s příslušnými zákony – sazby, slevy, zvýhodnění, postup zjištění daňového základu…)  smíšené - vyplnění daňových přiznání ručně do formulářů, na internetu

4. Metodické zpracování učiva - postup I. Přímé daně z příjmů: Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob (v účetnictví) II. Přímé daně majetkové: z nemovitostí, z převodu nemovitostí je nahrazena Daní z nabytí nemovitých věcí Předmětem dědické a darovací daně je podle OZ daň z příjmů II. nepřímé a ekologické daně DPH Spotřební daně a ekologické daně Silniční

Změny od u dani z příjmů  Rozšíření předmětu daně- veškeré bezúplatné nabytí majetku (zrušení daně dědické a darovací )  Předmětem daně není majetkový prospěch: A) vydlužitele při bezúročné půjčce (bezúročné půjčky) B) vypůjčitele při výpůjčce (bezúplatné přenechání věci) C) výprosníka při výprose (jedna osoba předá druhé věc)  Osvobození bezúplatných příjmů - §4a a §19b  Rozšíření poplatníků DPPO (svěrenský fond)

daň z příjmů fyzických osob Druhy příjmů (předmět daně):  Ze závislé činnosti a funkčních požitků  Ze samostatné činnosti  Z pronájmu  Z kapitálového majetku  Ostatní příjmy

Způsoby výpočtu dílčích daňových základů Druh příjmuZpůsob uplatnění výdajů §6 závislá činnost Z příjmu (+ sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatele), se zjišťuje dílčí základ daně (superhrubá mzda).Ten nelze kompenzovat se záporným daňovým základem jiných druhů příjmů. §7samostatná činnostVýdaje se odečítají ve výši uznávané zákonem*. §8 kapitálový majetekNelze uplatnit výdaje. §9 pronájemVýdaje se odečítají ve výši uznávané zákonem *. § 10 ostatníVýdaje se odečítají maximálně do výše daného druhu příjmu.

Souhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků (+pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem) Superhrubá mzda - nezdanitelné části základu daně* Základ daně (zaokrouhlení na stovky dolů)** - daň z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků - slevy na dani a daňové zvýhodnění*** daň z příjmů a) výpočet daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků

Nezdanitelná část daňového základu §15* položky limitované určitou výší:  úroky z hypotečního úvěru nebo z půjčky ze stavebního spoření,  dary na veřejně prospěšné  příspěvky poplatníka na penzijní připojištění se státním příspěvkem (nejvýše ,- Kč)  pojistné na soukromé životní pojištění (max ,- Kč) za podmínek daných zákonem.  úhrada za zkoušky dalšího vzdělávání do ,-

Daň z příjmů FO  Pro rok 2015 sazba daně 15%

*** Slevy na dani a daňové zvýhodnění v roce 2015 § 35ba * D aň se sníží o částky (v Kč) ročně 2015 a) na poplatníka b) na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období korun, je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P, zvyšuje se částka na dvojnásobek, c) pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod, d) pobírá-li poplatník plný invalidní důchod, e) je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P, f) u poplatníka, který v souladu se zvláštními předpisy soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem g) za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku (do výše prokázaných výdajů za umístění dítěte - mimo stravného) do výše minimální mzdy 8500 daňové zvýhodnění na jedno dítě: na druhé dítě: na třetí a další dítě:

b) způsob výpočtu daňového základu ze samostatné činnosti §7 * Daňový základ podle §7 a z pronájmu podle §9 základ daně = příjmy – výdaje na jejich dosažení, zajištění a udržení (nezahrnuje se sem sociální a zdravotní pojištění)* základ daně = příjmy – výdaje stanovené paušálem v % *Od 1. ledna 2008 je veřejnoprávní pojištění daňově neuznatelným nákladem/výdajem.

Dílčí ZD příjmů ze samostatné činnosti Druh příjmůSazba příjmy ze zemědělské výroby80 % příjmy ze živností (výjimku řemeslné)60% Paušální výdaje:

Výpočet daně z příjmu ze samostatné činnosti : Příjmy- výdaje (popř. paušální sazba) ( §6,7,8,9,10) + daňově neuznatelné výdaje * - nezdaňované příjmy ** Základ daně - nezdanitelná část základu daně § 15 - odčitatelné položky § 34 *** Upravený základ daně (zaokrouhlení na 100 Kč dolů) Výpočet daně (15% sazba) - slevy na dani § 35ba, §35c, § 35 **** Daň po slevách - zaplacené zálohy Daňová povinnost (přeplatek)

c) dílčí ZD z příjmů z kap. majetku  Příjmy z kapitálového majetku = dílčí ZD z příjmů z kapitálového majetku  v jejich rámci nelze uplatnit žádné výdaje

d) dílčí ZD příjmů z pronájmu §9  Příjmy z pronájmu - výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů = dílčí ZD příjmů z pronájmu (nebo záporný rozdíl mezi příjmy a výdaji)  lze uplatnit výdaje paušálem – 30% z příjmů

Výpočet daně z příjmu fyzických osob : Součet dílčích základů daně (všech dílčích základů daně) - nezdanitelná část základu daně § 15 - odčitatelné položky Upravený základ daně (zaokrouhlení na 100 Kč dolů) Výpočet daně (15% sazba) - slevy na dani Daň po slevách (daňová povinnost, daňový bonus) - zaplacené zálohy Daňová povinnost (přeplatek)

Příklad1 1.Daňová povinnost z příjmů z podnikání (uplatnění výdajů) Zadání: Příjmy podnikatele pana Zatrapy činily za rok 2013 Kč ,- a jeho výdaje dosáhly Kč (v této částce jsou zálohy na SaZP ve výši Kč). V předcházejícím roce dosáhl ztrátu Kč. Je ženatý, vyživuje jedno dítě.

Příklad č. 2 Daňová povinnost OSVČ v roce 2015 (řešení paušální sazbou) Zadání: Podnikatel (OSVČ) uplatňuje výdaje % z příjmů (živnostník 60 %). Jeho příjmy z podnikání činily v kalendářním roce Kč. Uplatňuje slevu na poplatníka, vyživuje dvě děti.

Sazba daně  Sazba daně činí 19 % pro rok 2015  Tato sazba se vztahuje na základ daně snížený o položky snižující základ daně a položky odečitatelné od základu daně  Základ daně se zaokrouhluje na celé tisícikoruny dolů

Výpočet daně z příjmů právnických osob Výnosy – náklady (zisk) + daňově neuznatelné náklady § 24, §25 - nezdaňovatelné výnosy (zdaněné zvláštní sazbou, osvobozeny, nejsou předmětem DPPO..) Základ daně - odčitatelné položky §34* Upravený základ daně (zaokrouhleno na Kč dolů) Výpočet daně (§21 sazba v roce 2015 = 19%) - Slevy na dani § 35 ** Daňová povinnost

7. Daň z nabytí nemovitých věcí  Zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. O dani z nabytí nemovitých věcí  Nahrazení daně z převodu nemovitostí  Předmětem daně je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci, která je:  A) pozemkem, stavbou, částí inženýrské sítě nebo jednotkou na území ČR  B) právem stavby, jimž zatížený pozemek se nachází na území ČR nebo  C) spoluvlastnickým podílem na nemovité věci uvedené v písemenech a) nebo b).

Sazba daně z nabytí nem. věcí  Sazba daně je 4%.

8. Daň dědická a darovací Bezúplatných plnění do 1 milionu korun, kdy se stávající 7% sazba daně zvýší u fyzických osob na 15 % a u právnických osob na 19 %. Spočívá v osvobození veškerých příjmů nabytých z titulu dědění nebo odkazu (pozor – nezaměňovat s příjmy plynoucími z majetku nabytého děděním nebo odkazem). Tato úprava platí pro fyzické i právnické osoby. V nové úpravě je zachováno osvobození od daně při darování mezi příbuznými, obdobně jako bylo osvobozeno od daně darovací. Osvobození od daně se vztahuje i na případy příležitostného bezúplatného plnění ve prospěch fyzických osob, jehož hodnota nepřesáhne Kč.

Daňová soustava ČR – nepřímé daně ekologické daně zemní plyn pevná paliva elektřina

7. Daň z přidané hodnoty- DPH zákon 235/2004 Sb. Všeobecná obratová daň versus DPH Základní pojmy vstupy, daň na vstupu výstupy, daň na výstupu přidaná hodnota vlastní daň, nadměrný odpočet daně Předmět daně z přidané hodnoty, zdanitelné plnění osvobozené zdanitelné plnění Místo zdanitelného plnění

Všeobecná obratová daň versus DPH.

Pojem: přidaná hodnota

Pojmy: daň na vstupu a výstupu

Základ DPH a sazby (§ 36, § 47) Výpočet daně (Díl 6, § 37, § 38) Plátce DPH (§ 6, § 94, odst. 1) registrace plátce (§ 95, odst. 1) Vztahy mezi plátci a neplátci

Vztahy mezi plátci a neplátci v tuzemsku

Dodávky zboží plátcům DPH v rámci EU (dodání a pořízení zboží)  Prodávající účtuje kupujícímu cenu bez daně (dodání je od daně osvobozeno stejně jako vývoz)  Kupující si připočítá k ceně zboží daň jak na vstupu, tak na výstupu (v místní sazbě –vliv na plátce daně bude z hlediska DPH nulový – neplatí žádnou daň). Při obchodu mezi členskými státy EU je uplatňováno tzv. samovyměření daně. Novinky v roce 2015.

ČR (členský stát EU) plátce DPH Stát pořizovatele (členský stát EU) osoba registrovaná k DPH bez DPH vstupy nárok na odpočet DPH

Dodávky zboží plátcům DPH  Odběratel z jiného členského státu je ve své zemi skutečně registrován (ověření lze získat např. na internetu v elektronickém systému VIES ( – stránky Evropské komise, na kterých jsou evidování všichni plátci v jednotlivých členských zemích EU)  Zboží, které je předmětem obchodu, skutečně opustilo zemi prodeje

Výpočty a vyplňování daňových přiznání :  kalkulacka/podnikatele-osvc/ kalkulacka/podnikatele-osvc/  